I år blir det en annorlunda Valborg

Valborgsfirandet blir annorlunda i år. På grund av spridningen av coronaviruset behöver man undvika fester och folksamlingar.

Det finns sedan tidigare ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Resor över landet, trängsel och folksamlingar ska undvikas och alla behöver se till att hålla avstånd. Det är också olämpligt med större sammankomster och fester – även om de hålls hemma och utomhus.

– Det går bra att vara utomhus, men vi kan alltså inte samlas för många på samma plats och det behöver vara glest mellan människor, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Den som känner sig minsta förkyld ska hålla sig undan andra helt och hållet. Den som är 70 år och äldre löper ökad risk för svår sjukdom i covid-19. Därför är det extra viktigt att alla som fyllt 70 år begränsar sina nära kontakter.

– Det är allas vårt ansvar att se till att skydda oss själva och varandra från smitta, och vi behöver särskilt skydda alla som är 70 år och äldre och andra som löper större risk att få allvarlig sjukdom, säger Johan Carlson.

Samma begränsningar för antalet personer som kan samlas och rekommendationer om att undvika trängsellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster gäller givetvis även under första maj – där demonstrationstillstånd inte ges för fler än 50 personer – samt under andra högtider under våren.

– När lokaler håller stängt ska man inte samlas hemma i stället, utan bara träffa personer i sitt hushåll, säger Johan Carlson.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats om hur du kan skydda dig själv och andra från smitta.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Källa: Folkhälsomyndigheten

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 april 2020
Sidan publicerad av: Johanna Svedin