Goda råd om hur du kan minska energikostnaderna

Ska jag gräva ner jordvärmeslingor, eller borra efter bergvärme? Eller är kanske solceller bäst? Sjöbo kommuns energi- och klimatrådgivningen kan hjälpa dig med att reda ut vad som kan fungera bäst för dig. Rådgivningen är kostnadsfri, opartisk och lokalt anpassad service som hjälper privatpersoner, företag och organisationer.

Anna-Karin Nilsgart, Energi- och klimatrådgivare.

Anna-Karin Nilsgart, Energi- och klimatrådgivare.

Vintern 2021/2022 slog rekord i höga elpriser – och det finns risk för att det blir dyrt kommande vinter också. Sjöbo kommuns energi- och klimatrådgivare Anna-Karin Nilsgart märker att vinterns priser har påverkat många:

– Det brukar vara många som vill ha rådgivning på vintern, och under sommaren är det ganska stillsamt. Men nu är det många som hör av sig och är bekymrade över sin energianvändning och att klara av att betala elräkningarna. Ibland är det ren krisrådgivning, men också mer långtgående planer på att energieffektivisera sina bostäder, och planer för att sätta upp solceller, säger hon.

Rådgivningen är gratis

Det är Energimyndigheten som sedan 1998 delat ut ekonomiska medel till Sveriges kommuner, så att kommunerna kan erbjuda gratis rådgivning. Oftast kommer folk med frågor om uppvärmningssystem när den gamla pannan ska bytas ut, eller när den direktverkande elen gett smärtsamt höga räkningar.

– Vi brukar också prata om andra saker som kan göras, till exempel tilläggsisolering eller att sätta in energieffektivare fönster och dörrar, säger Anna-Karin Nilsgart.

Om du har bokat in ett möte med Sjöbos energirådgivare är det bra om du har koll på din energianvändning, men också om och när huset eventuellt har tilläggsisolerats och fönster byttes. Ta också höjd för att det kan ta lite tid innan du kan få din rådgivning eftersom så många hör av sig och vill ha hjälp.

Elbilsladdning

Anna-Karin Nilsgart har också lite extra koll på laddning av elbil, då hon jobbar med ett så kallat insatsprojekt som är en specifik riktad satsning från Energimyndigheten. Hon kan ge till exempel råd om var laddboxen ska placeras, att installatören ska ha rätt behörighet, och om det är en bostadsrättsförening så kan det vara frågor om hur många laddstationer som behövs.

– Det är helt klart att fler och fler är intresserade och skaffar elbil eller hybridbil, och då är det bra att kunna få oberoende information om hur du bäst laddar den hemma, säger Anna-Karin Nilsgart.

Kontakta kommunens rådgivare via telefon 0415-378303 eller e-post anna-karin.nilsgart@sjobo.se.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 september 2022