Fortkörning oroar visar Polisens trygghetsmätning

Foto: Polisen

Polisens årliga trygghetsmätning visar att fortkörning och buskörning fortfarande är det som skapar mest otrygghet hos Sjöboborna. Invånarna upplever dessutom att situationen förvärrats sedan förra året.

– Vi kraftsamlar kring detta och samverkar med både kommunen och med företag. Det handlar bland annat om att sätta ut farthinder, ha en dialog om parkeringar som är särskilt utsatta för mycket buskörning och skadegörelse, utreda hur vi långsiktigt får bukt med buskörning, och att göra fler fartkontroller ute på 70-vägarna där fortkörningen är som värst, säger Mikael Svensson, kommunpolis i Sjöbo.

Hittills i år har polisen utfärdat 583 ordningsböter som gäller just trafikförseelser. Det är bland annat fortkörning, folk som inte använt bilbälte och förare som kört med bilar som haft körförbud. Med andra ord gör polisen redan en hel del för att få bukt på problemet.

Invånarna upplever även att nedskräpning och skadegörelse är ett problem som fortsätter.
– Under sommaren har vi haft mycket skadegörelse på skolorna och det kan ha påverkat hur invånarna upplever detta. Vi har ett bekymmer med gäng som förstör i tätorten, men det är ett litet fåtal som ägnar sig åt detta. Ungdomsgängen är lätt räknade. De är inte särskilt många, säger Mikael Svensson.

När det gäller oron över att få inbrott i sin bostad så ligger detta kvar på samma nivå som förra året. På en 6-gradig skala (där 6 är mest allvarligt och 1 är minst allvarligt) ligger oron för inbrott på en 3:a.
– Här kan larm och grannsamverkan vara en lösning. Det är också viktigt att man inte berättar på sociala medier om man ska resa iväg, säger Mikael Svensson.
– Man ska se på sin bostad med tjuvens ögon. Finns det mörka ställen runt ikring ditt hus där en tjuv kan verka ostört? Ett tips är även att gå samman byalag och Brottsförebyggande rådet och göra trygghetsvandringar i sin by eller område. Hur ser det ut i vår by? Är det upplyst där det behöver vara det? Är det kolsvart? säger Mikael Svensson.

Men han konstaterar samtidigt att Sjöbo är en trygg kommun.
– Oron för brott står inte i paritet med risken att utsättas för brott. Det är i regel ingen risk att vistas ute; att gå ut med hunden på kvällen eller så. Sjöbo är ingen otrygg kommun, säger Mikael Svensson.

På frågan om man har avstått från någon typ av aktivitet på grund av känslan av otrygghet, så visar Trygghetsmätningen att Sjöboborna inte avstår från något. Här visar mätningen en 1:a på den 6-gradiga skalan.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 november 2019
Sidan publicerad av: Johanna Svedin