Boendemiljö

Fukt, mögel, drag, konstiga lukter, buller, vedeldning, radon, skadedjur med mera kan påverka din boendemiljö. Här finns information om olika boendemiljöproblem.

Problem med boendemiljön

Om du har problem med din boendemiljö som påverkar din hälsa, kontakta först din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Fastighetsägaren ska ta rimliga åtgärder för att lösa problem som kan skada din hälsa. Om det inte hjälper kan du skicka in ett bostadsklagomål till miljöenheten. Vi kommer då att utreda om det är en hälsorisk enligt miljöbalken och om det är rimligt att kräva åtgärder. Du kan även lämna klagomål på andra störningar i din miljö som buller, rök eller nedskräpning.
Lämna bostadsklagomål, e-post miljöenheten

Ägare till flerfamiljshus omfattas av ett flertal regler gällande miljö- och hälsoskyddsfrågor, vilket i många fall kan vara svårt att överblicka. Folkhälsomyndigheten och branschorganisationen Fastighetsägarna har gjort bra sammanställningar.
Tillsynsvägledning egenkontroll fastighetsägare, Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Egenkontroll för fastighetsägare , mer info från Fastighetsägarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ljud som vi känner oss störda av och som vi helst vill slippa kallas för buller. Det kan till exempel vara buller från restauranger, fläktar och trafik. Vad som uppfattas som buller varierar från person till person.

Om du störs av buller

Ta först kontakt med källan till bullret!

  • Om det till exempel är en granne som spelar hög musik - prata med din granne.
  • Om du är hyresgäst, ta kontakt med din fastighetsägare.
  • Om inget av ovanstående fungerar - kontakta miljöenheten.

Riktvärden ljudnivåer inomhus

Riktvärdet för den genomsnittliga ljudnivån är 30 decibel (dBA). Det gäller kontinuerliga störningar som till exempel en fläkt. Riktvärdet för maximalt buller är 45 dBA, det avser kortvarigt högt ljud som slagljud.

Riktvärden ljudnivåer utomhus från industrier

Buller från fläktar, kylanläggningar och liknande som placerats utomhus bedöms enligt Naturvårdsverkets vägledning om buller från industrier. Mätningen sker utomhus till exempel vid den klagandens fasad eller tomtgräns. Finns tillståndsbeslut eller godkänd anmälan enligt miljöbalken för en industri, som anger andra rikt- eller gränsvärden för buller, tillämpas dessa.
Buller från industrier, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tabell riktvärden buller från industrier

Tabell Naturvårdsverket

Trafikbuller

Trafikbullernivåer är överlag inte ett problem i Sjöbo kommun. Kommunen ansvarar för de kommunala vägarna. Normalt gäller att kommunen är väghållare inom tätorterna. Det finns en bullerpolicy för de vägar där kommunen är väghållare.

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnväg. Trafikverket är väghållare för större vägar utanför tätort samt genomfarterna i de mindre tätorterna.
Bullerpolicy för vägar där Sjöbo kommun är väghållare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Karta vägansvar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I tätbebyggda områden bör eldning med ved i braskaminer, öppna spisar och kakelugnar inte ske annat än i mycket begränsad utsträckning, så kallad trivseleldning.

  • Trivseleldning innebär eldning vid högst två tillfällen per vecka och då några timmar per tillfälle.

Vid eldning i braskamin, öppen spis och kakelugn är det inte ovanligt att grannar störs av röken. Att röken slår ner hos grannarna kan bero på att husen ligger tätt, att skorsten är för låg, att det finns höjdskillnader i terrängen eller att man eldar på felaktigt sätt. Ren och torr ved eller motsvarande ska användas.

Hänsyn till grannar

Var och en som eldar är skyldig att se till att eldningen inte stör någon annan. Om vedeldningen medför olägenheter för närboende kan samhällsbyggnadsnämnden meddela de villkor som krävs för att undanröja olägenheten. Samhällsbyggnadsnämnden kan ge eldningsförbud även om man fått statligt bidrag för att installera en eldstad vars teknik uppfyller kraven i Boverkets Byggregler och själva eldstaden därigenom godkänts ur miljösynpunkt.

