VO-Collegeveckan 2024
Under vecka 42 äger VO-Collegeveckan 2024 rum, där Sjöbo kommun deltar genom att presentera vårt språkombud och längre fram kommer vi också att presentera våra nya vård- och omsorgsambasdörer. Detta är en viktig del i kommunens arbete för att lyfta fram yrkesstolthet och stärka kvaliteten inom vård och omsorg.
Vård- och omsorgscollege Skåne, där Sjöbo kommun ingår, arbetar för att säkerställa kompetensförsörjningen inom vård och omsorg genom samverkan mellan arbetsliv, utbildningsaktörer och fackliga organisationer. VO-Collegeveckan syftar till att attrahera fler personer till vård- och omsorgsyrken samt att visa på de karriärmöjligheter som finns inom sektorn.
Intervju med Regina Johansson – Språkombud inom vård och omsorg
Ett språkombud inom vård och omsorg har som uppgift att stötta arbetsplatsen i språkliga frågor. De arbetar för att skapa en tydlig och inkluderande kommunikation, där alla anställda, oavsett språklig bakgrund, kan förstå och delta i det dagliga arbetet. Genom att främja en bättre språklig miljö bidrar språkombudet till att förbättra både arbetsmiljön och vårdkvaliteten.
Hur har språkombudsutbildningen påverkat ditt dagliga arbete?
– Språkombudsutbildningen har verkligen öppnat mina ögon för hur stor påverkan språket har på vår vardag, säger Regina. Jag har fått en betydligt högre förståelse för hur språkförbristningar kan uppstå och hur man kan arbeta för att förebygga dem. I mitt dagliga arbete försöker jag skapa en tydlig kommunikation för alla genom att anpassa hur jag uttrycker mig. Det har blivit en viktig del av min yrkesroll att säkerställa att alla kan ta till sig den information som behövs.
Hur bidrar du till att lyfta yrket inom vård och omsorg?
– När jag arbetar som undersköterska känner jag en stor yrkesstolthet, berättar Regina. Jag försöker alltid utföra mitt arbete på det sätt som förväntas av oss inom vård och omsorg. Vi har en viktig roll i samhället, och den tar jag på största allvar. Som omsorgshandledare leder jag även Gott-Liv-möten med min arbetsgrupp. Dessa möten handlar ofta om att reflektera över värdegrundens grundstenar, som gott bemötande, självbestämmande och integritet.
På vilket sätt påverkar ditt arbete synen på vårdyrken, både internt i kommunen och externt?
– Jag får ofta höra att jag är glad och positiv när jag arbetar som undersköterska, säger Regina med ett leende. För mig är det en självklarhet att vi inom vården alltid bemöter både kunder och anhöriga med respekt och värme. Jag strävar efter att kunderna alltid ska vara nöjda med våra insatser, även när det är stressigt. Det ger både kunder och anhöriga en positiv syn på vårdyrket, och det smittar ofta av sig på hur vården uppfattas av andra.
Hur hoppas du att vård- och omsorgsyrken ska utvecklas de närmaste åren?
– Jag tror att vårdyrket måste få mer uppmärksamhet, både i samhällsdebatten och politiskt, säger Regina eftertänksamt. Vi tar hand om människor som, av olika skäl, inte längre kan klara sig själva. De har alla sina unika behov och önskemål, men gemensamt är att de vill leva sina liv så bra som möjligt, trots sina svårigheter. Det är därför viktigt att dessa människor får hjälp av kompetent och utbildad personal under rimliga arbetsförhållanden. För att uppnå kvalitetssäkrad omsorg måste vårdyrket få mer inflytande och resurser. Skyddad yrkestitel och applåder räcker inte – det krävs konkreta insatser och resurser för att förbättra villkoren, avslutar hon bestämt.
Regina Johansson är inte bara en engagerad undersköterska, utan också en röst för förändring inom vård och omsorg.
Du kan läsa mer om vård- och omsorgscollege här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.