Info om vuxenutbildningen
Info om öppettider, prövning, validering, betyg, CSN, nationella prov, kurser via Hermods och mer som du kan behöva när du ska studera inom vuxenutbildningen.
Hitta hit
Verkstadsgatan 2A, Sjöbo
På adressen finns två separata byggnader.
- Administrationen och kommunens studie-och yrkesvägledare har ingång från parkeringen.
- Utbildningslokalerna har ingång bredvid matsalen.
I vår ljusa studiehall finns det både tillgång till större klassrum och mindre rum för undervisning, enskild handledning eller provskrivning.
Öppettider
Det finns även studieplatser ute i den öppna hallen där elever är välkomna att sitta och studera under våra öppettider. Vi har öppet måndag - fredag, 8 - 16, utom torsdagar då vi stänger vi klockan 14.
Kurser via Hermods
För de elever som läser enstaka kurser via Hermods kan vi erbjuda handledning på plats.
Läser du engelska, svenska som andraspråk eller svenska på grundläggande nivå, kontakta Katarina.
E-post till Katarina Bergqvist eller 0416-274 81
Övriga kurser, kontakta Zarieta.
E-post Zarieta Jusopova eller 0416-274 64
Obligatoriska nationella prov ingår i kurserna
Svenska 1
Svenska som andra språk 1
Svenska 3
Svenska som andra språk 3
Engelska 5
Engelska 6
Matematik 1a-c
Matematik 2a-c
Matematik 3b-c
Matematik 4.
På vuxenutbildningen i Sjöbo gör du den skriftliga delen på plats hos oss. Den muntliga delen görs på vuxenutbildningen i Ystad.
Bokning av tid görs hos Zarieta Jusopova.
E-post Zarieta Jusopova eller 0416-274 64
Information om den muntliga examinationen får du när du anmäler dig till Zarieta.
Studiemedel
Ansökan om studiemedel görs till Centrala studiestödsnämnden, CSN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Där finns också information om de olika studiebidragen.
Studieförsäkran
I ditt beslut från CSN finns det en studieförsäkran du skall fylla i och sända till CSN (digitalt). Skolan studieförsäkrar dagen du påbörjar dina studier.
Om du läser fler kurser som följer på varandra så kommer du att få ett brev av CSN med rubriken LÄSER DU ALLA KURSER DU FÅR STUDIEMEDEL FÖR. Eftersom skolan studieförsäkrar kurserna efterhand som du påbörjar dem, kan du ignorera detta brev.
Sjukdom och vård av barn
- Sjukdom ska anmälas till Försäkringskassan från och med dag 1.
- Vid vård av barn ska detta anmälas till CSN. Detta är viktigt eftersom CSN då kan räkna med dessa dagar när de bedömer studieresultat. CSN Direkt 0771-276 000.
Du som läst kurser hos Novo (Hermods)
Betygsdokument för kurser som har betygsdatum 2022-01-01 eller senare, kontakta Hermods betygsavdelning.
Hermods betygsavdelning
Betygsdokument för kurser som har betygsdatum 2021-12-31 eller tidigare, kontakta vår administration.
Vuxenutbildningen betyg eller 0416-270 21
Du som inte läst kurser hos Novo
Kontakta vår administration.
Vuxenutbildningen kontakt eller 0416-270 21
Vi skickar in alla betyg digitalt till antagningen/UHR. Om du inte hittar ditt betyg på antagningen, kontakta Jessica på expeditionen.
E-post Jessica Malmborg eller 0416-270 21
Om du vill höja ett betyg i en kurs kan du göra en prövning. En prövning innebär att du gör en examination och blir bedömd på kursens alla moment. En prövning kostar 500 kronor och ska betalas in till Sjöbo kommun innan prövningen äger rum.
Vi erbjuder inte prövning i de kurser som innehåller praktik. Detta eftersom det kräver annan kompentens än den vi har. Prövning i delar av kurs är heller inte något vi erbjuder.
Prövningsdatum 2025:
7 april (anmälan senast 17 mars)
23 maj (anmälan senast 5 maj)
26 september (anmälan senast 8 september)
3 november (anmälan senast 13 oktober)
Fyll i prövningsansökan och skicka den till oss. Vi behöver ha in ansökan och inbetalningen senast dagen då ansökan är öppen. Vi kontaktar dig när prövningsavgiften är inbetald och ger dig mer information. Kontakta någon av våra studie-och yrkesvägledare om du har frågor.
Prövningsansökan, skicka in , 119.6 kB, öppnas i nytt fönster.
Validering innebär att man har den kunskap som behövs för att få betyg i kursen. Denna kunskap kan du ha fått på olika sätt, till exempel genom arbete.
I samråd med våra studie-och yrkesvägledare eller lärare kommer du fram till vilken kurs som är möjlig att validera och i vilka former detta ska ske. Validering kan avslutas med en prövning som är kostnadsfri för den som bor i Sjöbo kommun.
Efter valideringen skickas betyget till dig.
Är du folkbokförd i Sjöbo kommun och vill söka vuxenutbildning i en annan kommun? Så här går det till:
- Titta gärna först igenom vårt kursutbud och ta reda på om samma eller likvärdig kurs/utbildning finns inom vuxenutbildningen i Sjöbo eller i vår regionala samverkan.
- Ta reda på vilken kommun som ger utbildningen. Ett tips är att gå in på Skånevux för att se vilken kommun som har utbildningen.
Skånevux, information om utbildningar Länk till annan webbplats. - Ansök i den kommun som har utbildningen. Spara ner ansökan och skicka till oss, antingen via mail eller post. Använd nedanstående kontaktuppgifter.
Bifoga betygskopior och eventuellt andra dokument som du vill vi ska ta hänsyn till när vi handlägger din ansökan. Skriv gärna också några rader om dig själv, skälet till varför du söker denna utbildning och eventuella möjligheter till jobb efter utbildningens slut.
Kontakt
-
Vuxenutbildningen
Besöksadress
Verkstadsgatan 2a
Postadress
Verkstadsgatan 2a, 275 39 Sjöbo
Rektor Per-Daniel Olsson