Från och med 2025 ska textilavfall sorteras ut
Tidigare har du kunnat lämna dina trasiga textilier i restavfallet, men nu behöver du lämna dessa till ett insamlingssystem som ger textilen möjlighet till ett nytt liv.
När du vill göra dig av med textil är det dags att avgöra om textilen kan användas igen eller om den är uttjänt. Från och med 2025 är det nämligen krav på att separera ut textilavfall och lämna det till kommunens insamlingssystem.
Om textilen är hel och ren och kan användas igen är det bästa om du ger den ett nytt liv genom att lämna den till ett secondhand-system. Exempel på insamlingssystem är ideella föreningars containrar eller en secondhand-butik.
Om din textil däremot är utsliten räknas den som avfall och då ska du istället lämna den till kommunens insamlingssystem för textilavfall. I Sjöbo kommun lämnar du ditt textilavfall på Sysavs återvinningscentral på Returvägen 5.
På återvinningscentralen kan du lämna textilavfall i form kläder (inkl slipsar, väskor, hattar etc), hemtextilier och sängkläder. Du kan även lämna hela och rena textilier för återanvändning.
För vem gäller det?
De nya reglerna gäller överallt där textilavfall uppstår, i hushåll och i verksamheter, och inte bara i Sverige utan inom hela EU.
Vad händer med det utsorterade textilavfallet?
Textilierna går vidare för manuell sortering, där det avgörs om textilen kan återvändas eller om den ska återvinnas.
Konsumtionen av textil är hög inom EU och ligger i Sverige på drygt 11 kilo per person och år. Samtidigt använder vi våra textilier en allt kortare tid – slit och släng har blivit köp och släng.
Syftet med det nya kravet är att bidra till en mer cirkulär hantering av textilavfall, det vill säga ökad återanvändning, second hand, och materialåtervinning, att materialet tas till vara och blir till nya produkter.
Idag går tyvärr mycket textil till energiåtervinning, det vill säga att det blir till värme och el.
En stor del hade kunnat återanvändas, eller om textilen är trasig och utsliten, materialåtervinnas.
En färsk undersökning visar att ungefär hälften av det som slängs är textilier som hade kunnat återbrukas.
Den svenska textilkonsumtionen orsakar idag utsläpp på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter. Det är kanske inte helt lätt att förstå hur mycket det är, men vi kan jämföra det med utsläpp från med bil som kör 850 000 varv runt jorden.
Då inser vi att det behövs en förändring.