Ett hus byggt för närhet
Katja och Carl letade hus i flera år, men hittade inte det de sökte. Till slut hände något som förändrade allt, och de bestämde sig för att rita och bygga sitt drömhus. Ett projekt som gett dem Sjöbo kommuns arkitekturpris för 2024.
Följ med till det prisade huset i Hemmestorps Fure utanför Sjöbo.
Men där är han ju - femåringen som indirekt är anledningen till att årets vinnande hus byggdes! Vidar springer över den stora gräsmattan mot huset, ropar på mamma och pappa, sen försvinner han in i huset; trygg innanför de stora fönstren kikar han ut.
Varmt och välkomnande
Huset är varmt när vi kliver in genom entrédörren av glas. Carl var uppe tidigt och eldade i kaminen, och huset håller värmen väl. Huset är ett trähus på 101 m², byggt i vinkel med en tydlig blinkning till den klassiska skånelängan.
Den lätt grånade fasaden i lärk, som man ser från vägen, ger en ombonad känsla som fortsätter inne i huset. Alla väggarna är klädda i lätt vitvaxad träpanel och merparten av golvytan är solitt trägolv.
- Vi har tänkt hållbart, förklarar Katja. Ledorden för vårt bygge är litet, hållbart, trämaterial och ljus.
- Ja, det ska vara neutralt och hålla i längden, fortsätter Carl. Vi har ett ansvar gentemot våra barn när vi bygger – att tänka långsiktigt och hållbart. Och om vi vill lära våra barn något, måste vi visa att det går, att vi menar det vi säger. Det har vi försökt göra med det här huset.
Försök att hitta hem
Innan vi går husesyn och pratar mer om huset i tall- och granskogen, så backar vi några år för att ta reda på varför Carl och Katja byggde i just Hemmestorps Fure och varför huset ser ut som det gör.
Vi börjar på BB. Året är 2019 och Katja har precis fått sonen Vidar.
Katja och Carl har letat hus i flera år, men de har inte hittat det de söker. De har budat på några hus, men förlorat budgivningen. De har flyttat från lägenhet i Lundatrakten, ut till en liten skånelänga i Lilla Rödde – de känner båda att de vill bo nära naturen, och den lilla längan är ett försök att hitta hem. Men huset är inte rätt, de trivs inte och har inte gjort några större renoveringar.
Ett krav när de letar hus är, frånsett närheten till naturen, att det inte ska toppbelånas. De vill inte köpa dyrt, renovera för mer, och sedan behöva jobba hur mycket som helst för att betala lånen. Så ekonomin är viktig, check på den. Men de sitter fast i huset i Lilla Rödde, de hittar inget passande hus på marknaden. Då kommer Vidar.
- När Vidar föddes så förändrades allt! säger Carl med eftertryck. Katja låg på BB och jag gick in till henne och sa att – nu ska vi flytta!
- Ha ha, jag låg där och svarade ”kan vi prata om det en annan dag?”, skrattar Katja.
Men nej, en Carl som bestämt sig går inte att stoppa. Huset i Lilla Rödde säljs, och de hyr in sig i en stuga. Nu ska de bygga det hus de vill ha, men hittills inte hittat. Carl letar tomter, och får tag på marken i Hemmestorps Fure. När de åker dit för att titta, är tomten helt igenvuxen, full med sly och snår. Men läget gillar de – fint placerad i naturen med vackra Humlamadens naturreservat alldeles intill. Och det är tyst. Blentarp gillar de, en mindre ort och folk är trevliga. En pärla, tänker paret om tomten och köper.
Intensiv planering
Sen sätter den stora husdrömsprocessen igång med full kraft. Nu ska år av design-, inrednings- och arkitekturintresse kanaliseras till det som ska bli deras hus.
- Vi var hemma med Vidar och levde en lång period i baby- och husbubblan. Vi var intensivt inne i processen och vände varje steg, varje detalj. Tankarna tog inte slut, vi hade så många idéer och till slut fick vi begränsa oss för att komma vidare, berättar Katja.
