Borgerlig vigsel

I Sjöbo kommun kan du som önskar borgerlig vigsel gifta dig i kommunhusets vigselrum. Du kan också välja andra platser. Borgerlig vigsel förrättas av borgerlig vigsel- och registreringsförrättare som utses av Länsstyrelsen. En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag.

Våra vigselförrättare

Sjöbo kommun har följande borgerliga vigselförrättare:

  • Stefan Lundgren
  • Thomas Quist
  • Ingrid Sandelin
  • Christer Hovbrand
  • Cecilia Olsson Carlsson

Innan ni kan gifta er måste du och din partner ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder för att ni gifter er. Du kan läsa mer om det på Skatteverkets webbplats. Blanketten kan du också hämta från Skatteverkets webbplats eller på telefon 0771-778 778.
Information och ansökan om hindersprövning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om det inte finns något hinder mot äktenskapet utfärdar Skatteverket "Intyg hindersprövning" och "Intyg vigsel". Intygen, som är giltiga i fyra månader, ska ni skicka till kommunkontoret senast två vecka före bokad vigseltid, se kontaktuppgifter längre ner på denna sida.

För utländska par, eller om en av parterna inte är skriven i Sverige, gäller att svensk hindersprövning måste göras. Ni får all information av skattemyndigheten.

Två personer av samma kön kan ingå äktenskap på samma villkor som par av olika kön. Bestämmelserna i äktenskapsbalken tillämpas på samma sätt oavsett om makarna är av olika kön eller av samma kön.

Vid vigseln/registreringen ska två vittnen över 15 år vara närvarande. Dessa kan vara släkt eller vänner till paret. Paret ansvarar själva för att dessa vittnen närvarar.

Borgerlig vigsel är kostnadsfri. Om vigsel sker på annat ställe än i kommunhuset så har vigselförrättaren rätt att ta ut körersättning enligt gällande regler.


Boka vigsel

Person 1
Person 2
Plats för vigsel
Plats för vigsel
Önskemål om vigselförättare * (obligatorisk)
Önskemål om vigselförättare
Om vittne önskas från Sjöbo kommun, måste vigseln ske i kommunhusets vigselrum på kontorstid, helgfri mån-fre 9-15. Vill ni ha vittne från kommunen, så skriv "kommunen" i rutorna. Är ni inte säkra på vem som ska vara vittne, skriv "återkommer".
Typ av ceremoni * (obligatorisk)
Typ av ceremoniKontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 maj 2023
Kommun och politik