I Sjöbo kommun kan du som önskar borgerlig vigsel gifta dig i kommunhusets vigselrum. Du kan också välja andra platser. Borgerlig vigsel förrättas av borgerlig vigsel- och registreringsförrättare som utses av länsstyrelsen. En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag.
Sjöbo kommun har följande borgerliga vigselförrättare:
Med anledning av covid-19
Ni som planerar giftermål bör ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer.
Vid vigsel i kommunhusets vigselrum får endast vigselförrättaren, brudparet och
två vittnen närvara. För att minska risken för smittspridning ber vi er i den
mån det är möjligt komma överens med er vigselförrättare om att förrätta
vigseln utomhus. Vi ser också gärna att ni har egna vittnen med er. Om ni,
eller någon av era vittnen, har sjukdomssymtom, ber vi er att stanna hemma och
boka in ett senare datum. Med anledning av rådande situation kan det för
närvarande vara svårt att få tag på vigselförrättare.
Innan ni kan gifta er måste du och din partner ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder för att ni gifter er. Detta finns att läsa mer om på Skatteverkets webbplats. Blanketten kan du också hämta från Skatteverkets webbplats eller på telefon 0771-778 778.
Om det inte finns något hinder mot äktenskapet utfärdar Skatteverket "Intyg hindersprövning" och "Intyg vigsel". Intygen, som är giltiga i fyra månader, ska ni skicka till kommunkontoret senast två vecka före bokad vigseltid, se kontaktuppgifter längre ner på denna sida.
För utländska par, eller om en av parterna inte är skriven i Sverige, gäller att svensk hindersprövning måste göras. Ni får all information av skattemyndigheten.
Två personer av samma kön kan ingå äktenskap på samma villkor som par av olika kön. Bestämmelserna i äktenskapsbalken tillämpas på samma sätt oavsett om makarna är av olika kön eller av samma kön.
Vid vigseln/registreringen ska två vittnen över 15 år vara närvarande. Dessa kan vara släkt eller vänner till paret. Paret ansvarar själva för att dessa vittnen närvarar.
Borgerlig vigsel är kostnadsfri. Om vigsel sker på annat ställe än i kommunhuset så har vigselförrättaren rätt att ta ut körersättning enligt gällande regler.