En sak är de säkra på – de vill behålla känslan från den gamla skånelängan; det ska vara mysigt och litet, så man lever nära varandra. De sätter en rimlig och hanterbar budget och tänker på sina grundvärden hela tiden: materialvalen, utnyttjandet av kvadratmetrarna, formgivningen, allt ska hålla långsiktigt.
- Förhoppningen är att nästa ägare, och nästa igen, ska vilja ha det så här. Att de inte ska behöva måla om fasaden eller byta ut köket, säger Carl. Vi har valt solida material och tänkt igenom ekonomin. Vilket är mest hållbart och ekonomiskt klokt? Att välja material som måste underhållas och kanske bytas ut om ett tag, eller lägga mer pengar nu och få solida naturmaterial som håller länge? Vi har räknat på det, och har valt hållbara naturmaterial.
I ett drygt halvår ritar de hus (old school, som Carl säger, på papper), läser på om regler och lagar, letar material, söker tillstånd och filar på alla detaljer. Omtänksamma människor i deras närhet säger att de bör involvera en arkitekt; men nej, de ritar allt själva. Och de lär sig otroligt mycket.
Till en början ritar de på ett hus om cirka 130 – 140 kvadratmeter, men ju mer de vänder, vrider och optimerar planlösningen, så lyckas de krympa huset. Ändå får de plats med tre sovrum, gott om förvaring och en känsla av rymd i huset.
Byggstart
I augusti 2020 gjuter de plattan till huset och därmed inleds nästa fas, bygget. De sätter en tajt tidsram, för att projektet ska bli görbart. Varken tidsmässigt eller ekonomiskt känns det bra att hyra boende och låta byggandet dra ut på tiden.
Carl jobbar 80 timmar i veckan med bygget; två dagar i veckan hjälper Katja till, men alla dagar kommer hon och Vidar till Hemmestorp så de kan fika tillsammans alla tre.
Sju månader senare, i mars 2021, flyttar de in.
Dela erfarenheter
Nu har de bott i huset några år, och känslan av att de gjort något riktigt bra växer sig bara starkare. Både Katja och Carl är övertygade om att allt fler kommer vilja bo mindre framöver. Man vill ha råd med sitt boende, bo hållbart och leva närmare varandra i ett litet hus som ändå känns stort.
En affärsidé för Carl och Katja att bygga sådana hus?
- Ja, det kan det bli. Vi har lärt oss massor, vi byggde det hus som vi saknade på marknaden och vi har lärt oss massor, säger Carl.
Vilka lärdomar vill de dela med sig av?
- Bygg inte hus när du har småbarn, skrattar Katja, och fortsätter: Våga! Våga och tro på dig själv. Tänk utifrån dig och dina behov, vad vill du ha och lita på din känsla.
- Man kan alltid fylla på och vilja ha mer, konsten är att hitta balansen. Att våga tänka litet hus som ändå känns stort – det är vår grej, säger Carl och lyfter upp familjens minsting Frej.
Nu är de fyra i familjen och huset är fyllt med liv. Nära, varmt och hållbart – precis som Katja och Carl tänkte sig när de planerade, ritade och byggde sitt eget hus.
Årets arkitekturpris 2024
Familjen består av Carl Ahlin, 39 och Katja Hedgren, 36 samt två små barn.
Carl är utbildad snickare och Katja jobbar på en statlig myndighet.
HUSET
- Trähus 101 m², fasad i sibirisk lärkpanel och cederspån.
- Snedtak med sedumbackar (som bidrar till att kyla huset under varma somrar).
- Tre sovrum, två toaletter - en med bad/dusch, kök och vardagsrum samt tvättstuga.
- Uppvärmning luft/vatten via golvvärme.
- Ena längan är 5 meter bred, den andra 4 meter.
Exteriörbilder och information om arkitekturpriset, mer läsning
Alla bilder, foto Helen Wennerholm/Sjöbo kommun