• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Utvecklingsplaner ute på samråd - Ärenden från kommunstyrelsens arbetsutskott

Utvecklingsplaner ute på samråd - Ärenden från kommunstyrelsens arbetsutskott

Bild

På kommunstyrelsens arbetsutskott, den 29 maj 2024, behandlades bland annat placering av trygghetspunkter och kommunens delårsrapport.

Ärenden som stannar i kommunstyrelsens arbetsutskott

Inbjudan till samråd - Blentarp 23:11

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade, den 20 april 2022, att lämna ett positivt
planbesked för att genom en ny detaljplan pröva möjligheten att utöver
vårdändamål även möjliggöra bostadsändamål för fastigheten Blentarp 23:11.

Planområdet ligger inom östra delen av Blentarp. Området är beläget sydöst om
Skurupsvägen och nordöst om Blentarpsvägen. Planområdet är till stor del bebyggt.

Förslag till detaljplan för Blentarp 23:11 med flera fastigheter, syftar till att pröva kvartersmark för bostäder/samlingslokal/sjukvårdsboende, bostäder, teknisk anläggning samt allmän plats för gata och gång- och cykelväg. Planförslaget syftar till att reglera plansituationen för området, att möjliggöra utveckling av bebyggelse samt att värna områdets grönstruktur.

Här kan du se detaljplanförslaget

Samråd

Samrådet syftar till att samla in information och synpunkter på planförslaget. Under samrådet
ges berörda tillfälle att yttra sig över planförslaget.

Samråd för detaljplan Omma 2:22 med flera

Kommunstyrelsen godkänner detaljplanen utan några ändringar och ställer sig
positiv till varierande bostadstyper.

Detaljplanearbetet har föregåtts av två planbesked, ett för planläggning av
skola och ett för samling av bostäder.

Det bedöms vara av allmänt intresse att nyttja kommunens markreserv med bostäder för att tillgodose bostadsbehovet i kommunen. En del av planområdet är planlagt för bostäder sedan tidigare. Den nya detaljplanen tillåter tätare bebyggelse med fler bostäder inom kvartersmarken.

Den delen av den gällande detaljplanen för bostäder i Sjöbo väst, som planeras att ersättas av ny detaljplan, har 75 bostadstomter för enbostadshus. Inom samma område planeras det nu för ca 170 bostäder i varierade bostadstyper. Totalt tillåter detaljplanen omkring 300 nya bostäder.

Trygghetspunkter

Kommunledningsförvaltningens förslag till beslut: Att upphäva kommunstyrelsens arbetsutskotts beslut,från den 30 november 2005, och att ny placering av kommunens trygghetspunkter blir biblioteken i Sjöbo, Blentarp, Lövestad och Vollsjö.

I arbetet med planering av kommunens krisberedskap har det framkommit att de trygghetspunkter som finns inte är lämpade, då de är placerade på platser som bedriver samhällsviktig verksamhet som enligt lag skall bedrivas även vid kriser och höjd beredskap.

En arbetsgrupp har arbetat fram förslaget med placering på kommunens bibliotek, som redan idag är en naturlig samlingsplats för medborgare.

Arbetsgruppen har kommit fram till att trygghetspunkten främst skall fungera som en plats för kortare vistelse. I de fall en trygghetspunkt behöver ordna med övernattning, hygien och liknande, så kommer hänvisning att ske till lämpliga.

Ärende vidare till kommunstyrelsen

Beslut om samråd för Fördjupad översiktsplan för Sjöbo
tätort 2050

Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunstyrelsen att godkänna förslag för fördjupad
översiktsplan för Sjöbo tätort 2050 för samråd.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har på uppdrag av kommunstyrelsen tagit fram ett
samrådsförslag för en ny fördjupad översiktsplan för Sjöbo tätort. Översiktsplanen sträcker sig till 2050 och fokuserar på koncentration av bostäder i centrala Sjöbo, utveckling av grönstruktur och utveckling av tätortens gång- och cykelvägnät.

Ärende vidare till kommunfullmäktige

Delårsrapport 1 för Sjöbo kommun 2024

Kommunledningsförvaltningen föreslå kommunfullmäktige att: ge kommunstyrelsen i uppdrag att vidta åtgärder för att uppnå en budget i balans för kommunledningsförvaltningen och godkänna delårsrapport 1, år 2024.

Inom kort kan du ta del av rapporten på vår hemsida. Länk till annan webbplats.

Fortsatt utredning Åsums företagspark

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att: besluta om tilläggsanslag till Tekniska nämnden på 5 miljoner kronor i år för fortsatt utredning rörande Åsums företagspark.

Åsums företagspark är ett 74 hektar stort detaljplanelagt verksamhetsområde som vid genomförd exploatering ger 39 hektar kvartersmark för verksamheter.

I samband med förprojekteringen av företagsparken i Åsum har det identifierats ett antal områden där det är behov av vidare utredningar.

Utredningar har till syfte dels att öka och fördjupa kunskapen inför detaljprojektering, avgöra metodval och identifiera risker som måste hanteras i projekteringen. Sedan detaljplanen togs fram har lagstiftning förändrats som kan påverka projektets genomförande. Området har utvecklats med att naturen har vandrat in på de tidigare områdena för grustäktsverksamhet
vilket gör att Sjöbo kommun måste skaffa sig en större kunskap om flora och fauna i området samt de biotopskyddade elementen i hela exploateringsområdet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 maj 2024