• Startsida
  • / Evenemang
  • / Välkommen på en kulturpromenad i det historiska Sjöbo, sett genom fotografier från förr

Välkommen på en kulturpromenad i det historiska Sjöbo, sett genom fotografier från förr

21 dec - 30 jun

Rundan öppnade strax innan jul och finns tillgänglig när du vill. Ta del av hur orten utvecklades från en liten by till ett stolt municipalsamhälle med järnväg och flera fabriker.

Kultur och Fritid vill tillsammans med Sjöbo Elnät ge Sjöboborna något positivt att göra, och uppmuntrar alla Sjöbobor att bege sig ut på en kulturhistorisk promenad i Sjöbo tätort.

På utvalda elskåp inne i centrala delarna av Sjöbo tätort har vi satt upp äldre fotografier och kartor med anknytning till historien och platsen som elskåpen står på. På varje elskåp finns förutom ett fotografi även en kartbild som visar slingan för den kulturhistoriska vandringen och en QR-kod. Den som har en mobilkamera kan scanna QR-koden och komma till Sjöbo kommuns hemsida där en historia om platsen läses upp, antingen på svenska eller på engelska beroende på vad man själv väljer.

Målet är att få gamla som unga att upptäcka svunna tiders Sjöbo genom bilder, texter och ljud samtidigt som man kommer ut och rör sig i den friska luften. Den kulturhistoriska vandringen är cirka 3 kilometer lång. Första stoppet på kartan är på Gamla Torg vid Palladium, men givetvis kan man hoppa på vandringen vid vilket av de sammanlagt tio elskåpen man vill. Till exempel vid busstationen eller mitt över biografen Flora (där man får höra en berättelse om Sjöbo mölla).

Projektet är gjort i samarbete med Sjöbo Elnät, Ystadbygdens släkt och bygdeforskarförening med flera.

Texterna är sammanställda av Kristin Skog och är inlästa på svenska av Kerstin Bengtsson och på engelska av Fraser MacLeod.

Mer information
Datum: 21 december 2020 - 30 juni 2021
Tid: 00:00 - 00:00
Plats: Sjöbo tätort
Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 februari 2021
Sidan publicerad av: Johanna Svedin