Barnbibliotekarie i Sjöbo prisas av Svenska Akademien

Hanna Andersson, barnbibliotekarie Sjöbo kommun

Hanna Andersson, barnbibliotekarie på Sjöbo bibliotek får Svenska Akademiens folkbibliotekariepris för 2024! Hanna får priset för sin målmedvetna inkludering av personer med funktionsnedsättning i bibliotekets verksamhet.

- Det är överväldigande och fantastiskt roligt att få det här priset! Vi är många personer inom kultur och fritid som arbetar med tillgänglighet, så det här priset är allas. Jag tänker också på alla barn och vuxna som deltar i våra aktiviteter och som ger oss så mycket värdefull kunskap, säger Hanna Andersson.

Värdefulla insatser

Svenska Akademiens bibliotekariepris delas ut till bibliotekarier vid svenska folk- och skolbibliotek som gjort värdefulla insatser för att främja intresset för klassisk och samtida skönlitteratur. Hanna får ta emot priset vid en ceremoni i höst. Bibliotekariepriset är på 50 000 kronor och arbetsplatsen får 30 000 kronor.

Svenska Akademien skriver:

”Hanna Andersson är bibliotekarie på Sjöbo bibliotek. Här arbetar hon i nära samarbete med bland annat Kulturskolan, LSS, anpassad skola och med olika intressegrupper och föreningar med att erbjuda ett brett program av aktiviteter anpassade och specifikt skapade för personer med funktionsnedsättning. Ett exempel på detta är projektet Bibblan sjunger där barn med funktionsnedsättning skapar, tar del av berättelser och musik, uttrycker sig och är delaktiga, alltid på sina egna villkor och utifrån egna förutsättningar.”

- Det känns så kul att en medarbetare till oss i Sjöbo tilldelas pris från Svenska Akademien för det arbete hon lägger ner. Inom kultur och fritid arbetar vi mycket med samverkan, så det är extra kul att detta lyfts och att Hanna tilldelas priset som varit drivande och med från början i projektet, säger Kristin Svensson, kulturchef Sjöbo kommun.

Hanna Andersson vill passa på att tacka kollegor och verksamheter hon arbetar med:

- Min närmaste kollega i projektet Bibblan sjunger, är musikpedagog Anna Arnesson. Tack till anpassad skola och LSS som öppnat sina dörrar för oss. Tack till alla stöttande chefer och kollegor. Stort tack också till Region Skåne som beviljade oss stöd för projektet Bibblan sjunger.

Bilden: Hanna Andersson, barnbibliotekarie Sjöbo kommun. Foto: Alice Bindby

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 maj 2024