Tips vid eldning

  • Rätt temperatur
    Det finns ett samband mellan utsläppen av kolväten och temperaturen i eldstaden. Utsläppen är normalt sett betydligt större innan eldstaden har uppnått rätt förbränningstemperatur. Det betyder att eldning i så stor utsträckning som möjligt bör ske i ett sammanhang, med så få uppstarter som möjligt.
  • Öppna spjäll
    Se till att få ordentlig fyr och hög temperatur, och elda med tillufts- och rökgasspjäll öppna.
  • Röken
    Du kan titta på röken för att bedöma eldningstemperaturen. Om det ryker vitt eller mörkt direkt ur skorstensmynningen är temperaturen sannolikt för låg. Röken ska inte synas förrän den nått ett par meter från skorstenstoppen. Röken är nästan osynlig vid varmt väder om man eldar på rätt sätt, och vitaktig vid kallt väder.
  • Vindriktning
    Undvik att elda om vindriktningen är sådan att röken kommer att utsätta någon för olägenheter. Var uppmärksam på var luftintagen på intilliggande bostadshus finns. Speciellt uppmärksam bör du vara om någon närliggande byggnad har mekanisk till- eller frånluft.
  • Veden
    Veden ska vara torr, ren och lagrad minst ett år, kluven och anpassad till eldstaden. Elda inte med okluven ved!
  • Lufttillförsel
    Se till att lufttillförseln är god. Otillräcklig lufttillförsel ger dålig förbränning.
  • Glödbädd
    Se till att ha ordentlig glödbädd. Raka ihop glöden inför varje nytt bränsleinlägg.
  • Skorstenen
    En skorsten byggd för oljeeldning går inte utan vidare att använda för vedeldning. Fråga skorstensfejarmästaren vad som gäller för din skorsten.
  • Sota
    Sota ofta. Hur ofta beror på hur anläggningen används. Fråga skorstensfejarmästaren vad som gäller för din anläggning.

Bygga nytt eller ändra skorsten, eldstad eller rökgaskanal

Om du ska installera ny eller göra väsentliga förändringar av eldstäder och rökgaskanaler måste du skicka in en bygganmälan till bygglovsenheten. Ska du bygga ny skorsten, kontakta bygglovsenheten.
Installera ny eller förändra rökgaskanal och eldstad
E-post bygglovsenheten

Tillsyn av djur

Det är Polisen som har tillsynen över de lokala ordningsföreskrifterna och ”Lagen om tillsyn över hundar och katter”. Därför hänvisar vi vidare till polisen när någon anser att en hund- eller kattägare inte har tillräcklig uppsyn över sitt djur. Länsstyrelsen är ansvarig för djurskydd och tillsyn medan Jordbruksverket ger tillstånd för verksamheter med hund och katt.

  • Kontakta ägaren om du störs av husdjur som till exempel hundar eller katter.
  • När det gäller vilda djur är det i första hand fastighetsägarens ansvar att förebygga och åtgärda eventuella problem, genom att till exempel hålla rent för att undvika skadedjur eller göra det svårt för fåglar att bygga bo.

Anmäl bristande tillsyn av sällskapsdjur

Kontakta Länsstyrelsens djurskyddsenhet på 010-224 10 00 alternativt Polisen på telefonnummer 114 14.

Hållande av vissa djur kräver tillstånd av Sjöbo kommun.
Sällskapsdjur, information och regler

Hund

Hundar kan vålla olägenhet för kringboende genom förorening, skällande och ylande. Vissa människor är rädda för hundar och andra kan vara allergiska. Enligt de lokala ordningsföreskrifterna för Sjöbo kommun är du skyldig att plocka upp efter din hund på offentliga platser och platser som kan jämställas med offentlig plats inom detaljplanelagt område.

Inom vissa områden i Sjöbo kommun ska hundar hållas kopplade.

  • Det råder hundförbud mellan den 1/5 och 30/9 vid badplatsen i Sövde.

Kartor över område med kopplingstvång och hundförbud finns i de lokala ordningsföreskrifterna.
Lokala ordningsföreskrifter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du är som hundägare skyldig att hålla din hund så att den inte orsakar olägenhet eller skada för andra människor. Det innebär bland annat att du inte får låta hunden skälla i tid och otid så att grannarna störs. Att skälla är ett naturligt beteende hos hundar, så ett visst mått av hundskall får man som granne trots allt tåla. Störs du av grannens hundhållning, börja med att prata med grannen och berätta att du blir störd.

Katt

Störs du av katter i ditt närområde, kontakta först och främst ägaren till katten om denne är känd. Om problemen kvarstår eller om ingen känd ägare finns, kontaktar du fastighetsägaren eller din bostadsrättsförening som har ansvar för åtgärder mot katter.

För att slippa katter där du bor kan du lägga nät, presenning, fiberduk eller liknande för att skydda sandlådor, planteringar och skrymslen där katten vill gå in. Se till att inga sopor eller matrester är tillgängliga för katterna.

Matning av förvildade katter

Om det finns förvildade tamkatter i ditt område, ska du inte mata dem om du inte har för avsikt att ta hand om dem på lång sikt. Om du börjar mata katter blir du automatiskt ansvarig för dem enligt djurskyddslagen. Matning av katter bidrar också till att även fåglar och andra skadedjur samlas i området. Det finns då risk för att olägenhet för människors hälsa kan uppstå.

