Liten kille står på kanten och ska hoppa i bassängen till mamma som står i vattnet.

Babysim och minisim

Här kan du läsa om hur babysim och minisim fungerar och vilka tider och veckor vi erbjuder detta på Sjöbo Simanläggning. Babysim vänder sig till barn mellan 3 månader upp 2 år, i sällskap med vuxen. Minisim vänder sig till barn mellan 2 och 4 år gamla.

Babysim är instruktörsledd undervisning för barn mellan 3 månader upp 2 år, i sällskap med vuxen. I vattnet får vi lära oss en rad olika grepp och hur man dyker med sitt barn. Allting sker på barnets villkor. Vi tränar vattenvana, att bli trygga både över och under vattenytan, men framför allt så har vi kul i vattnet. Babysim sker i bassäng där temperaturen är +34 grader. Undervisningen sker under ledning av en instruktör som är godkänd av Svenska babysimförbundet.

Vi erbjuder dessa olika nivåer på vårt babysim:

 • Nybörjare 1 - För alla nya deltagare
 • Termin 2-3 – för alla som har gått steg 1 och/eller 2

Babysim pågår under 8 gånger, en gång per vecka. Begränsat antal barn i gruppen. Båda föräldrarna får vara med i vattnet i mån av plats.

Anmälan och betalning sker via bokningslänken nedan och är bindande. Om ditt barn är långvarigt sjuk kan du få tillbaka del av kursavgiften mot läkarintyg. Vi har tyvärr inte möjlighet att erbjuda ta-igen-gånger. Under frågor och svar om babysim kan du läsa mer om detta.

Tider babysim vecka 44-51:

 • Babysim nybörjare 1, onsdagar kl. 11.00-11.30
 • Babysim fortsättning 2-3, onsdagar kl. 11.35-12.05
 • Babysim fortsättning 2-3, onsdagar kl. 12.10-12.40

Varför babysim?
Barn föds utan rädsla för vatten. Vattenskräck är något man lär sig. Målsättningen med babysim är att barn som regelbundet deltar ska få vattenvana och bli säkra i vattnet. Barnet kommer att självständigt kunna ta sig fram i vattnet, komma upp till ytan, återvända till bassängkanten, gripa tag och hålla sig kvar. I det varma vattnet kan barnet röra sig fritt. Barnet tränar balans och den motoriska utvecklingen stimuleras.

Mål
Målet med babysim är att skapa trygga och vattenvana barn som njuter av vattnet på ett respektfullt sätt. Vi övar på att hålla andan, söka oss upp till ytan, hålla fast i kanten och flyta på rygg. Vi dyker och gör självräddningsövningar. För er som inte vill dyka finns det många andra bra och roliga övningar. Allt sker på ett lekfullt sätt och självklart på barnets villkor! Samtidigt ser vi till att skapa magiska stunder i vattnet för dig och ditt barn!

Krav på babysim

 • Barnen ska ha en babysimbyxa som håller tätt. Byxan ska sitta åt vid ben och mage. Även babysimblöjor går bra att använda under simbyxan.
 • För att vi ska kunna erbjuda en god vattenkvalité är det viktigt att duscha ordentligt innan badet. Barn under 6 månader behöver inte duscha innan.

Förberedelser

 • Försök planera mat och sovtider så att barnen är mätta och utvilade när det är dags för badning.
 • Ni kan förbereda barnet hemma i badbaljan eller i duschen. Sänk temperaturen successivt till vår badtemperatur som är minst +34 grader.
 • Ni kan vänja barnet vid att få vatten över huvudet. Häll lite med handen och visa att det är okej, barnen läser av er reaktion.
 • Har barnen torr hud kan man smörja in barnet kvällen innan simning samt efter bad.
 • Finns det möjlighet är det positivt för både föräldrar och barn att besöka badet för att bekanta sig med den nya miljön innan kursstart.

Minisim vänder sig till barn som är mellan 2 och 4 år gamla. Barnet utvecklar vattenvana utifrån sina egna villkor tillsammans med en vuxen.

