Svar på vanliga frågor om sopor och sophämtning

Här har vi samlat svaren på några vanliga frågor om sopor och sophämtning, samt annan avfallshantering som vi får. Hör av dig om du saknar någon information.

Kontakta kundtjänst så skickar vi ut en anmälningsblankett för autogiro.
Kontakta kundtjänst Öppnas i nytt fönster.

Kärlet ska stå med handtaget vänt utåt och på hårdgjord yta, inte singel.

Oavsett om du har något matavfall eller inte, så måste insatsen sitta i, annars töms inte kärlet.

Om kärlet är helt eller delvis fullt, kan du inte blanda avfallet genom att fylla fack där soporna får plats. Då töms inte kärlet.

Ohlssons åtgärdar försvunna insatser om insatsen följde med ned i sopbilen vid tömning. Har du själv tagit bort insatsen riskerar du att ditt kärl inte blir tömt p g a felsortering. Du kan även behöva betala avgift för ny insats om den inte sätts tillbaka i kärlet.

Om kärlet är trasigt, kontakta kundtjänst - vi meddelar entreprenören.
Kontakta kundtjänst Öppnas i nytt fönster.

  • Kläm fast en tom påse i kärl 1 så vet hämtningspersonalen från Ohlssons att du behöver fler påsar och lägger en ny bunt i ditt sopkärl.
  • Du kan också hämta matavfallspåsar på återvinningscentralen i Sjöbo eller på tekniska förvaltningens kontor på Ommavägen 30.

Om du vill kompostera ditt matavfall måste du anmäla komposteringen till samhällsbyggnadsnämnden.
Anmäl kompostering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det som du sorterat, blandas inte vid tömning - fraktionerna töms i olika fack i bilarna.
De olika fraktionerna av förpackningar och tidningar omlastas sedan i sina respektive uppdelningar. Förpackningarna/tidningarna transporteras till återvinningsanläggningar materialåtervinning.

Om förpackningen/tidningen inte går att materialåtervinna, exempelvis på grund av blandade material eller annan produktdesign som inte möjliggör materialåtervinning, går den istället till förbränning. Men om förpackningen/tidningen inte sorteras ut går den garanterat till förbränning och återvinningsindustrin har därmed ingen chans att återvinna den.

Genom att källsortera förpackningar kan vi använda materialet igen. Då slipper vi ta ny råvara från naturen. Metall kräver mycket energi för att tas fram ur berggrunden. Men när vi gör ny metall av gamla aluminiumburkar, används bara fem procent av den energi som skulle förbrukats om vi skulle ta fram ny aluminium. Metall kan återvinnas hur många gånger som helst utan att få sämre kvalitet.

Samtliga fastighetsägare i Sjöbo kommun ska teckna avtal för full källsortering. Kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening för att få reda på var ditt miljörum finns och hur du får tillgång till det.

Du kan även lämna förpackningar på någon av de återvinningsstationer som finns i kommunen.
Hitta återvinningen - Sopor.nu Länk till annan webbplats.

Övrigt avfall lämnas på Sjöbo kommuns ÅVC som drivs av Sysav.
Återvinningscentral | Sjöbo | Sysav – tar hand om och återvinner avfall Länk till annan webbplats.

Restavfall är det lilla som blir över när du har sorterat dina sopor. Exempel på restavfall är blöjor, krossat dricksglas, textilier, porslin, blomkrukor, gamla skor, fimpar, dammsugarpåsar och plastartiklar som inte är förpackningar.

Ohlssons samlar in restavfallet till vår omlastningscentral i Sjöbo. Därifrån körs det i stora containrar till Sysavs anläggning i Malmö. Dygnet runt, året om, eldas avfall i Sysavs avfallskraftvärmeverk. Soporna som eldas blir till el och värme.

För att minimera uppkomst av fluglarver är det är viktigt att påsen inte fylls ända upp utan att man kan försluta den ordentligt. Undvik om möjligt att lägga blött avfall i påsen.
Tänk på att inte slå bekämpningsmedel i kärlet.
Vid rengöring av kärlet får inte diskmedel eller liknande hällas ut i rännstensbrunnarna.

Vid minusgrader kan exempelvis matavfall och annat fuktigt avfall frysa fast i kärlet. Kärlet blir då inte ordentligt tömt när sopbilen vänder tunnan upp och ner i sopbilen.

Hantering av matavfallet inomhus

  • Låt matavfallet rinna av i vasken innan du lägger det i den bruna påsen.
  • Lägg lite hushållspapper i botten av påsen för att kapsla in vätskan. Skulle påsen ändå bli blöt, använd dubbla påsar.
  • Fyll inte påsen över den streckade linjen. En överfull påse är svår att rulla ihop ordentligt. Resultatet blir oftast att matavfallet ramlar ur påsen och ut i kärlet och fryser fast vid sträng kyla.
  • Slut matavfallspåsen väl.
  • Byt matavfallspåse ofta så minskar du risken för fastfrysning.
  • Lägg aldrig matavfallspåsen i en plastpåse.

Ditt sopkärl

  • Lägg ner påsen i kärlet med botten uppåt. Då ligger den ofta fuktiga delen av påsen inte an mot kärlet. Påsen måste vara väl försluten.
  • Pressa inte ner påsarna i kärlet.
  • Stäng sopkärlets stora lock ordentligt varje gång så inget vatten tränger in i kärlet.
  • Om du kan: Använd skaftet på en kratta eller liknande och "rör om" bland de frusna påsarna eller förpackningarna på tömningsdagen.

Fastighetsägarens ansvar

Det är fastighetsägarens ansvar att se till att avfallet kan tömmas. Ju torrare avfall desto mindre risk för att det fryser fast.

Skulle det finnas fastfruset avfall kvar i kärlet efter tömning räknas detta inte som missad tömning, så du ska inte reklamera eller felanmäla. Det fastfrusna ligger kvar till nästa tömning, om du inte önskar en extratömning.

Sop- och matavfallspåsarna måste ligga tillräckligt löst för att kunna falla ut när kärlet vänds upp och ner på sopbilen. Det ska också vara skottat och halkbekämpat fram till kärlen.

Sopbilschaufförerna brukar skaka kärlet lite extra när det är kallt och soporna verkar ha frusit fast men av arbetsmiljöskäl och enligt avfallsföreskrifterna får de inte hacka loss påsarna eller rota bland soporna.

Vi hoppas du har förståelse för situationen trots att det kan innebära en olägenhet för dig.

Eftersom värmeljuskoppen inte definieras som en förpackning är det varje kommun som ska besluta om hur koppen ska hanteras. I Sjöbo kommun ska värmeljuskopparna i första hand lämnas som metall på återvinningscentralen i Omma.

Om textilen är hel och ren och kan användas igen är det bästa om du ger den ett nytt liv genom att lämna den till ett secondhand-system. Exempel på insamlingssystem är ideella föreningars containrar eller en secondhand-butik.

Om din textil däremot är utsliten räknas den som avfall och då ska du istället lämna den till kommunens insamlingssystem för textilavfall. I Sjöbo kommun lämnar du ditt textilavfall på Sysavs återvinningscentral på Returvägen 5.

På återvinningscentralen kan du lämna kläder (inkl slipsar, väskor, hattar etc), hemtextilier och sängkläder. Du kan även lämna hela och rena textilier.

Avgiften går till bland annat sophämtning, återvinningscentralen, behandling och omhändertagande av avfallet, verksamhetssystem för avfallshantering och kundtjänst.

Ställ fråga om sopor och sophämtning

E-post kundtjänst tekniska

Skriv ut
Senast uppdaterad: 4 december 2024