Slitet tegelhus med människor som kikar in

Huset innan paret påbörjade sin rennovering

Kärlek vid första ögonkastet: Charlotta och Christers renoveringsäventyr

Att förvandla ett övergivet och förfallet hus till ett drömhem kräver både mod och beslutsamhet. Charlotta och Christer såg potentialen i ett gammalt hus som stått tomt i över 30 år och tog sig an den utmanande uppgiften att ge det nytt liv. Medan de stötte på otaliga hinder längs vägen, från bankproblem till omfattande renoveringsbehov, var deras passion och envishet nyckeln till framgång. Här är deras berättelse om hur de förvandlade en förfallen byggnad till ett älskat hem.

Två par gula dubbeldörrar vetter ut mot gatan när vi kommer gående. Jag knackar på med en gammaldags dörrknackare. Charlotta öppnar dörren och bakom den ryms en lång hall. Vad som en gång var ett övergivet hus är nu ett hem fullt av liv och historia. I köket, där små kaffekoppar pryder bordet, börjar Charlotta berätta om resan som ledde till att de förvandlade en fallfärdig fastighet till sitt drömhem.

Förälskelse vid första ögonkastet

Charlotta och Christer såg huset redan när de flyttade till kommunen för 15 år sedan; redan då var det öde. När de senare sålt sin gård och fastigheten dök upp på Blocket, kunde de inte motstå att undersöka saken närmare.

Renoverat tegelhus med föda fönster

Husets historia och förfall

Senaste gången det var verksamhet i huset var i början av 80-talet och då användes det som vävstuga. Huset var samtaxerat ihop med två andra fastigheter, varav en hyresfastighet. Men Charlottas och Christers hus var registrerat som en affärsverksamhet.
Under de 30 år som huset stod tomt hade ägarna flera gånger fått förfrågan om att sälja, men det hade inte varit aktuellt. Från hyresfastigheten fick de ju intäkter och eftersom inget av det användes till underhåll, gick de troligtvis med vinst. I hyresfastigheten bodde socialt utsatta och en del syriska barnfamiljer. På vintern var det otroligt kallt och standarden var väldigt låg. Barnen från hyreshuset brukade leka i grannhuset vilket var absolut livsfarligt, och vid någon tidpunkt blev det bostadsförbud där för att förhindra att det hyrdes ut eller användes som lekplats. Detta hindrade dock inte ungdomar och andra från att vara där, och när Charlotta och Christer fick tillgång till huset var det tydliga tecken på att människor bott eller sovit där, med madrasser på golven. Alla fastigheterna var i otroligt dåligt skick. "Inte ett fönster var helt," berättar Charlotta.

Vägen till ägarskap

Det blev en byggfirma från Lomma som köpte fastigheterna, och paret fick köpa loss huset 2019. Banken ville inte låna ut pengar till en så skruttig fastighet och eftersom det tog tid att ändra taxering började paret renoveringen innan de faktiskt blivit ägare.

Collage av fyra bilder med olika mönster på golv och väggar

Renoveringen och utmaningarna

"Med pengar från försäljning av den gamla gården renoverade ni alltså någon annans hus?" frågar vi. "Jo," svarar paret, "kanske lite galet men det gick ju bra och annars hade vi inte kunnat köpa det alls. Vi betalade handpenning och sen satte vi igång." Efter en ny taxering gick lånet igenom och den lilla familjen, bestående av mamma, pappa, en 11-årig son och en hund, flyttade in i en enrumslägenhet i närheten med 1920-talsstandard, utan toalett eller rinnande vatten, men toa fanns i källaren på ett grannhus.

Ett hem tar form

Huset hade stått tomt i cirka 30 år och efter en brand i en grannfastighet skadades taket så att det var hål ner till källaren på ena sidan. Även andra sidan av huset hade hål i taket, men där hade man satt för en plåt så att det inte regnade direkt in. Även om paret inte ägde huset när de började, fick de hejarop av hela byn. Alla som gått förbi i många år och tyckt att det var synd att ett så fint hus gick till spillo, och att huset drog till sig både skadedjur och diverse andra problem.

En stor investering

Efter att ha stått tomt så länge och med så mycket fukt, var alla golv förstörda, och både katter och råttor hade huserat fritt vilket var tydligt på lukten i huset. Paret konstaterar att de fick betala ett överpris på fastigheten, 900 000 kr, och tror att de idag är uppe i cirka 2,3 miljoner. De har tagit in mycket hjälp: tak, väggar, el och vatten är gjort av byggfirmor. Eftersom huset stått tomt och fuktigt länge har fler än en sanering av hussvamp också varit nödvändig, men förhoppningsvis är det över nu. Sporerna finns ju överallt men utvecklas bara under rätt omständigheter. De har renoverat med naturmaterial, isolerat med lin och cellulosa. Inga specialbeställningar utan de har hittat delar som passar och tillpassats, fyndat på loppis och använt sådant som andra gjort sig av med. Linoleummattan i köket är stuvbitar som blivit över från ett sjukhus. "Allt ska kännas som att det kunde varit så från början," säger Charlotta. "Huset är renoverat i gammal stil men är levande, det ska inte vara som att någon fryst tiden för då hade vi ju inte ens haft badrum och kök. Det ska vara funktionellt och som vi vill ha det, vi bor ju här!"

Tips till dig som funderar på att ta sig an ett ödehus:

1. Se till att få besiktningen skriftligt.
2. Var övertydlig i all kommunikation med hantverkare.
3. Välj hantverkare med lokal anknytning och om det går, någon du har en personlig relation till.

Leader sydöstra Skånes logga och EU loggan
Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 juli 2024
Bygga, bo och miljö