Tekniska förvaltningen väljer kranvatten

Tekniska nämnden tar beslut att kranmärka organisationen

Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen. Dessutom är kranvatten 250 gånger billigare än en flaska vatten i butik.
En kranmärkt verksamhet innebär att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten.

- Kranvattnet är Sveriges mest kontrollerade och miljövänliga livsmedel. Det är livsviktigt för oss alla och något vi måste värna om. Vi hoppas att tekniska nämndens beslut att övergå till kranvatten, tillsammans med hållbarhetmärkningen, ska inspirera fler förvaltningar och bolag att tänka till kring sin vattenkonsumtion, säger Peter Hellichius, verksamhetschef för samhällstjänster.

-I Sjöbo är vi stolta över vårt vatten och att välja kranvatten i stället för buteljerat vatten är ett hållbart, energisnålt och ekonomiskt klokt val. Våra verksamheter väljer redan i största möjliga mån kranvatten idag, säger Peter Hellichius.

Kranmärkningen är en nationell hållbarhetsmärkning för verksamheter som väljer kranvatten istället för förpackat vatten. Initiativet till kranmärkningen togs av Göteborgs stad Kretslopp och Vatten och blev en nationell märkning under Svenskt Vatten 2017. Över 800 verksamheter och evenemang har anslutit sig till kranmärkningen fram tills nu.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 mars 2025