Idrottens dag i Sjöbo blev en succé!

Idrottens dag, Storkskolan

Skoj på rullskridskor

Fredagen den 30 september var det dags för ”Idrottens dag”. Det var arrangemang på skolor över hela landet. Region Skånes ”Sätt Skåne i rörelse och ”Rörelse satsning i skolan”, besökte i år Storkskolan som var utvald fokusskola i Sjöbo Kommun, för deras stora engagemang när det gäller rörelsesatsning. Skolan har också startat en skolidrottsförening som kommer att drivas av skolans elever, med målet att få ännu fler ungdomar föreningsaktiva.
Förutom Storkskolan så var det fler skolor som firade Idrottens dag, denna dag i Sjöbo Kommun. Bland annat hade Sandbäckskolan, en lyckad dag på Sjöbo IP med motiverade och glada elever.

Storkskolan hade i år blivit utvald till att vara fokusskola, där Region Skånes ”Sätt Skåne i rörelse och ”Rörelse satsning i skolan” var och hälsade på. Region Skåne och Rörelsesatsning i skolan samverkar för att inspirera med metoder för fysisk aktivitet för bättre hälsa hos barn och unga.
- Vi valde Storkskolan som årets fokusskola i Skåne eftersom vi ville lyfta deras fina arbete och engagemang för mer rörelse under skoldagen. Storkskolan har mycket väl fungerande rörelsesatsning och nu har också eleverna på skolan bildat en Skolidrottsförening, säger Henrik Nilsson, RF-SISU Skåne.

Rörelsesatsningen för barn i skolor är något som pågår över hela världen.
Lite fakta:
1 965 350 barn, 7 155 registrerade skolor i 38 länder
113 278 barn i 543 skolor i 148 kommuner i Sverige
25 000 barn i 90 skolor i Skåne

Idrottens dag

Fotbollsövningar med engagemang.

Idrottens dag, strokskolan

Engagerade elever.

Idrottens dag

Cricket på skolan för kanske första gången.

Storkskolan. Rörelsesatsning och Skolidrottsförening

På Storkskolan tycker man rörelsesatsningen är jätteviktig, man kommer att fortsätta satsa och utveckla detta, allt för barnens hälsa och välmående. Man har på skolan startat en skolidrottsförening som kommer att drivas av skolans elever, med målet att få ännu fler ungdomar föreningsaktiva. Eleverna har också fått utbildning av Skolidrottsförbundet.
- ”Idrottens dag är en viktig dag och en bra satsning för att belysa vikten av rörelse och hur det påverkar våra barn och ungdomars hälsa. Vi på Storkskolan arbetar ständigt med att hitta nya möjligheter att utveckla oss i detta. Att vi har kunnat få till ett samarbete med så många lokala föreningar och hur deras fina engagemang har fått ta sig uttryck på Storkskolan är jättekul.” säger Pontus Carlström, rektor på Storkskolan.

Fritidsutvecklare Jenny Björkqvist var också på plats denna viktiga dag. Jenny kämpar dagligen med denna typ av frågor, när det gäller att bygga broar mellan skolan och föreningslivet samt kämpa för folkhälsan.
- ”Idrottens dag” ger föreningar och skolor i Sjöbo kommun möjlighet att bygga broar till varandra”. Detta kommer att gynna föreningens fortlevnad, folkhälsan och därmed också kommunen i stort, säger Jenny Björkqvist, fritidsutvecklare i Sjöbo Kommun.

Idrottens dag, storkskolan

Jenny Björkqvist, fritidsutvecklare i Sjöbo Kommun, Pontus Carlström, rektor på Storkskolan och Per Hansson, ledare i Blentarps BK.

Idrottens dag, storkskolan

Henrik Nilsson, RF-SISU Skåne.

Engagerad förening

Blentarp BK är en av föreningarna, som är väldigt aktiva med att få fler ungdomar till sin förening och har förstått att det är viktigt att samarbeta med skolan.
- Här når man eleverna på ett sätt man inte gör annars, ett perfekt sätt att få dom att prova på idrotter och sedan förhoppningsvis få ner dom till idrottsplatsen, tillsammans med sina klasskamrater, säger Per Hansson, ledare i Blentarps BK.

Vad är en skolidrottsförening?

Skolidrottsförening

Elever utbildade av Skolidrottsförbundet

En skolidrottsförening är en riktigt förening under Riksidrottsförbundet. Den drivs av eleverna själva och genom att bilda en skolidrottsförening som har sin verksamhet direkt efter lektionstidens slut, blir ännu fler ungdomar föreningsaktiva. Närmare 40 av Riksidrottsförbundets 71 olika idrottsförbund genomgår nu en utvecklingsresa och vill inspirera fler skolor till mer rörelseglädje. Några av dessa koncept är Skolboule, Skoj på skridskor, Skolbollen, Tyngdlyftning och Cricket i skolan, idrotter som också var representerade under Idrottens dag på Storkskolan. Det handlar om att få barnen att vilja, våga, kunna delta och hitta till idrotten.

Läs mer: www.rf.se/inspiration Länk till annan webbplats.

Idrottens dag, sandbäckskolan

Skoljoggen i full gång.

Idrottens dag, sandbäckskolan

Sandbäckskolans trevliga och proffsiga kökspersonal grillade på plats.

Fler skolor aktiva

Idrottens Dag firades också på Sandbäcksskolan, med en heldag på Sjöbo IP för elever och personal. Dagen inleddes med Skoljoggen för både de yngre och äldre barnen. Det var glad stämning och många hejarop och “High fives”. Eleverna sprang hela 78,5 mil tillsammans. Det bedrevs även olika lekar och aktiviteter under dagen. De yngre stannade kvar på Sjöbo IP medans de äldre spred ut sig på Gumparp, Slalombacken och Marknadsplatsen. När lekar och samarbetsövningar var över, anlände eleverna tillbaka till IP för att njuta av hamburgare som skolans trevliga och proffsiga kökspersonal grillade på plats.
- En bra dag i hälsans tecken, god stämning och glada elever, om än lite trötta avslutade sedan dagen tillbaka på skolan säger Ann Andersson, grundlärare på Sandbäcksskolan.

För fler i rörelse…

Se filmen från Idrottens dag den 30 september på Storkskolan här: Länk till annan webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 oktober 2022