Huset på gödselplattan

Två vuxna och två barn framför ett husbygge

När vi pratar om ödehus handlar det om hus som står tomma eller används väldigt lite. För många är det en spännande utmaning att förvandla dessa platser till något nytt och livskraftigt. Mea och Bruno har gjort just det genom att bygga ett hem med återvunnet material. Deras resa visar hur hållbara drömmar kan bli verklighet med kreativitet och beslutsamhet.

Ödehus kan vara sommarstugor som glömts bort, barndomshem man har ärvt och inte nyttjar, eller en lada som inte längre är i bruk. Något som är särskilt spännande är hur man kan ta det som redan finns och göra något nytt av det. Beroende på vilka förutsättningar man har, kan det ibland innebära att allt måste rivas, men ofta kan man spara och återanvända delar. Ibland är en huvudbyggnad så omfattande och kräver mycket arbete, då kan man istället börja med något mer konkret eller förverkligar andra visioner.

Att skapa något nytt av det gamla

Mea och Bruno är ett inspirerande exempel på detta. Paret träffades och bodde i många år i Danmark, men de flyttade sedan till Sverige med en stor dröm i ett litet format. De flyttade till Brunos mammas gård, där tre familjer nu bor tillsammans. På gården fanns en gammal gödselplatta som de bestämde sig för att förvandla till ett boningshus. Huset byggdes på en befintlig betonggrund, och även om grunden var relativt liten, valde de att inte använda hela ytan. Det hus de byggt är 50 kvadratmeter stort, med en boyta på 41 kvadratmeter, och på dessa 41 kvadratmeter bor Bruno, Mea och deras två döttrar.

Trappa inuti ett litet hus

Återanvändning och kreativa lösningar

Trots att de tidigare hade renoverat hus, hade de ingen erfarenhet av att bygga ett hus från grunden. Efter ett och ett halvt års byggande stod huset klart, och de har lyckats hålla kostnaderna låga genom att återanvända material och få hjälp från vänner och familj. Hållbarhet och klimatfrågor är mycket viktiga för dem, och de vill inspirera andra att återanvända befintliga material istället för att köpa allt nytt. Till exempel köpte de begagnade fönster och fönster som hade blivit felproducerade, vilket gjorde att de inte såg likadana ut, men de målade dem för att skapa en enhetlig look. Golvet är isolerat med pappersisolering, ett billigare och mer miljövänligt alternativ. Huset är byggt på pelare, vilket minskar risken för översvämning och undviker problem med fuktiga källare. Gödselplattan är ett bra exempel på hur man kan återanvända det som redan finns och på så sätt spara de resurser som skulle krävas för ett helt nytt betongfundament. Därmed har paret reducerat betongkonsumtionen och byggt ett fundament för endast 9 000 kronor.

Från avfall till oas

En annan kreativ lösning på gården är att latrinbrunnen, som tidigare använts för avfall, nu håller på att förvandlas till en naturpool. Den ska kläs med turkost kakel, som familjen köpte på Blocket för en billig peng för runt 15 år sedan. Kakelplattorna som legat i ladan, kommer nu äntligen till användning. Poolen kommer att bli en vacker och hållbar del av deras hem.

En gemensam mötesplats

Även om det tog längre tid och krävde mer arbete än om de hade köpt allt nytt och anlitat hantverkare, ångrar Bruno och Mea inget. De trivs bra i sitt hus. På gården har de även renoverat en gammal lada, som nu fungerar som en kombinerad kontors- och festlokal för alla tre familjerna på gården. Ladan är uppdelad i två delar: en för arbete och en för sociala tillställningar som högtider, kalas eller familjemiddagar.

Deras resa visar att det är möjligt att uppfylla sina drömmar, oavsett hur mycket erfarenhet man har. Det viktigaste är att våga ta klivet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 oktober 2024
Bygga, bo och miljö