Vi erbjuder minisim där deltagarna är uppdelade utifrån ålder:

 • Minisim 2-3år tisdagar kl. 15.30-16.00
 • Minisim 3-4år tisdagar kl. 16.05-16.35

Vi är i vattnet under 30 minuter och träffas en gång i veckan under 8 veckor.
Vi startar vecka 44 och avslutar vecka 51.

När kan man börja babysimma?
Barnet bör vara minst 3 månader. Naveln ska vara läkt och barnet ska väga minst 4 kilo. Om ditt barn är för tidigt fött ska du utgå från den beräknade födelsedatumen. Det är bra om föräldrar och barn har haft tid och möjlighet att lära känna varandra och hittat sina rutiner.

Kan det vara försent att börja med babysim?
Det är aldrig försent att börja med babysim men om barnet är "äldre", det vill säga över 8 månader kan det hända att det behöver lite mer tid på sig för att vänja sig vid miljön.

Hur många barn är det i gruppen?
Det är max 10 barn i varje grupper och en instruktör.

Babyn har lite feber kan vi ändå simma?
Nej, babyn ska inte simma eller bada med feber.

Babyn har snuva kan vi simma ändå?
Om babyn är pigg och frisk för övrigt går det bra att simma ändå.
Babyn är sjuk.

Kan vi ta igen badet vid annat tillfälle?
Vi har tyvärr ingen möjlighet att erbjuda "ta-igen-gånger". Om ditt barn är långvarigt sjuk kan du få tillbaka del av kursavgift mot läkarintyg. Du måste kontakta oss senast 2 veckor efter sjukdomsperioden för att eventuell kompensation ska vara aktuell.

Är vattnet klorerat? Är det farligt?
Vattnet i bassängen är klorerat. Kloret tar hand om smuts och bakterier. För att vi ska kunna ha så lite klor som möjligt i vattnet är det viktigt att alla duschar ordentligt utan badkläder innan badet. Tänk på att även duscha håret. Hårgelé, spray eller andra hårvårdsmedel är inte bra för vattnets kvalitet. Duscha av det innan det hamnar i bassängen.

Vad gör jag om mitt barn inte tycker om att babysimma?
De flest barn tycker om att babysimma. Är babyn ledsen brukar det finnas en anledning till det; trötthet, hunger, stress kan vara några orsaker.

Till Sjöbo simanläggning är alla barn varmt välkomna! Tänkt på att det är du som förälder som är ansvarig för ditt barn, och se till att hela tiden ha god uppsikt. Har ni några frågor, tveka inte att fråga våra duktiga badvärdar.

Babyhörna finns i vår foajé. Där kan hungriga bebisar få äta i lugn och ro. En micro finns för uppvärmning av barnmat.

Babysim, minisim och simskola erbjuds på Sjöbo Simanläggning.

Babybadbyxa med reglerbar resår om både midja och ben krävs för bad med bebis. Badblöja kan få användas under babybadbyxa, men det är inte tillåtet att använda endast badblöja. Babybadbyxor finns till försäljning i receptionen.

Barnmat får tas med in på badet men ej i glasburk eller glasflaska. Serveringen får inte, av miljö- och hälsoskäl, värma upp någon mat men vi har en micro i vår babyhörna som gärna får användas till detta.

Barnvagnsparkering finns i anslutning till receptionen. Vagnen kan låsas fast med kedja om ni tar med hänglås. Hänglås kan också köpas i receptionen.

Barnstolar i plast finns i samtliga duschutrymmen.

Fri entré för barn upp till tre år, i sällskap av betalande vuxen.

Leksaker eller flythjälpmedel får ej tas med i bubbelpoolen, men får gärna användas i övriga bassänger.

Filmning och fotografering i badet är inte tillåtet.

All badning med barn sker under förälderns ansvar.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 oktober 2018
Sidan publicerad av: Johanna Svedin