Råkor

Råkor lever tillsammans med oss i samhället och kan av en del uppfattas som störande. Lagstiftningen är tydlig och anser inte att de är en olägenhet. Det innebär att det generellt inte sker skyddsjakt på råkor.

Tips för att skrämma bort störande fåglar

  • Se till att fåglarna inte får tag på mat i din trädgård. Plocka upp fallfrukt och lägg inte frukt, bär och matrester i öppna komposter. Ställ inte ut sopor i öppna kärl.
  • Säta upp skrämselanordningar före häckningssäsongen. Ofta är rörliga skrämselanordningar och ljudeffekter mer effektiva än fasta anordningar.
  • Sätt upp prasslande material, fladdrande plastpåsar eller ballonger som draperier där fåglarna passerar eller där du inte vill att de ska vara.

Det bästa sättet är att som fastighetsägare arbeta förebyggande. Mest effektivt är att försvåra för fåglarna att bygga bon på fastigheten och se till att de inte hittar mat i området. Efter flera misslyckade försök med att bygga bon och föda upp ungar, kommer fåglarna självmant att söka sig bort. Att skjuta fåglar är ingen långsiktig lösning eftersom det är svårt att nå ett gott resultat. Nya individer återkommer till samma plats om inte förutsättningarna för fåglarna försämras.

Råkor på allmän platsmark

En inventering av råkornas bon på allmän platsmark görs i mars- april varje år på uppdrag av tekniska nämnden. Inventeringen är ett underlag för att se utvecklingen av råk-kolonierna och om och var det behöver sättas in åtgärder. Under ordinarie jaktperiod har kommunjägarna i uppdrag att bevaka kolonierna och föreslå åtgärder enligt jaktlagstiftningen.

Mögelsvampar och mögelsporer förekommer naturligt både utomhus och inomhus. Om det finns tillgång till fukt, syre och näring (till exempel trä, smuts och damm) kan mögel börja växa inomhus. De vanligaste orsakerna till mögelangrepp inomhus är fuktskadade väggar, tak, golv eller otillräcklig ventilation.

Hälsorisker

När fuktskador inte åtgärdas kan mögel, bakterier, alger och kvalster växa. Dessutom kan fuktskador leda till nedbrytning av bygg- och inredningsmaterial, vilket ökar risken för avsöndring av kemiska ämnen till luften. De här faktorerna kan ge hälsoproblem som till exempel luftvägsbesvär och andra överkänslighetsreaktioner. Personer som har allergier, astma eller känsliga luftvägar och slemhinnor får i högre grad än andra besvär av att vistas i fukt- och mögelskadade miljöer. Barn och ungdomar är också extra känsliga.

Varningstecken

  • Det luktar konstigt – mikroorganismer eller mikrobiell lukt misstänks spridas från byggnadskonstruktionen eller från exempelvis källare, grund eller vind, till bostadsrum eller andra rum där människor vistas ofta.·
  • Äldre fuktskador som har åtgärdats bristfälligt, till exempel vid uttorkning och byte av angripet material.
  • Synliga fuktskador och fuktfläckar, synlig mikrobiell tillväxt.
  • Omfattande kondens på fönstrens insida vid en utetemperatur på cirka -5°C eller lägre.
  • Missfärgningar eller bubblor i mattor och tapeter.

Undersökningar och sanering

Om det finns misstankar om mikroorganismer på svåråtkomliga ytor eller i byggnadskonstruktionen så kan miljöenheten ställa krav på en detaljerad undersökning. Ibland kan det också behövas provtagning för att bekräfta förekomsten av fukt eller mikroorganismer. Prover kan även behövas för att konstatera en skadas omfattning. Undersökningar kan behöva göras för att lokalisera källan till mikrobiell lukt och för att utreda orsaken till lukten.

Saneringsarbete bör ske fackmässigt av ett saneringsföretag. Innan en byggnad saneras eller åtgärdas ska fastighetsägaren eller den som ansvarar för åtgärderna försäkra sig om att arbetet bedrivs så att inte olägenheter uppkommer.

Problem med fukt och mögel i bostaden

Om du misstänker att du har fukt- eller mögelskador i din bostad ska du i första hand kontakta din fastighetsägare. Fastighetsägaren ansvarar för att åtgärda skadorna. Om du inte är nöjd med fastighetsägarens bedömning kan du vända dig till miljöenheten.
E-post miljöenheten

Luftens temperatur, fuktighet och drag påverkar innemiljön och din hälsa. För en behaglig inomhusmiljö rekommenderas temperaturer mellan 20 - 23 grader.

