• Startsida
  • / Nyhetsarkiv
  • / Familjeförvaltningens utredning har kommit fram till att inga barn blir fastspända i samband med sömn på Blockflöjtens förskola

Familjeförvaltningens utredning har kommit fram till att inga barn blir fastspända i samband med sömn på Blockflöjtens förskola

Skolinspektionen, media och lokala politiker har tidigare fått uppgifter av en anonym källa att barn på Blockflöjtens förskola skulle vara fastspända med kedjor och remmar under sovstunden. Uppgiftslämnaren ska själv inte haft barn på förskolan utan är en utomstående. Familjeförvaltningen tog allvarligt på informationen och har utrett ärendet noga, för att försäkras om att inga barn blir fastspända eller på annat sätt far illa.

Förvaltningen hittar inte belägg för anklagelserna
Samtal med personal från Blockflöjtens förskola och inhämtning av annan fakta gör att Familjeförvaltningen nu med bestämdhet tillbakavisar anklagelserna.
- Vi vet att barn mår bättre av att sova utomhus. Flera positiva hälsoeffekter är beforskade och evidenssäkrade. Det stämmer att barnen sover med sele, detta då platsen för utevilan har upphöjda bäddar och det föreligger en risk för att barnet kan ramla ner. Tidigare har det också förekommit att barn bitit andra barn då de vaknat och även det förhindras med hjälp av sele, berättar Richard Löfgren, förvaltningschef.

Se film som visar hur det går till när barn ska sova på Blockflöjtens förskola.

 

Alternativ till de upphöjda bäddar finns på förskolan
Under utevilan kan barnen även vila på en vanlig madrass eller i vagn. Personal finns hela tiden i närheten för att möta barn som vaknar, är ledsen eller av annan anledning behöver uppmärksamhet. Blockflöjtens förskola använder också auditiv utrustning för att personal som inte är närvarande vid vilan kan höra om något oförutsett inträffar.

Selens konstruktion
Selen är framtagen för att ge barnet full rörlighet och möjlighet att sätta sig upp med selen på, men den förhindrar att barnet kan ramla ner.

Säkerhetstänket är omfattande och brandövningar inkluderar att med hjälp av en särskild kniv, som förvaras utom barnen räckhåll, kan skära loss barn och placera dem på presenning för att ta dem från området.

Vårdnadshavare har insyn
Vid inskolningar är alltid vårdnadshavaren med vid vilan och är den som lägger och selar barnet. Förskolan har inte fått någon kritik från vare sig vårdnadshavare eller personal gällande att barnen sover selade.

Förvaltningen utrycker sitt fulla stöd
Vårt förtroende till förskolan och dess personal är hög. De gör ett fantastiskt arbete och vi kan garantera att inget barn blir fastspänd under vilan eller far illa på annat sätt, avslutar Per-Olof Wigsén, skolchef.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 augusti 2020