Information om coronaviruset

Bild

Här hittar du information om coronaviruset. Du hittar även länkar till andra myndigheter och resurser där det finns mer information.
Vårdguiden 1177länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Region Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Status för vaccinationer i Skåne

Fakta från Region Skåne, augusti 2021

  • Alla över 16 år kan boka tid för vaccination mot covid-19. Det gäller även de som är födda 2005. Vaccineringen av 1617-åringar sker via Region Skånes upphandlade vaccinatörer.
  • Du som är 1617 år kommer att få Pfizers eller Modernas vaccin, som är godkänt från 12 år.
  • Från den 26 juli blir du som är 65 år eller äldre och ännu inte fått någon vaccindos erbjuden Pfizers eller Modernas vaccin. Om du redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin så får du samma vaccin i din andra dos.

Lediga vaccinationstider mot covid-19 i Skåne (skane.se)länk till annan webbplats

Vaccination för dig under 18 år (skane.se)länk till annan webbplats

Detta gäller från och med den 29 september

 

Fakta från Folkhälsomyndigheten

Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt, hålla avstånd till andra människor, och särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.
Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Skydda andra mot risk för smitta av covid-19

Var och en bör vara uppmärksam på symtom på covid-19. Om du misstänker att du har covid-19 bör du stanna hemma och undvika kontakter med andra människor.

Om du eller någon i familjen har blivit sjuk

Alla som har symtom på covid-19 bör stanna hemma och testa sig. Rekommendationerna kring det förändras inte.

Rekommendation till alla som reser in i Sverige

Rekommendationen om att testa sig för covid-19 vid inresa i Sverige gäller till och med den 31 oktober. Fullvaccinerade är undantagna.

Information till personal inom vård och omsorg samt kliniska laboratorier

Rekommendationer som kan användas som ett komplement till gällande föreskrifter och lokalt utarbetade riktlinjer gäller även efter den 29 september.

Smittspårning av covid-19

Det är fortsatt viktigt med smittspårning och förhållningsregler till personer i hushåll där någon har covid-19.

Information om åtgärder mot covid-19, Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra. Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Det är viktigt att tänka på att äldre personer och personer med hjärt- och kärlsjukdomar visat sig vara särskilt sårbara vid en smittspridning. Därför är det viktigt att du tänker efter före innan du företar dig saker i vardagen för att varken själv bli smittad eller smitta andra.

Du kan söka information på webbplatsen www.1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för råd vid andra sjukdomar och besvär som är vanliga, som influensa, feber, förkylning eller hosta.

Information in English and frequently asked questions about covid-19.

The Public Health Agency of Sweden’s websitelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information from Länsstyrelsen

Information about the new coronavirus in other languages, including arabic, persian and dari. The Public Health Agency of Sweden’s websitelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

From Länsstyrelsen:

Finska

Spanska

Arabiska

Soomaali

Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, cirka 30 sekunder (minst 20 sekunder). Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök.

Behöver jag använda handsprit? Nej.
Nej, du behöver inte använda handsprit. Tvätta istället alltid händerna med tvål och vatten.

De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Om du behöver söka vård, är det viktigt att ringa först och inte åka direkt till en mottagning. Det är för att undvika att smitta andra om du har coronaviruset. Det finns särskilda rutiner för hur du i så fall tas om hand.

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du blir plötsligt mycket sämre.
  • Du får andningsbesvär även när du vilar.

Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning. Ring alltid först.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Om du har allmänna frågor om viruset kan du istället ringa det nationella informationsnumret 113 13, så kan fler som misstänker att de är smittade lättare nå fram på telefonnumret 1177.

Har du frågor om coronaviruset kan du läsa mer på Folkhälsomyndighetens sida.
Folkhälsomyndighetens frågor och svar om coronalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aktuell krisinformation från svenska myndigheter.
Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 september 2021
Sidan publicerad av: Helen Wennerholm