Mat och menyer skolan

Menyer för skola och förskola, intyg om specialkost och information om hur maten planeras, köps in och tillagas.

Meny för skola och förskola

  • Appen Skolmaten, hämtar du där du vanligen laddar ner appar.

Specialkost

Specialkost erbjuds till barn och elever inom förskola, skola och fritidshem. Vårdnadshavare lämnar intyg att barnet ska ha specialkost.

  • För att få specialkost av medicinska skäl, exempelvis vid allergier, krävs ett separat intyg från dietist eller läkare.

Specialkost, lämna intyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förnya intyget

  • För barn och elever som har livslång restriktion - exempelvis glutenöverkänslighet, räcker ett intyg för hela förskole- och skoltiden i Sjöbo kommun.
  • För barn och elever som behöver specialkost av andra skäl, ska intyget förnyas vid stadieövergångar eller om det skett någon förändring.

Omsorg och stort kunnande

Vår måltidsverksamhet lagar och serverar maten i gymnasiet, grundskolan och förskolor i Sjöbo kommun. Maten är god, näringsriktig och säker, samt tillagad med stort engagemang av kunnig kökspersonal.

Måltiderna följer alla näringsrekommendationer och riktlinjer, samt är anpassade för målgruppen. För barn i förskola och skola tillkommer dessutom att måltiderna ska serveras i en god fysisk och psykisk miljö, ge avkoppling och social träning.

Alla menyer planeras med hållbarhet och säkerhet som ledord.

  • Maten innehåller inte allergener som till exempel nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö.
  • Det serveras inte godis, läsk och söta bakverk i förskolor, skolor och fritidshem.
  • I skolan serveras dagens rätt, en alternativ rätt och en salladsbuffé.
  • Vi väljer ofta fullkornsprodukter, använder mindre sötade livsmedel och serverar lättmjölk till skollunchen.

Bra livsmedelsval minskar belastningen på miljön - i Sjöbo kommun utformas
menyerna efter följande modell:

  • Öka andelen vegetabilier
    Exempelvis grönsaker, baljväxter, potatis och spannmål.
  • Välj rätt kött - lokalt och svenskt!
    Det är viktigt att väga in djurens levnadsvillkor och djurens påverkan på odlingslandskapet och den biologiska mångfalden.
  • Välj frukt och grönsaker som tål att lagras, till exempel grova
    grönsaker rotfrukter, olika kålsorter, lök och välj känsliga grönsaker och
    frukt efter säsong.
  • Välj i första hand potatis och spannmålsbaserade livsmedel och
    servera vitt ris mer sällan. Ris påverkar miljön mer i samband med odling
    än vad exempelvis potatis och matvete gör.
  • Välj livsmedel som inte har besprutats så mycket eller inte alls,
    till exempel ekologiska alternativ. Kemiska växtskyddsmedel belastar
    miljön. Däremot har forskningsresultat som Livsmedelsverket redovisar,
    inte påvisat några skillnader i näringsinnehåll mellan ekologiska och
    konventionellt producerade livsmedel.
  • Servera inte godis, läsk och söta bakverk i förskolor, skolor och
    fritidshem. Produktion av söta produkter har också en miljöpåverkan
  • Specialkost
    Att vara allergisk eller överkänslig mot mat innebär att man inte tål mat som
    de flesta kan äta. Om en allergisk person får i sig mat den inte tål kan det ge
    allvarliga eller i värsta fall livshotande symtom.
    Allergener som nötter, mandel, jordnötter och sesamfrö kan ge mycket allvarliga
    reaktioner vid intag av små mängder. Därför serveras inte dessa allergener i
    förskolan, skolan och på fritidshem . Övriga allergena livsmedel ska märkas upp
    tydligt för matgästen. Det innebär också att personal/ föräldrar/ barn/ elever
    inte får ta med sig livsmedel till verksamheternas offentliga måltidslokaler.
  • Policy för mat och måltider , 135 kB, öppnas i nytt fönster.

  • Måltider i skolan, mer information Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 november 2024