Regeringen säger ja till Storkrikets ansökan

Vy över Vombsjön och Övedskloster

Regeringen har nu fattat beslut om att tillstyrka Storkrikets nominering som biosfärområde! Nomineringen går vidare till Unesco i Paris som fattar beslut om Storkriket på världskongressen 2025. Hela Sjöbo kommun ligger inom det tänkta biosfärområdet, samt Lund och södra Eslöv.

Unikt område

Biosfärområden utses över hela världen för att visa på platser med ett långsiktigt hållbart brukande och bevarande av områdets resurser. De ska vara en arena för forskning, undervisning och hållbar utveckling. Varje biosfärområde är unikt och har sina fokusområden.

När de tre kommunerna signerade ansökan i april, sa kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo Magnus Weberg:

- Storkriket blir en mötesplats för kommande generationer. Här möts stad och landsbygd, här ska näringsliv, lantbruk och turism samsas med de över 700 rödlistade arterna som finns i området. Här har den vita storken kommit tillbaka och jag är övertygad om att mötet mellan de olika intressenterna och Lunds universitet kommer att ge samma goda resultat för övriga rödlistade arter. Storkriket kommer bli en unik plats att vara stolt över.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari kommenterar regeringens beslut att tillstyrka Storkrikets nominering:

– Sverige har en unik natur som vi måste bevara – inte bara för djurens och växternas skull, utan också för vår egen skull. Vårt samhälle bygger på att vi värnar den biologiska mångfalden och de livsviktiga ekosystemtjänster som den ger oss. För att kommande generationer ska kunna ärva en värld i ekologisk balans, måste vi värna de resurser vi har. För Storkriket fortsätter nu processen inom Unesco, och jag hoppas att den leder till att området snart får status som Sveriges åttonde biosfärområde.

Storkrikets webbplats, mer information Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 augusti 2024