Utbyggnaden av överföringsledningen är igång. Entreprenör är FASAB.
Entreprenaden pågår under ett års tid och beräknas vara klar i februari 2021.
Vattenrestriktionerna som infördes i Äsperöd den 1 juni 2018 kvarstår och gäller tills vidare. Endast vatten för hushållsbehov är tillåtet att ta ut. Vänligen respektera de restriktioner som råder!
Om inte restriktionerna följs finns det risk att vattnet i reservoaren tar slut, främst under helgerna, vilket innebär att det inte går att få vatten till att dricka, matlagning och dusch. Va-enheten informerar här på hemsidan när restriktionerna upphör. Privata brunnar berörs inte av förbudet.
Vattenbrunnarna i Äsperöd ger succesivt allt mindre vatten. Va-enheten har tidigare försökt hitta olika lösningar för att lösa vattenbrist-situationen; bland annat överföringsledning från Vanstad, överföringsledning från Tomelilla, anläggande av en ny brunn i Äsperöd, övertagande och upprustning av en befintlig privat brunn i Äsperöd. Inga av dessa lösningar har gått att driva igenom av olika anledningar.
Sedan ett antal år tillbaka har kommunen varit tvungen att transportera vatten till reservoaren i Äsperöd med tankbil för att abonnenterna ska få tillräckligt med vatten. Detta är mycket kostsamt, störande för närboende och dåligt för miljön.
En överföringsledning för dricksvatten mellan vattenverken i Lövestad och Äsperöd byggs just nu. (En överföringsledning för avlopp anläggs samtidigt för en framtida nedläggning av reningsverket i Äsperöd). Fram till vattenledningen är klar och besiktigad fortsätter transporten av vatten från Sjöbo med tankbil för att fylla på reservoaren i Äsperöd.
För att lösa vattensituationen i Äsperöd behövs inte bara överföringsledningar, utan även möjligheten att pumpa upp mer vatten ur marken i Lövestad, att föra råvattnet till vattenverket för behandling och ombyggnader på vattenverken i Lövestad och Äsperöd. Dessa projekt bedrivs parallellt med överföringsledning-projektet.
För att kunna förse Äsperöd med vatten från Lövestad behöver vattentäkten i Lövestad utökas. Diskussioner med markägaren om placering av en ny brunn pågår och förhoppningsvis kan ytterligare en brunn installeras. För att få ansluta en ny brunn till ett kommunalt nät behövs ett tillstånd från domstolen om vattenuttaget. Handlingar att lämna till domstolen tar tid att få fram och domstolsprocessen är också lång. Därför kommer det dröja minst 1-2 år innan vi kan vara helt trygga med vattentillgången. Fram till dess kommer påfyllning av Äsperöds reservoar ske främst nattetid eftersom det inte finns tillräckligt med vatten för att förse båda orterna under dagtid.
När kommunen fått tillstånd till vattenuttag ur vattentäkten påbörjas arbetet med att ta fram ett vattenskyddsområde runt vattentäkten. Berörda markägare kontaktas för samråd när det blir aktuellt.
Vattenverket i Lövestad behöver byggas om för att få plats med den extra berednings- och pumputrustning som behövs för den ökade råvattenmängden och transporten till Äsperöd. I samband med detta bedöms även om det behövs en ny råvattenledning mellan vattentäkten och vattenverket.
Många använder redan sitt vatten förnuftigt. Det tackar vi för!
Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om avfallshantering.
Saknar du en fråga är du välkommen att kontakta kundtjänst.
Dricksvattnet i Äsperöd är grundvatten och består för närvarande av en blandning av vatten från vattentäkten i Äsperöd och från vattentäkterna i Grimstofta-Gröndal i Sjöbo. Vattnet från brunnarna i Äsperöd pumpas direkt in till vattenreservoaren i Äsperöd. Vattnet från Sjöbo körs med tankbil från Sjöbo till vattenreservoaren i Äsperöd.
Under vinterhalvåret bestod vattnet ut i ledningsnäten av ca 40 % Äsperödsvatten och ca 60 % Sjöbovatten. Med sommarvärmen ökar vattenförbrukningen markant och med det antalet vattentransporter från Sjöbo. Därmed ökar även andelen Sjöbovatten i dricksvattnet.
Ja. I kommunens allmänna bestämmelser för VA (ABVA) som gäller alla kommunens vattenabonnenter står angivet "Vid begränsad vattentillgång är fastighetsägare skyldig att reducera sin vattenmängd enligt huvudmannens anvisningar".
Om inte restriktionerna följs finns risk att vattnet i reservoaren tar slut under främst helgerna, vilket innebär att det inte går att få vatten till att dricka, mat och dusch.
Va-enheten kan med stöd av LAV (Lagen om Allmänna Vattentjänster) stänga av eller minska vattentillförseln till en specifik fastighet.
På kort sikt är det endast abonnenternas förbrukningsvanor som kan ändra beslutet om restriktioner.
På längre sikt arbetar va-enheten för att Äsperöd ska få tillräckligt med vatten från Lövestad. Detta ska ske genom att överföringsledningar mellan orterna byggs. Det krävs också att vattentäkten i Lövestad kan ge tillräckligt med vatten. Därför måste vattentäkten i Lövestad utökas och kommunen måste få tillstånd av domstolen till ett ökat uttag ur vattentäkten.
Mejeriborran har åter varit i drift sedan 2004 och ingår i Äsperöds vattenförsörjning.
Utbyggnaden av överföringsledningen är igång. Entreprenör är FASAB.
Entreprenaden pågår under ett års tid och beräknas vara klar i februari 2021.
Ja, om du bor inom kommunens befintliga verksamhetsområde för vatten och spillvatten.
Om du bor utanför kommunalt verksamhetsområde måste vi utreda möjligheterna specifikt för din fastighet. Efter överföringsledningarna för vatten och avlopp byggts ut och tagits i drift ökar möjligheterna.
Överföringsledningen för dricksvatten kommer att tas i drift så fort den är färdigbyggd. På överföringsledningen vill vi ha så få inkopplingar som möjligt. Detta innebär att enstaka hus längs ledningen inte ansluts, men om flera fastigheter kan anslutas i samma punkt på ledningen kommer va-enheten överväga att bygga ut ett ledningsnät till dessa hus. Påkoppling av ett större antal fastigheter till dricksvattennätet kommer inte ske förrän vattentäkten i Lövestad har utökats så att det finns mer vatten att tillgå.
Överföringsledningen för spillvatten (avloppsvatten) kommer inte tas i drift ännu på några år. Ledningen anläggs samtidigt som dricksvattenledningen för att det är mest ekonomiskt, men innan spillvattenledningen tas i drift måste flera åtgärder ske. Äsperöds reningsverk ska byggas om till en pumpstation, en helt ny pumpstation ska byggas och om- och tillbyggnader behöver utföras på Lövestad reningsverk. Även på överföringsledningen för spillvatten vill vi ha så få inkopplingar som möjligt. Detta innebär att enstaka hus längs ledningen inte ansluts, men om flera fastigheter kan anslutas i samma punkt på ledningen kommer va-enheten överväga att bygga ut ett ledningsnät till dessa hus. Va-enheten har ännu inte utrett vilka fastigheter som blir aktuella att koppla på spillvattennätet.