Birgitta Godlund

19 okt - 22 nov


19 oktober - 22 november
En berättelse om grönt
Vernissage 19 oktober kl 12-15

BIRGITTA GODLUND har i måleri och objekt eller installationer skapat en tre-dimensionell berättelse om sitt eget/vårt förhållande till grönt såväl som en livsbejakande färg och som en företeelse i tiden. Här skymtar en pessimism som balanseras av färgflöden i gröna nyanser och krumbuktande former.

Döda grenar, björkstammar och inte minst ett mycket litet miniterrarium som kämpar för att synas, anger tonen i denna kontrastrika utställning förankrad i samtida miljövetenskap.

EN BERÄTTELSE OM GRÖNT vill vara en liten del av den stora miljödebatten och ställa frågor om grönt som signalvärde, gruppidentitet, etikett, handelsvara. Du är varmt välkommen in i samtalet!

”…Vi ser inte saker som de är, utan som vi är”, filosofen Immanuel Kants berömda tes från 1700-talet förändrade för alltid synen på konst: från avbildning till förmedling av budskap, från yta till innehåll. Uttalandet satte också ord på det dilemma som konsten för alltid lever med: vad finns i betraktarens öga. Över detta har konstnärerna ingen makt. De har enbart att ödmjukt finna sig i att när verket överlämnas till publiken har den makten, tolkningsföreträdet…

… Birgitta vill ta del i det offentliga samtalet, försöka göra skillnad med sin konst… Konst och vetenskap har sedan århundraden stått i ständig dialog… trots detta har konstens förmåga att levandegöra; att animera och humanisera de rationella vetenskaperna, inte fått det erkännande som är så viktig för dess roll i det offentliga samtalet. Vi människor är mer känslostyrda och mindre rationella i våra beslut än vad många av oss tror, eller vill tro. Konst väcker känslor som information aldrig kan få till liv, känslor som kan få människor att bli medvetna, en förutsättning till förändring.

Birgitta vill öka vår medvetenhet. Inte genom att skrika och skrämmas utan genom att tydliggöra detaljer i naturen, naturens vardag, det vi annars inte skulle se men som får oss att både uppleva skönhet och se varningssignaler: naturen sminkar sitt ansikte för att dölja sin slitenhet, sitt missbruk som ju egentligen är vårt. Grönt, som är hälsans färg i naturen, kan också vara en förrädisk kuliss: gifternas egen färg.

Genom sin egen resa genom allt detta gröna ger Birgitta oss möjlighet att upptäcka de olika dimensioner som naturen, och därmed det levande har…”

Ur SAMTALET OM KONST av Kristina Bramstorp, designforskare University of the Arts London.

Birgitta Godlund är utbildad vid konsthögskolan i Bucharest och vid Konstfackskolan i Stockholm, representerad i offentliga samlingar i Sverige och internationellt i Asien och Afrika, där hon bott och verkat som mångsysslande konstnär under större delen av sitt yrkesverksamma liv. Birgitta bor numera i Beddingestrand och driver där Galleri Estesio


Birgitta Godlunds hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information
Datum: 19 oktober 2019 - 22 november 2019
Tid: 00:00 - 00:00
Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 oktober 2019
Sidan publicerad av: Ylva Wallström