Skolskjuts i Sjöbo
Här ansöker du om skolskjuts. Vi har också samlat information om turlistor, kontaktuppgifter till bussarna samt allmänna villkor och regler för när man kan ansöka om skolskjuts.
Ansökan om skolskjuts
- gäller för grundskola, anpassad grundskola och anpassad gymnasieskola.
Sök skolskjuts varje läsår
Skolskjuts beviljas för ett läsår i taget. Du som vårdnadshavare behöver därför söka på nytt inför varje läsår.
Beslut om skolskjuts
Beslut angående ansökningar som görs inför nytt/kommande läsår lämnas i VH-portalen. För ansökningar som görs under läsårets gång, lämnas beslut vanligtvis inom 14 dagar från det att ansökan har kommit in.
Alla frågor angående samtliga busslinjer
Trafikförman Lennart Johansson 072- 574 19 46
Kontakt skoltaxi
Vellinge Taxi - 040-6910030
E-post Vellinge Taxi
SMS-nummer bussarna
B1 Victoria Westesson — 076-135 70 56
B2 Bent Jakobsen — 076-492 76 15
B3 Tommy Faltin — 076-135 70 53
L1 Tina Wikbourn — 010-151 06 24
L2 Anders Olsson — 010-252 05 52
L3 Per Ottosson — 076-492 76 12
S1 Lennart Johansson — 076-492 76 16
V1 Roger Eriksson — 072-574 19 59
V2 Torsten Ingvarsson — 076-135 70 36
V3 Peter Wikbourn — 076-135 70 75
SMS-nummer till chaufförerna på busslinjerna, pdf , 85.3 kB.
- OBS! Alla tider är ca tider på returresorna - allt beroende på trafikförhållande.
- Eleven ska vänta kvar vid hållplatsen i 15 minuter efter ordinarie avgångstid. Det gäller alla skoldagar.
När bussen blir försenad informerar vi oftast på både sjobo.se samt Sjöbo kommuns Facebook-konto. Ibland hinner vi även gå ut via skolportalen Unikum.
De vanligaste orsakerna till att bussen blir sen är snöhinder eller svår halka, men även andra trafikhändelser kan försena bussen. Vid kraftig försening ska eleven gå hem och kontakta skolan.
Ibland varierar väglaget i kommunen, så bussarna kan komma fram på större vägar, medan mindre är ofarbara. Därför kan det bli så att 15-minutersregeln används för vissa elever, medan andra elever på samma busstur kan komma till skolan.
När skolbussen blir försenad eller inställd, håller alla skolor öppet och har undervisning som vanligt. Du kan alltså ta dig till skolan på annat sätt än med skolbussen, om du har möjlighet.
Föräldrar som kan och vill köra sina barn till skolan, eller till en hållplats längs en större väg, måste ta ansvar för att elevens hemfärd är trygg från samma plats. Oftast innebär det att man som förälder får åka och hämta sitt barn på den platsen där man lämnade honom/henne.
Ibland kan vägen bli snöröjd senare på dagen och skolbussen kan köra den ordinarie vägen på eftermiddagen; men ta inte det för givet - kontakta busschauffören, så det inte finns några frågetecken.
Hemmet, skolan, bussbolaget och kommunen har ett gemensamt ansvar för att skolskjutsen ska vara trafiksäker och upplevas positivt av såväl elever som busschaufför.
Säkerhetsregler för skolskjuts
För elev med busskort
Om elev förlorar busskort skall eleven omgående kontakta kontaktcenter på Sjöbo kommun 0416-270 00 eller Malena gymnasiets expedition 0416-270 51 så att kortet spärras. En avgift på 100 kronor för administrationskostnader tas ut för förlorat busskort. Det nya kortet hämtas sedan ut på kontaktcenter i Sjöbo kommunhus.