Lufttemperatur

Det finns risk för olägenhet för människors hälsa om temperaturen i bostaden är lägre än 18 grader eller högre än 26 grader (under vinterhalvåret). På sommaren får man ibland acceptera temperaturer upp till 28 grader inomhus. I förskolor, ålderdomshem och liknande lokaler bör temperaturen vara minst 20 grader.

Luftfuktighet

I en bostad bör den relativa luftfuktigheten vara 30–60 % vid normal lufttemperatur. Skillnader på 10–20 % är knappt kännbara. För att minska tillväxt av kvalster bör den relativa luftfuktigheten inte överstiga 45 %, vilket förutsätter att ventilationen är bra.

Drag

Drag orsakas bland annat av otätheter kring fönster, dörrar eller vid tilluftsventiler. När väggar och golv har lägre temperatur än vad luften har, kan man också uppleva drag. Drag är en vanlig orsak till obehag. Människans kropp är varm och varje luftrörelse för bort värme från kroppen. Höga lufthastigheter och luftrörelser, som ständigt ändrar riktning och hastighet, måste därför kompenseras med höjd lufttemperatur. Luftens medelhastighet bör inte överstiga 0,15 meter per sekund under vinterhalvåret.

Problem med drag och temperatur i bostaden

Har du problem med temperaturen i din bostad ska du i första hand kontakta din fastighetsägare. Fastighetsägaren ansvarar för att fastigheten uppfyller myndigheternas krav. Om du inte är nöjd med fastighetsägarens bedömning kan du vända dig till miljöenheten.
E-post miljöenheten

Tomgångskörning kan vara störande och orsaka miljö- och hälsoproblem. I Sjöbo kommun får en förbränningsmotor i stillastående motordrivet fordon därför hållas igång utomhus i högst en minut.

Undantag

Det finns undantag från begränsningen av tomgångskörning.

  • Om trafikförhållanden gör så att fordonet måste stanna, till exempel när det uppstår en trafikkö.
  • Om motorn hålls igång för att fordonet ska kunna användas till det den är tänkt att göra, exempelvis arbetsfordon.

Du får inte köra på tomgång för att hålla värme eller kyla (AC) i fordonet.

God luftkvalitet i Sjöbo

Frisk luft är en viktig grundpelare för ett hälsosamt liv. Att andas in luftföroreningar påverkar hälsan negativt och kan även bidra till förkortad livslängd. Den största källan till luftföroreningar i tätorterna är vägtrafiken. Andra bidragande källor är bland annat småskalig vedeldning och allmänna utsläpp av luftföroreningar. Det sker även en inströmning av luftföroreningar från andra områden och länder.

  • Luftkvaliteten är överlag bedömd som god i Sjöbo kommun. Viss olägenhet kan finnas i sommarbyarna på grund av vedeldning.

Kontrollera och informera

Varje kommun är skyldig att kontrollera att miljökvalitetsnormerna för utomhusluft uppfylls enligt luftkvalitetsförordningen, samt att informera om luftkvalitet. Kontrollen av luftkvaliteten kan bedrivas i samverkan med andra kommuner där kommunerna tillsammans uppfyller lagstiftningens krav.

Sjöbo kommun är med i en samordnad kontroll av luftkvalitet inom Skåne vilket gör att kommunen uppfyller samtliga krav enligt miljöbalken kopplade till kontroll av utomhusluften. Samverkansområdet Skåne med sina 33 kommuner använder ett nätverk av mätstationer i olika miljöer och gör kontinuerliga mätningar.
Luftkvalitet i Sjöbo, rapport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Radongasen är osynlig och luktar inte, men kan i för höga halter påverka vår hälsa. Om du utsätts för radon i höga halter under en lång period, kan den vara cancerframkallande.

I Sjöbo har markförhållandena kartlagts gällande radonavgång, och ett område har valts ut där det finns risk för förhöjda värden. Området sträcker sig från Tolånga och upp i den nordöstra delen av kommunen.

Radonmätning

Om du bor i området som har risk för förhöjda värden kan du få gratis radonmätning. Radonmätningen görs på vinterhalvåret under tre månader. Det finns även möjlighet att göra korttidsmätning.

Bor du utanför riskområdet får du betala mätningen själv – kostnaden ligger på några hundralappar. Miljöenheten kan ge dig råd och information om hur du ska minska eventuella för höga radonvärden i ditt hus.
E-post miljöenheten

Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar

Du som bor i lägenhet ska i första hand prata med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen. Det är deras ansvar att mäta radon och att genomföra åtgärder om radonhalten är för hög. Riktvärdet för radon i inomhusluft ska inte överstiga 200 Bq/m³.

Radonkarta Sjöbo kommun , 764.8 kB.
Radon, mer information och råd - Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 september 2024