Karin Granstrand

7 jun - 26 jul

Syrlig Fast Fruktig
7 juni - 26 juli

Växtblindhet är ett otrevligt ord. Det betyder att vi inte längre ser, märker, bryr oss om det som växer omkring oss. Moderna människor lägger hellre uppmärksamheten på intryck som hoppar, låter, flimrar, medan tysta stilla ting som växter sällan noteras, än mindre benämns, än mindre hedras.*

Inför utställningen på Sjöbo konsthall har Karin Granstrand fokuserat på en enda växt: granatäpplet (punica granatum). Med varsamhet har Granstrand studerat granatäpplet utanpå, inuti och bakom. För det finns ett mörker, inte alls självklart först, men med tålamod och försiktighet har ett mjukt och silkeslent mörker långsamt trätt fram. För det är just vad Granstrand kallar ”det naturliga mörkret”, svärtan och gråskalan, som hon har velat undersöka genom att färga in sandtvättad siden med skal från granatäpplet.

Som konstnär har Granstrand experimenterat med växtfärgad siden en längre tid och utvecklat en unik teknik som kräver tid och precision. Resultatet beskriver hon som mjuka teckningar och kan beskrivas som växtfärgade collage i siden.

I Granstrands mjuka teckningar träder geometriska former och mönster fram ur processer som inte helt går att kontrollera. Och det är heller inte meningen. Motivens färgvariationer beror delvis på mängden skal från granatäpplet men också halten rost i vattnet samt hur länge färgbaden har fått stå och dra, från ett par dagar upp till tre månader. Vissa av textilierna har legat i en burk tillsammans med färgbadet under en längre tid tills mögel har bildats. Och det är just i mögelfläckarna som de mörkaste nyanserna har framträtt. Efter färgningen har Granstrand låtit motiven träda fram stillsamt och kontemplativt, alltid med granatäpplet närvarande. De mjuka teckningarna blir sedan till genom att klippa och sammanfoga de olika textilierna med varandra, likt ett collage, med pincett, mellanlägg, rejäl pressning och strykjärn.

Granatäpplets form, som har studerats ingående i arbetsprocessen genom teckningar och skisser, återkommer i motiven. Men också linjer. Det är en behaglig meditation att följa Granstrands linjer genom det mjukt skimrande mörkret. Linjerna ger struktur och balans. Granstrand hämtar linjerna dels från geometriska trädgårdar, städers parkanläggningar och i kyrkogårdar men också hur vi människor orienterar oss efter linjer i det vi upplever som kaos och bortom vår kontroll.

I betraktandet av Granstrands verk leder mina tankar till konstnären Inger Ekdahls (1922-2014) harmonigram, kompositioner i olja på duk som genom en uppbyggnad av raka linjer i subtila färgskiftningar och graderat ljus ger illusionen av geometriska former. Och Granstrands benämning mjuka teckningar leder mig till konstnären Greta Sandbergs (1909-2004) trådteckningar, vars broderi ger intrycket av tecknade linjer snarare än stygn. Men mest av allt lånar jag en idé och tanke, om än väldigt ytligt, från konstnären Kazimir Malevitjs (1878-1935) suprematistiska tankevärld manifesterad i fyrkantens evighet och andliga dimension. Det jag lånar är idén om att bakom den vardagliga världen av materiella föremål döljer sig en osynlig högre värld, men att i det här fallet handlar om växternas värld, den som inte flimrar, hoppar och låter men som finns bland oss, hela tiden, som det inledande citatet av Susanne Holmlund beskriver och som Granstrand gör oss uppmärksamma på genom sina mjuka teckningar.

I sökandet efter mörkret och svärtan finns också ett intresse för mörk ekologi (dark ecology), ett begrepp som innefattar teorier kring en ekologisk medvetenhet där enskilda individers handlingar är tätt förknippat med världens omfattande skeenden.

Karin Granstrand (f.1980) arbetar med installation och textila tekniker. Hennes konstnärliga process har sin utgångspunkt i materialets inneboende egenskaper, ofta i introverta och fragila material. Det fragila tilltalar då ingenting är för evigt och det introverta för att det tar plats i tystnad. De senaste åren har Granstrand fokuserat på hur vi människor förklarar naturbegreppet, vår relation till naturen och hur vi försvarar den.

Text: Anna Norberg

*Susanne Holmlund, Världens gång drivs av växter, Gefle Dagblad, 2016

Karin Granstrands hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information
Datum: 7 juni 2019 - 26 juli 2019
Tid: 00:00 - 00:00
Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 juni 2019
Sidan publicerad av: Ylva Wallström