Sjöbos förskolor får bokgåva från Kulturrådet

Kulturrådet fick förra året i uppdrag av dåvarande regeringen att fördela 50 miljoner kronor till bokgåvor till förskolan. Detta är nu nära att realiseras, och Sjöbo kommun har fått 125 000 kronor till att köpa in böcker till förskolan. Bidraget är riktat till både fristående och kommunala förskolor, och har fördelats utifrån antal barn per förskola.

-Det är en fantastisk satsning, och kommer att ge stort genomslag på många förskolor, säger Paula Brante, ungdomskulturutvecklare i kommunen. Vi har arbetat mycket med läsfrämjande i kommunen och detta bidrar till att stärka det arbetet. Åtta av tio nya ord som barn lär sig i förskoleåldern kommer ifrån skriftspråket, så det gör såklart jättestor skillnad hur stor tillgång man har till böcker, både hemma och i förskolan.

Varje förskola har fått en summa tilldelad sig, och får också en inloggning till LäroMedia där de kan handla böcker utifrån ett urval som Kulturrådet gjort. För att det ska bli lättare att välja utifrån listan som satts samman bjuder nu Sjöbos bibliotek in till ett bokprat om gåvoböckerna.

-Våra fantastiska barn- och ungdomsbibliotekarier har arbetat i veckor nu med att samla in så många som möjligt av de här böckerna, läsa in sig på dem och kategorisera dem. Så när förskolorna kommer till biblioteket får de både höra berättat om böckerna, får en möjlighet att bläddra i dem och även tips på kategorier av böcker, till exempel ”böcker om känslor” eller ”böcker om naturen”, berättar Paula Brante.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 februari 2019
Sidan publicerad av: Marie Nordgren