En en gång vit putsad fasad med skorsten i tegel mot blå himmel.

Snickargården - början på en dröm del 1

På en höjd mellan två åkrar träffar vi Ivona och Christopher, ett par som låtit drömmen om ett ödehus som det perfekta projektet bli verklighet. De förälskade sig i ett hus utan golv, med en ytterdörr av målad masonit och en smedja till brädden fylld med bråte. Nu börjar deras renoveringsresa med ödehuset som ska bli deras drömhus.

Första gången vi pratade med Ivona var någon gång tidigt i höstas; kvinnan i telefonen var fylld av energi och berättade att hon var arkitekt och att hon och sambon som är head of e-commerce, längtade efter sitt drömhus och ett projekt.

Ivona fick information om projekt ödehus - att både mäklare, fastighetsägare och andra som letar ödehus, är i involverade.

- Vi vill gärna ha el och vatten, svarade Ivona på frågan om vilket skick de såg framför sig och vilken typ av utmaning de var beredda att ta sig an.

Vi sa hejdå och mejlade lite fram och tillbaka.

Kärlek vid första ögonkastet

Ett vit putsat hus med gröna fönster genom fönstret på ett uthus.

I slutet av oktober ringer Ivona igen.
- Minns du huset vi pratade om tidigare? Vi har köpt det, berättar hon och fortsätter: Vi började jämföra alla andra objekt med detta, och så slog vi till. Det finns varken el eller vatten…

Vilken fin dörr

Det är en krispig och solig dag i november när Ivona och Christopher visar sitt nya hus.

Ytterdörren ser fin ut på håll, men vid närmre anblick visar det sig vara två masonitskivor där någon målat en dörr med handtag. Christopher använder skruvdragare för att vi ska kunna komma in.

Inne i boningshuset finns inget golv, men där står en gammal Husqvarna vedspis. Boningshuset påminner mest om en ekonomibyggnad.

Sven Sågare

Solen lyser in i vardagsrummet utan golv och mot väggen står en gammal rostig stege.

- Här bodde Sven sågare berättar dom, han var lite av en uppfinnare och hade duvor uppe på vinden. Han verkade vara förtjust i fåglar och hade både höns och ankor i ett av uthusen.

Nu har huset stått tomt sedan 2005 och förfallet är absolut ett faktum. Tomten har flera mindre hus och en verkstad - här ser det ut som att någon gick hem från jobbet en fredag och aldrig kom tillbaka. I uthusen finns ett snickeri och en smedja; i smedjan har man värmt varmvatten och försörjt hus och såg med el, ett hemmabygge som verkar ha fungerat bra i många år.

I den stora sågen, som går på räls, ligger en stor timmerstock och väntar på att någon ska komma och återuppta arbetet. Och det är precis vad Ivona och Christopher har tänkt sig – de vill få liv i snickeriet igen.

Ett projekt åt gången

Byrå inne i smedjan full av bråte.

Det är smedjan som Ivona och Christopher har tänkt börja renovera, samt att snickeriet ska fixas iordning så att virke kan hanteras när det väl är dags att renovera boningshuset. Paret har redan bestämt att gården ska kallas Snickargården.

Smedjan ska bli en liten lägenhet där paret kan återhämta sig och bo över medan resten av projektet tar form. Drömmen är att bli klar om tre till fem år. Genom att först göra klart något mindre vill de få känslan av att de orkar med, allt för att projektet inte ska bli övermäktigt.

Vi återkommer till ödehuset på höjden mellan två åkrar för att se hur arbetet går.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 mars 2024