• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Skånetrafiken, i samarbete med Sjöbo kommun, testar flexibel kollektivtrafik

Skånetrafiken, i samarbete med Sjöbo kommun, testar flexibel kollektivtrafik

Bild

En mindre buss som körs på beställning, där kunderna bestämmer vart de vill resa; i höst ska Skånetrafiken testa SkåneFlex tillsammans med Sjöbo kommun och två andra kommuner.

Behoven av resande skiljer sig åt i Skåne, mellan stad och landsbygd. Den kollektivtrafik som finns idag möter vissa behov, men Skånetrafiken vill ta reda på hur man kan möta fler. Tillsammans med kommunerna Sjöbo, Svalöv och Tomelilla ska Skånetrafiken därför testa en ny typ av kollektivtrafik.

SkåneFlex

SkåneFlex är en mindre buss som körs på beställning och med öppettider, utan tidtabell eller fast linjesträckning. Idén är att resenärerna ska kunna göra sina beställningar via en app eller via telefon. Resorna utförs sedan inom ett definierat geografiskt område och under angivna tider.
- Vi vill utforska nya arbetssätt, hur vi kan tänka och jobba mer innovativt för att ta reda på hur kollektivtrafiken på landsbygden kan utvecklas och optimeras, därför testar vi SkåneFlex, säger Anders Yngve Söderstjerna, verksamhetschef för avdelningen strategi och affär på Skånetrafiken.

Start hösten 2024

SkåneFlex starta hösten 2024 och pågå under cirka ett år. SkåneFlex är del av en lärande process, där Skånetrafiken vill utmana och testa nya sätt att bedriva kollektivtrafik. Löpande under hela testtiden, är det viktigt med nära dialog med invånare och resenärer, och utifrån det utveckla och anpassa tjänsten, baserat på nya lärdomar.
- Skåneflex är ett mycket intressant projekt! Jag tror det är helt rätt väg, för att få en kollektivtrafik som fungerar i mindre orter, säger Magnus Weberg, kommunstyrelsens ordförande Sjöbo kommun (M),

Fakta

  • SkåneFlex startar i oktober i Sjöbo/Tomelilla
  • SkåneFlex startar i september i Svalöv
  • Kunderna kommer att kunna resa med Skånetrafikens vanliga biljetter, som köps i appen, på hemsidan, biljettautomater, kundservice eller hos ombud.
  • I Svalöv och Sjöbo/Tomelilla kör Nobina och Bergkvarabuss den upphandlade trafiken och kommer därför ingå i testet.
  • All ordinarie trafik kommer att fortsätta som planerat under testperioden.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 april 2024