Vanliga frågor om JoJo-kort

På denna sida kan du få svar på frågor kring resebidrag och JoJo Skola-kort som inte blir besvarat av texten i följebrevet och baksidan av ditt terminsbevis.

Du kan också söka svar på Skånetrafikens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. För resor med bussar och tåg i Skåne gäller Skånetrafikens allmänna resevillkor.

Förut kunde man skicka en fotokopia på blanketten. Varför inte nu?

Svar: Den nya dataskyddsförordningen (GDPR) sätter gränser för vilka personliga uppgifter vi kan registrera i vårt register över JoJo-korten. För grunduppgifterna behöver vi inte ditt samtycke, men för att spara kontaktuppgifter med mera måste vi få in underskriven ansökan där din uppfattning i frågan är tydlig. Underskrift i original behövs också för att du då intygar att du förstått hur vi hanterar dina personupgifter och att ansvaret och omsorgen om kortet är ditt eget.

Varför skickas inte Swish-numret med påminnelsen (SMS)?

Svar: Det är viktigt att man ska kunna lita på informationen som kommer in till telefonen via SMS. Vi skriver inte ut kontonummer i SMS:et utan ber dig att kontrollera mot den information som finns på kommunens hemsida. OM du får SMS med kontouppgifter ska du alltid kontrollera uppgifterna så att det inte är ett försök till bedrägeri.

Kan man inte skicka in ansökan med e-tjänst?

Svar: För tillfället har vi ingen smart lösning för att skicka in ansökan med e-tjänster. Orsaken är att vi inte kan ersätta namnteckningarna som krävs på blanketten (till exempel med BankID, som omyndiga elever oftast inte har tillgång till).

Varför måste det finnas ett foto på terminsbeviset?

Svar: JoJo Skola-kortet är personligt. När du får kortet ska det användas för dina resor till och från skolan, inte till någon annans resor. Kortet och terminsbeviset ska visas tillsammans, dels för kontroll att det är du själv som reser med kortet och dels för kontrollera att resebrickan (själva JoJo-kortet) fortfarande är aktivt. Om du slarvar med att fylla i terminsbeviset ordentligt kan du vid en kontroll både bli av med kortet* och få betala upp till 1000 kr i avgift till Skånetrafiken!

*) När du blir av med kortet måste du beställa ett nytt kort hos kommunen och ersättningskortet kostar för närvarande 300:- i expeditionsavgift.


Kontakt

Unable to render Vue app.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 april 2019
Sidan publicerad av: David Stattin
Utbildning och barnomsorg