Vår mat

I Sjöbo kommun är maten viktig! Mat och måltider fyller en stor pedagogisk, social och kulturell funktion samt bidrar också till god hälsa

Välkommen till Sjöbo kommuns lunchrestauranger! Vi har fem lunchrestauranger - Kärnan, Ängsgården, Björkbacken, Rosenlund och Solkullen - som riktar sig till pensionärer. Här kan du som pensionär komma under hela dagen, ta en fika, äta lunch och njuta av en trivsam social miljö. Längre ned på sidan hittar du länkar för att komma till de aktivitets- och menyhäften där matsedel och öppettider för respektive restaurang finns. Häftet finns också som pappershäfte i respektive servering.

Mat och måltider i särskilt boende

När du blir sjuk och trött försvinner orken och aptiten. Du får då svårare att äta en hel portion vid varje måltid, därför behöver du äta oftare men lite mindre portioner. Det är också viktigt att tänka på att minska nattfastan, tiden mellan det sista kvällsmålet fram till första frukostmålet, så att det inte går för lång tid mellan måltiderna.

Tre huvudmål - frukost, lunch och middag - samt 3-4 mellanmål som fördelas jämt under dygnet serveras på samtliga våra särskilda boenden. Du väljer själv om du vill äta i boendets matsal eller i lunchrestaurangen. Det finns även möjlighet för dig att få maten serverad i din lägenhet.

Matdistribution

Matdistribution kan du ansöka om när du har svårigheter att laga maten själv. Du ansöker om bistånd till matdistribution hos biståndshandläggare.

 

Alla som bor på ett särskiltboende betalar, förutom hyra och eventuell omvårdnadsavgift, för ett måltidsabonnemang. Det kostar 2 950 kronor per månad 2019 och ingår inte i maxtaxan. I abonnemanget ingår alla måltider. Avdrag görs bara om du har varit borta hel dag. Maten betalas innevarande månad på samma faktura som eventuell omvårdnadsavgift, hyra och förbrukningsartiklar.

Maten på korttidsplatsen kostar 98 kronor per dygn 2019 och ingår inte i maxtaxan. Maten betalas i efterskott på samma faktura som eventuella kostnader för andra insatser som till exempel hemtjänst.

Varje boende har en egen unik matsedel som köket utformar som varieras efter säsong, tradition och önskemål. Du kan när som helst påverka menyn genom att ta kontakt med kökets omsorgshandledare. Vi tar gärna emot förslag på maträtter som du önskar se på menyn. Varje dag kan du välja mellan två olika maträtter.

Ja i varje tillagningskök lagas nylagad mat varje dag 365 dagar om året. För det mesta används färska livsmedel så långt som det är möjligt men ibland behöver köken köpa djupfrysta livsmedel som är av god kvalitet med höga krav på innehåll och smaklighet.

Ja, det finns mat med mjukare konsistens som är bra om man har svårt att tugga och svälja. Det finns sex olika konsistenser på maten att välja på.

Prata med personalen på din avdelning så hjälper de dig att få kontakt med köket. Det är viktigt att berätta för personalen hur du vill att maten ska smaka, vad du tycker om och hur konsistensen ska vara. Är du nöjd med maten så mår du bättre!

Vi har fem lunchrestauranger - Kärnan, Ängsgården, Björkbacken, Rosenlund och Solkullen som du som pensionär kan äta lunch på, ta en fika och samtidigt under hela dagen njuta av en trivsam social miljö.

Vi köper idag mycket fläsk och nötkött och fågel som är närproducerat. Ca 90% av allt kött som köps är svenskt! De kvarstående ca 10% ,är charkprodukter som inte är ursprungsmärkta men de kan vara svenska eller från övriga Europa! Vi har en hög andel inköp av svenska livsmedel i jämfört med andra svenska kommuner, närmare 70%. Sjöbo satsar på att fortsätta köpa svenska livsmedel.


Unable to render Vue app.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 mars 2019
Sidan publicerad av: Elisabeth Lyrén
Omsorg och stöd