Borgerlig vigsel

Välkommen att boka borgerlig vigsel i Sjöbo kommun. Hos oss kan du välja att gifta dig i kommunhusets vigselrum, eller så kan du i samråd med vigselförrättaren välja en annan plats. Vigseln förrättas av en borgerlig vigselförrättare som utses av Länsstyrelsen. En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag.

Våra vigselförrättare

Hos oss kan du välja mellan de här vigselförrättarna:

  • Stefan Lundgren
  • Thomas Quist
  • Ingrid Sandelin
  • Christer Hovbrand
  • Cecilia Olsson Carlsson

Innan ni kan gifta er måste du och din partner ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder för att ni gifter er. Du kan läsa mer om det på Skatteverkets webbplats. Blanketten kan du också hämta från Skatteverkets webbplats eller beställa via telefon 0771-778 778.
Hindersprövning, information och ansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om det inte finns något hinder mot äktenskapet utfärdar Skatteverket "Intyg hindersprövning" och "Intyg vigsel". Intygen som är giltiga i fyra månader, ska ni skicka till kommunen senast två veckor före bokad vigseltid. Bifoga dem gärna digitalt i formuläret, eller skicka via vanlig post.

  • Tänk på att om du skickar digitalt, måste materialet vara av bra kvalitet eftersom det ska skickas skrivas ut, fyllas i och skickas tillbaka till Skatteverket.

Sjöbo kommun
Kontaktcenter
Kommunhuset, Gamla Torg
275 80 Sjöbo

För utländska par, eller om en av parterna inte är skriven i Sverige, ska en svensk hindersprövning göras. Ni får all information av Skattemyndigheten.

Två personer av samma kön kan ingå äktenskap på samma villkor som par av olika kön. Bestämmelserna i äktenskapsbalken tillämpas på samma sätt oavsett om makarna är av olika kön eller av samma kön.

Vid vigseln/registreringen ska två vittnen över 15 år vara närvarande. De kan vara släkt eller vänner till paret. Paret ansvarar för att dessa vittnen närvarar.

Det kostar inget att gifta sig borgerligt i Sjöbo kommun, om någon av er är folkbokförd här. Om ingen av er är folkbokförd i Sjöbo kommun, kostar vigseln 1 000 kronor. Taxan införs från och med den 1/8 2024.
Om vigseln hålls på annat ställe än i kommunhuset, har vigselförrättaren rätt att ta körersättning enligt gällande regler.

Boka vigsel

Person 1
Person 2
Plats för vigsel
Plats för vigsel
Önskemål om vigselförättare * (obligatorisk)
Önskemål om vigselförättare
Om vittne önskas från Sjöbo kommun, måste vigseln ske i kommunhusets vigselrum på kontorstid, helgfri mån-fre 9-15. Vill ni ha vittne från kommunen, så skriv "kommunen" i rutorna. Är ni inte säkra på vem som ska vara vittne, skriv "återkommer".
Typ av ceremoni * (obligatorisk)
Typ av ceremoni
Bifogat material måste vara av bra kvalitet eftersom det ska skrivas ut, fyllas i och skickas tillbaka till Skatteverket.

Bifogat material måste vara av bra kvalitet eftersom det ska skrivas ut, fyllas i och skickas tillbaka till Skatteverket.
Personuppgifter * (obligatorisk)
Personuppgifter

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 maj 2024
Kommun och politik