Vattenkvalitet kommunalt vatten

Hitta ditt vattenverk och se vattenkvaliteten där du bor. I Sjöbo kommun har vi mycket bra kommunalt dricksvatten. Allt dricksvatten hämtas från grundvattentäkter.

Hitta ditt vattenverk

Eftersom vattnet i det kommunala ledningsnätet kommer från olika vattenverk, varierar kvaliteten beroende på var du bor. Här kan du se var ditt vatten kommer från.

Våra olika vattenverk

  • Det största vattenverket i kommunen är Sjöbo vattenverk. Därifrån når vatten ut till stora delar av kommunen med hjälp av två tryckstegringsstationer och ett stort ledningsnät.
  • De mindre vattenverken förser vissa byar med vatten. I en del områden är vattnet i kranarna en blandning av vatten från två vattenverk. Det beror oftast på att det mindre vattenverket inte räcker helt till och att vattenreservoaren behöver påfyllning från ett större vattenverk, men det kan även bero på tryckförhållanden i ledningsnäten eller behov av omsättning av dricksvattnet.

Text

Tabell över byar och  vattenverk
Tabell över byar i Sjöbo och vattenverk

Kvalitet på vårt dricksvatten

Alla Sjöbos vattenverk tar vatten från grundvattnet. Knickarp får vatten från Ystad, även det från grundvatten. Hemmestorp får vatten från Sydvatten och Vombverket som har konstgjort grundvatten, dvs vatten från Vombsjön infiltreras ner i marken och tas upp som grundvatten.

Mycket god kvalitet

Olika markförhållanden gör att vattnets sammansättning varierar mellan vattenverken.

Vattenkvalitén på grundvattnet i kommunen är mycket god och därför behövs inga eller endast få, reningssteg på våra vattenverk. Samtliga vattenverk är försedda med UV-ljus som säkerställer att dricksvattnet är fritt från mikroorganismer som bakterier och virus.

tabell över vattenkvaliteten i Sjöbo kommun
  • pH är en parameter som bl.a. kan ge ökad korrosion i ledningsnät och fastighetsinstallationer. pH ska helst ligga mellan 6,9‐9,5.
  • Total hårdhet räknas fram från vattnets innehåll av kalcium‐ och magnesiumjoner. Måttet används bland annat för dosering av tvättmedel och vid installation av vissa nya hushållsmaskiner. I kommunen varierar vattnets hårdhet.
    Hårdhet 0‐6 = mjukt vatten
    Hårdhet 7‐13 = medelhårt vatten
    Hårdhet 14‐20 = hårt vatten
  • Kalcium‐halten kan orsaka vita utfällningar eller av kalk i badrum, kök, varmvattenberedare,
    vattenkokare mm. Det kan även orsaka skador på tvätt. Kalciumhalten bör ligga mellan 20‐60 mg/l för att förhindra korrosion, men under 100 mg/l för att förhindra alltför mycket utfällningar.
  • Magnesium‐halten bör ligga under 30 mg/ml. Högre halter kan påverka vattnets smak.
  • Nitrat‐halten bör ligga under 20 mg/l, men ska ligga under 50 mg/l för att vattnet ska anses vara tjänligt. Högre halter kan visa på påverkan från gödsel eller avlopp och kan innebära ökad risk för vattenburen smitta. Halter över 50 mg/l bör inte ges till barn under 1 år då det kan påverka små barns syreupptagning i blodet.
  • Flourid‐halten ska ligga under 1,5 mg/l för att vattnet ska anses vara tjänligt. Gränsvärdet är satt med hänsyn till att det är större risk hos små barn än vuxna att fluridhalten orsakar tandemaljfläckar. Halterna i dricksvattnet i Sjöbo ligger betydligt under gränsvärdet.
  • Järn förekommer naturligt i råvattnet i Sjöbo. Högre halter än 0,2 mg/l kan medföra utfällningar i ledningsnät och fastighetsinstallationer. Det kan även medföra missfärgning av tvätt och påverka smaken. Där förhöjda halter finns i grundvattnet renas det bort på vattenverken.

Provtagningar

Dricksvatten är ett livsmedel och följer livsmedelslagstiftningen. Vi utför regelbundna provtagningar på grundvatten, utgående dricksvatten från vattenverket och hemma hos abonnenter. Det tas både mikrobiologiska prover och kemiska prover på vattnet.

Frågor

Vill du veta mer om vattenkvaliteten kontaktar du kundtjänst tekniska.
E-post kundtjänst/vattenkvalitet

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 september 2024