Rätt till skolskjuts avgörs av färdvägens längd, trafikförhållande, funktionsnedsättning eller annan särskild omständighet. Elever som är folkbokförda i Sjöbo kommun kan ansöka om skolskjuts. Är eleven folkbokförd i en annan kommun behöver du ansöka om skolskjuts i kommunen som eleven är folkbokförd i.
- Skolskjutsen gäller inte för resor till eller från fritidsverksamhet eller korttidstillsyn.
Avståndskraven är för skolskjuts är:
Årskurs F-2 mer än 2 km till skolan/upphämtningsplats skolbuss
Årskurs 3-6 mer än 3 km till skolan /upphämtningsplats skolbuss
Årskurs 7-9 mer än 4 km till skolan /upphämtningsplats skolbuss
Även elever som haft skolskjuts på grund av färdvägens längd, behöver ansöka om skolskjuts inför varje läsår.
När en elev till separerade vårdnadshavare med gemensam vårdnad, bor lika mycket hos båda vårdnadshavarna kan man ansöka om skolskjuts från båda adresserna. Kraven för skolskjuts ska vara uppfyllda från respektive adress. För att skolskjuts ska beviljas krävs att barnet går på den skola som kommunen skulle placerat eleven i, baserat på folkbokföringsadress.
Om eleven går i skola i sin hemkommun men bor växelvis i en annan kommun, har eleven inte rätt till skolskjuts mellan skolan och hemmet i den andra kommunen.
Möjlighet finns att bevilja skolskjuts under helt eller del av läsår av trafiksäkerhetsskäl.
Skolskjuts beviljas om färdvägen bedöms som trafikfarlig och riskfylld utöver det vanliga. Bedömningen görs individuellt utifrån elevens ålder, tillåten hastighet, trafikmängd och förekomsten av tung trafik. Vi tittar även på tillgång till gång- och cykelvägar samt andra trafiksäkerhetshöjande åtgärder.
I ansökan behöver du ange vilka hinder eller risker som finns i trafiken, till exempel hur vägen ser ut, hastighetsbegränsningar, siktförhållanden och trafikflöden.
Skolskjuts kan beviljas vid varaktig funktionsnedsättning (minst tre månader) om eleven har väsentliga svårigheter att ta sig till och från skolan. Vid ansökan om skolskjuts vid funktionsnedsättning behöver ett intyg skickas in till oss.
Intyg
Intyget behöver vara utfärdat av läkare, psykolog, rektor eller annan person i liknande befattning. Det behöver framgå vilken funktionsnedsättning eleven har och vad denna innebär för elevens behov av transport till och från skolan. Intyget måste visa elevens behov av skolskjuts och vara ett gott underlag för att vi ska kunna göra en bedömning. Intyget bör också ge vägledning om vilket slags färdmedel som eleven kan färdas med.
Intyget bifogas i samband med ansökan.
Skolskjuts kan även beviljas med hänsyn till särskilda omständigheter.
Om kommunen av särskilda skäl anvisar elev till annan skola än upptagningsområdets skola, beviljas skolskjuts om övriga skolskjutskriterier uppfylls. Det kan gälla elever som går i särskild undervisningsgrupp eller i anpassad grundskola.
När du ansöker om skolskjuts på grund av annan särskild omständighet behöver detta oftast styrkas med till exempel ett läkarintyg eller liknande. Intyget bifogar du i ansökan.
Om du valt en annan skola - kommunal eller fristående - än den kommunen skulle placerat barnet i, har eleven generellt inte rätt till skolskjuts. Det betyder att det inte räcker att avståndskravet, trafikförhållanden, funktionsnedsättning eller andra omständigheter är uppfyllda; här tillkommer att skolskjutsen ska kunna ordnas utan organisatoriska svårigheter. Detta gäller även om man väljer en kommunal skola i annan kommun. Väljer man en fristående skola utanför Sjöbo kommun har man inte rätt till skolskjuts.
Vårdnadshavare ansöker i e-tjänsten och skolskjuts beviljas i mån av plats.