Modigt och prestigelöst för en bättre vård och omsorg

Porträtt Irini Papadopoulou förvaltningschef vård och omsorg Sjöbo kommun

Foto: Helen Wennerholm

Irini Papadopoulou har haft olika uppdrag inom regionen, och närmast var hon biträdande förvaltningschef för omsorgen i Kävlinge. Nu axlar hon chefsrollen för vård- och omsorg i Sjöbo kommun. Varför då – i tider med rekryteringsproblem och utmaningar med fler äldre som behöver vård?
- Det var dags för en ny utmaning, om jag inte tagit möjligheten, hade jag ångrat mig, säger Irini Papadopoulou.

Skapa relationer, lyssna och förstå

Hon sitter långt ut på stolen i sitt rum i kommunhuset; lutar sig framåt, skrattar och pratar med entusiasm och målmedvetenhet om sitt nya uppdrag som förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen på Sjöbo kommun.

Nu har hon jobbat i dryga två månader, och den tiden har hon investerat i att vara ute i verksamheterna, för att lyssna och lära. Irini har inga planer på att sitta still på sitt kontor än på ett tag:

- Jag vill skapa relationer, fråga hur personalen mår och vad de tycker – trivs dom på jobbet och vilka utmaningar har de i sin arbetsvardag?

- Jag ska ju skapa förutsättningar för att alla ska kunna göra ett bra jobb, och då gäller det att lyssna och förstå.

Mot gemensamma mål

Irini säger att hon inte kommer hinna träffa alla så här i början, men ändå tillräckligt många för att skapa sig en bild av verksamheten hon nu ska navigera framåt. Hon vill också överbrygga känslan av vi och dom på alla nivåer, mellan politiken, ledning och ute i verksamheten; att skapa känslan och förståelsen för att vi alla jobbar i samma organisation och mot samma mål.

- Jag gillar strukturer, säger hon och skrattar lite. Jag vet hur det låter, men jag tycker om utmaningar; vi måste hitta strukturer för att arbeta framåt, tillsammans.

Det är lätt sagt att man gillar utmaningar – gör du det på riktigt?

- Ja, jag är målinriktad och uthållig, så det passar mig att anta utmaningar. Men kanske att jag har sagt lite för ofta att jag gillar utmaningar – det känns som att jag får ta tag i rätt mycket som nog får klassas som utmaningar.

Irini ler när hon säger det, och ser ändå nöjd ut. När hon ska beskriva sig själv i några ord, säger hon direkt positiv.

- Jag har ett positivt förhållningssätt och jag tror att det smittar av sig. Vi i organisationen har många utmaningar att ta tag i och det är lättare att möta dem om man är positiv och arbetar tillsammans.

Vilka utmaningar tänker du på?

- Vi har samma utmaningar som många andra kommuner – att antalet äldre med vårdbehov ökar, att vi måste lösa kompetensförsörjningen, och att vi ska rekrytera rätt. Vi måste också komma tillrätta med den höga sjukfrånvaron och tänka på hur vi bygger ett hållbart arbetsliv.

Har du några lösningar på de här problemställningarna?

- Jag återkommer till att vi måste arbeta tillsammans, alla måste vara involverade i arbetet framåt. Vi måste arbeta prestigelöst och modigt så att vi inte blir rädda för att göra fel; vi måste våga testa nya saker. Sen får vi utvärdera och kanske behöva säga – nej, det här blev inte riktigt som vi tänkt oss, då justerar vi och gör bättre härifrån. Man måste våga för att kunna få erfarenheter.

Tänker du på något speciellt när du säger att vi ska jobba modigare och mer prestigelöst?

- Vi måste definitivt satsa mer på välfärdsteknik. Det finns många nya tekniska lösningar inom vård och omsorg som både underlättar och förhöjer vardagen för såväl personal som kunder.

Musik för välbefinnande

En annan satsning som ligger Irini varmt om hjärtat och som är nära i genomförande är Music in Mind – ett musikaliskt samspel med dementa.

Metoden Music in Mind innebär att specialutbildade musiker kommunicerar och interagerar med svårt demenssjuka med hjälp av musik. Den engelska metoden har gett strålande resultat; man kan bland annat se att relationer – både inom gruppen och med personalen – och humöret förbättras, vilket i sin tur gör att man kunnat justera medicineringen.

- Det är riktigt roligt att få sätta igång Music in Mind här i Sjöbo. Först ut att starta är Solkullen i Vollsjö och Ängsgården i Sjöbo, de drar igång nu i oktober, berättar Irini.

Porträtt Irini Papadopoulou förvaltningschef vård och omsorg Sjöbo kommun

Foto: Helen Wennerholm

Musik för välmående, det låter klokt och lockande, men vad gör du själv för att må bra – har du någon fritidssysselsättning?

- Vi har fyra barn som bor hemma, så mitt andra jobb är att vara taxichaffis åt dem. Det är mycket med hem och barn, men jag och min man försöker att träna ett par gånger i veckan. Vi kör spinning eller styrketräning.

Ni har sex barn i familjen, och du har dessutom fått barnbarn – det låter pyttelite jobbigt, men jättemycket kul!

- Jag är halvgrekinna och min man är grek, och vi har en stor familj, så ja det är lite galet - som mitt stora grekiska bröllop, ungefär. Vi har ett stort hus, men det räcker ändå inte till när alla ska träffas, skrattar Irini.

Du låter glad och entusiastisk – jag hoppas att du trivs på jobbet också och att du inte ångrar att du tackade ja?

- Jag är så glad för att jag tackade ja! Jag har verkligen blivit så himla väl bemött, och har fått höra att jag är efterlängtad. Det är viktigt att man känner sig välkommen för att man ska kunna göra ett bra jobb.

FAKTA IRINI PAPADOPOULOU

  • 48 år, bor i Bara.
  • Gift, fyra biologiska barn, två bonusbarn, två barnbarn (fyra barn bor hemma).

På fritiden: Mycket med hem och barn, försöker träna 2 - 3 gånger i veckan, exempelvis spinning eller styrketräning.
Om sig själv: Positiv, modig, uthållig, prestigelös
Bonusinfo: Bra på att dansa grekisk folkdans

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 september 2023