• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Sjöbo kommun deltar på Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna i Uppsala för att inspirera och sprida ett lyckat koncept

Sjöbo kommun deltar på Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna i Uppsala för att inspirera och sprida ett lyckat koncept

Övningskörning med buss i Sjöbo.

Från filmen Yrkes-SFI för bussförare.

Utbildningen Yrkes-SFI för bussförare har varit så framgångsrik att den satt Sjöbo kommun på kartan och skapat intresse från hela landet.

På onsdag åker Sjöbo kommuns skolchef på Sjöbo Utbildningscentrum, Kristina Petersson, till Sveriges kommuner och landstings (SKL) årliga konferens Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2019 som pågår 14-15 mars i Uppsala. Hon är inbjuden att tala för att inspirera och sprida Sjöbos lyckade koncept.

Utbildningen Yrkes-SFI för bussförare, en utbildning som hålls på Sjöbo Utbildningscentrum, har varit så framgångsrik att den satt Sjöbo kommun på kartan och skapat intresse från hela landet för hur man kan kombinera yrkesutbildning och språkutbildning. Konceptet används av samtliga 33 kommuner i Skåne och har tagits fram genom samverkan mellan de skånska kommunerna. Man lär sig språket genom yrket och kan därmed utbilda sig fortare och lära sig svenska språket fortare.

— Vi har lyckats extra bra i Sjöbo. Därför har vi blivit uppmärksammade i hela landet. Våra lärare har bjudits in av både Stockholms stad och Umeå kommun för att berätta om hur vi gör, säger Kristina Petersson.
— Vi blir även uppvaktade av bussbolag som behöver anställa busschaufförer. De letar efter nya medarbetare bland de som går vår utbildning. Det finns ett stort behov av busschaufförer och det gör att det är väldigt roligt att jobba med detta, säger Kristina Petersson.

På utbildningen samarbetar yrkeslärare och SFI-lärare tätt och skapar ett effektivt team. De jobbar också nära forskningen genom Nationellt centrum för svenska som andraspråk vid Stockholms universitet, ett nationellt resurs- och utvecklingscentrum på uppdrag av regeringen.

Sjöbo utbildningscentrum har även organiserat sig på ett sätt som knyter ihop viktiga delar i samhället på bästa sätt. Här samlas gymnasiet, vuxenutbildningen, Studie- och yrkesvägledning, arbetsintegration och det Kommunala aktivitetsansvaret under samma paraply.

När Kristina Petersson nu ska medverka på Arbetsmarknads- och näringslivsdagarna 2019 hoppas hon även ta med sig inspiration och kunskap tillbaka till Sjöbo.
— Jag kommer få ta del av goda exempel från andra och ha stora möjligheter till nätverkande. Det ska bli oerhört intressant att få ta del av så mycket kunskap samlat på ett ställe, säger hon.

Ta del av vår film som visar mer och berättar om utbildningen Yrkes-SFI för bussförare.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 maj 2020
Sidan publicerad av: Johanna Svedin