Mer samspel i förskolan när fokus ligger på språk och läsning

Christel Rydén och Johanna Axelsson ledde konferensdagen
Genom att filma sin vardag och göra små ändringar i rutinerna har förskolepersonalen skapat fler möjligheter till språkutveckling för barnen, något som har lett till fler och djupare samtal i förskolan.
Sjöbo kommun har under de senaste tre åren deltagit i Ifous-programmet Språkutvecklande förskola, där förskolorna tillsammans med 10 andra kommuner och forskare från huvudsakligen Göteborgs Universitet har arbetat med att utveckla barns språk.
- Vi måste börja redan i förskolan med att lägga grunden för språkinlärning och läsning, säger Johanna Axelsson som är processtödjare. Det som händer i förskolan kan påverka hela barnens skolgång.
Små saker skapar stor förändring
Förskolepersonalen har filmat sig själva i vardagliga situationer med barnen, för att kunna analysera och sätta ord på vad de ser uppstå i stunden, i en aktionsforskningsmodell som kallas ELSA-modellen. Utifrån sin analys tar personalen fram förslag på hur de kan förändra antingen det fysiska, sociala eller didaktiska sammanhanget genom olika aktioner – alltid med syftet att främja språkutveckling, lyfta läsning och skapa eller fördjupa samtalen med barnen. Under en konferensdag fredagen den 4e april presenterade förskolepersonalen sina metoder och utveckling för varandra. Allt ifrån stora fysiska förändringar, till nya tankesätt och rutiner.
- Vi hade ett utrymme som var väldigt svåranvänt. En trång skrubb med en vask som kändes som ett slöseri med utrymme – den byggde vi om till en koja vi kallade ”bokträd”, och nu är det jämt barn därinne som läser, berättar Maria Ekman Petersen på Tallbackens förskola.
De flesta pedagogerna uttryckte att starten på projektet kändes tuff, både för att det kändes utlämnade att filma sig själv, att språk och böcker redan var något man arbetade aktivt med, och att det kändes som ”en sak till att hinna med”. Men de flesta är överens om att det har gett mycket, och uttrycket ”små saker som skapar stor förändring” återkommer gång på gång.
- Frukostrutinen kändes rörig. När vi filmade såg vi att vi knappt alls pratade med barnen, vi bara sprang fram och tillbaka för att hämta mat och annat, medan ljudnivån i rummet steg. Så vi ställde maten på bordet och lät barnen själva peka och förklara vad de ville ha. En sån liten skillnad ledde till många fler interaktioner både mellan oss och barnen men också barnen emellan, säger Linda Ekman på Bjärsjölagårds förskola.

Många resultat och utmaningar återkom flera gånger; något som märktes inte minst i diskussionerna som uppstod
Kreativa metoder utifrån barnens intressen
Med hjälp av enkla metoder som en tydligare rollfördelning, ett ”frågemoln” med uppsatta frågor för att skapa djupare samtal, bygga på populära aktiviteter på ett sätt som inkluderar böcker, berättelser eller samtal, eller genom att aktivt arbeta med bilder på väggarna som yta för möjliga samtal har alla förskolorna hittat nya sätt att arbeta med språk som skapat mer samspel både mellan barn och vuxna, men också mellan barnen själva. Det märks att förskolepersonalen gått in med själ och hjärta i programmet, och låtit kreativiteten sprudla i framtagandet av förslag och nya idéer.
Sammantaget har det handlat mycket om att bygga på barnens nyfikenhet, glädje och intresse för att skapa en lustfylld inställning till böcker. En förskola som haft en stark Halloween-tradition kunde koppla firandet till skuggteater, berättelser och läsning. En annan förskola undersökte olika yrkesgrupper genom studiebesök, fotografi och intervjuer, som barnen själva fick leda.
Ofta har förskolorna även testat olika sätt att inspirera föräldrarna till mer läsning hemma – från att sätta upp projektbilder i hallen så barnen kan berätta om dem vid hämtning och lämning via föräldramöten på biblioteken till gåvobok vid inskolning eller mallar för boksamtal.
Och många beskriver barnens glädje i att hitta nya ord, nya sammanhang.
Eller som N, 4 år på en förskola i Blentarp uttrycker sig om böckernas roll i livet:
”När jag läser Star Wars böcker kopierar jag dom i mina lekar”.
Så kan boken och läsningen influera leken och livet; så blir språket en större del av barnets vardag.
Läs mer om Ifous: Språkutvecklande förskola
Språkutvecklande förskola | ifous.se Länk till annan webbplats.

Lövestads förskola hade med sig rekvisita till sin presentation