Kreativt möte om nya servicepunkter på landsbygden

Innovationscenter för Landsbygden arrangerade tillsammans med projektet Möjligheter i Mellanrum den fjärde Acceleratorsdagen. Ett trettiotal entreprenörer, lokala företagare, politiker och tjänstepersoner samlades på Glashyttans Orangeri utanför Sjöbo för att prata om servicepunkter och hur vi kan skapa fler sådana för oss på landsbygden.

− Jag tycker att landsbygden förtjänar och ska ha lika bra service som i stan. Men vi kan inte förvänta sig att den ska se likadan ut eftersom den bör motsvara de behov som finns för att hela Skåne ska leva, säger Helena Kurki från Innovationscenter för landsbygden och fortsätter:
− I stället får vi kanske tänka lite annorlunda gällande formatet så att servicepunkterna kan vara samlingspunkter som både är fysiska och digitala.

Servicepunkter kan finnas i flera olika former. Matilda Pyk från Östra Hoby inspirerade med att berätta om deras byalag och hur de med stöd från Leader har köpt loss den gamla skolan för att kunna skapa ett aktivitetshus där de boende kan träffas och skapa olika kreativa aktiviteter tillsammans.

Föreläste gjorde också Jens Formare från Torna Hällestads Lanthandel som berättade hur 200 bybor gick samman och köpte affären när den gick i konkurs och idag driver den som aktiebolag.
− Vi insåg dock snabbt att det kommer bli svårt att bara ha livsmedelsbutik och därför började vi med café i liten skala. Idag har vi 100–150 personer som äter vår helgbrunch som har utsetts till Skånes bästa, säger Jens Formare.

Efter förmiddagen med inspirationsföreläsningar så inleddes workshops för att hitta idéer till nya potentiella servicepunkter. Samtalen blev många precis som idélapparna som samlades på väggen. Förslag för både elcykelpooler, mobila kök och byakontor där lokala företagare som arbetar hemifrån kan träffas och arbeta tillsammans lyftes. Idéerna har sammanställts och sedan kan vem som helst anmäla sitt intresse för att leda arbetet med att förverkliga en eller flera av dem.

− Man måste inte ta exakt idén utan det är en inspiration och en signal om att det ett relevant område att tänka vidare i, säger Lisbeth Böhm, projektledare för Mitt i Mellanrum. Vi uppmuntrar deltagarna att samverka över kommungränserna, och vi hjälper gärna till i efterhand med tips och kontakter, säger Lisbeth Böhm.

Avslutningsvis konstaterar hon att dagens ämne är ytterst relevant eftersom servicepunkter ökar tillgängligheten på landsbygden. Men också att det finns många olika möjligheter att skapa servicepunkter vi inte har sett förut.

− Det jag tar med mig från dagen är att det finns ett otroligt driv i civilsamhället till att göra landsbygden ännu bättre att bo och verka i. Det är roligt, säger Ulrika Axelsson, C-politiker.

Mitt i Mellanrum är ett projekt i samarbete mellan Region Skåne, Regional Utveckling och Länsstyrelsen Skåne, Landsbygdsavdelningen med finansiering från Tillväxtverket/Jordbruksverket

Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 mars 2019
Sidan publicerad av: Marie Nordgren