Vårdyrket ger många möjligheter

Yrken inom vård och omsorg ger stor tillfredsställelse och förståelse för andra människor.

Vad vill du bli när du blir stor? Den frågan har nog alla fått någon gång. Den är inte alltid så lätt att svara på. För Andreas Rosenkvist, Sabine Gartner och Louis Ek har nyfikenheten på att prova vård- och omsorgsyrket lett till både personlig utveckling och en tillfredsställelse att göra skillnad under sin arbetsdag.

För Andreas och Sabine är vårdyrket något nytt medan Louis har en vårdutbildning i sin bakgrund. Gemensamt för dem alla är deras stora intresse för att möta människor, en positiv inställning att prova något nytt samt modet att ge yrket en chans. Nu är de alla tre verksamma inom olika vårdområden och ser massor av vinster med vård- och omsorgsyrket.
– Jag trivs jättebra med både kunder och kollegor och jag vill så gärna vara kvar. Man lär sig något nytt varje dag, både om sig själv och om andra, säger Andreas.
Andreas ville egentligen bli lastbilschaufför men skrev ett mail för att visa sitt intresse för vård och omsorg. Han fick ett positivt bemötande av chefen och ett bra intryck av verksamheten och det blev början till ett kortare sommarjobb som idag är en månadsanställning. Nu funderar han på en vårdutbildning för att kunna utvecklas ännu mer inom yrket.

Mångsysslaren Sabine Gartner älskar mötet med människor. Hon bedriver en egen verksamhet men kände att den mycket väl kunde kompletteras med ett arbete där hon kunde göra en skillnad för ännu fler människor. Hon bestämde sig för att ge vårdyrket en chans och kontaktade Sjöbo kommun. Idag tar hon kortare vikariat vid exempelvis sjukskrivningar.
– Jag har verkligen hittat rätt! Vi har så kul med kunderna och jag får möta så många leenden varje dag. Jag känner mig betydelsefull och dessutom finns ett sådant positivt engagemang hos personalen. Jag uppskattar verkligen hur de introducerade och lärde mig arbetet. Kan man ha det bättre? säger Sabine.

Louis Ek berättar att han inte visste så mycket om det här yrket från början. Han arbetade tillfälligt som grisskötare och såg en annons i tidningen om att vården sökte personal. Efter att han sökt kontakt fick han ett sommarvikariat och det blev starten på hans karriär inom vården.
Genom arbetsförmedlingen fick han sedan möjligheten att läsa till underskötare och kunde under tiden samla på sig mer erfarenhet genom att kombinera skola och jobb. Idag är han fast anställd och ser möjligheten att studera vidare till exempelvis sjuksköterska eller läkare.
– Ibland får vi höra gamla historier av våra kunder och det är både roligt och intressant, man får sig ett gott skratt. Men det allra bästa med det här jobbet är att det är så varierande och att man får träffa folk. Mina kollegor är positiva och samarbetet fungerar jättebra, säger Louis.

Oavsett om du funderar på om vård och omsorgsyrket kan vara något för dig, eller kanske inte ens tänkt tanken, är Andreas, Sabine och Louis samstämmiga: Våga prova!

Är du ung och vill prova på yrket?
Just nu erbjuder Sjöbo kommun alla över 18 år möjligheten att prova på yrket genom en 10-dagars handledd praktik. Nyfiken och vill veta mer?
Kontakta verksamhetschef Lisbeth Larsson: lisbeth.larsson2@sjobo.se

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 mars 2019
Sidan publicerad av: Johanna Svedin