TV4 uppmärksammar banbrytande musikprojekt för demenssjuka

Bild

Kristofer Wåhlander, projektledare för Lundalands filharmoniska orkester blir intervjuad av TV4.

TV4 har i förra veckan besökt Sandbäcksgård för att filma den elfte träffen med Lundalands Filharmoniska Orkester, en del av det inspirerande projektet "Music in Mind".

Under inspelningen deltog bland annat Gullan, Elva och Inez, tre av de entusiastiska deltagarna som njöt av musiken med stor glädje.

Programmet kommer att sändas på morgon-tv och vi återkommer med exakta sändningstider så snart de är bekräftade.

Musik som Skapar Samspel med Demenssjuka

"Music in Mind"-metoden, som har använts framgångsrikt i England i tio år, har visat på många positiva effekter för personer med demens. Projektet syftar till att återge livsgnistan hos dementa i Sjöbo kommun genom musikaliskt samspel.

FAKTA
Varje år insjuknar mellan 20 000 och 25 000 svenskar i någon form av demens. För många leder detta till en total förlust av kommunikation och interaktion med omgivningen. I ett projekt har experter från Manchester Camerata Orchestra utbildat musiker från Lundalands Filharmoniska Orkester och representanter från Sjöbo kommuns omsorgsverksamhet i "Music in Mind"-metoden. Genom musiken skapar metoden möjligheter till kommunikation och interaktion för svårt demenssjuka personer.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 juni 2024