Svar på vanliga frågor förskola och fritidshem

Var ansöker jag om plats, hur säger jag upp min plats, var registrerar jag schemat, hur länge får syskon vara på förskolan, vad kostar förskolan, kan jag betala med autogiro och fler frågor får svar här.

Ansökan om plats på förskola, fritidshem och pedagogisk verksamhet, gör du via denna länk.

Platsen säger du upp i Edlevo. Gå in på det barn som du vill avsluta platsen för och säg upp platsen. Uppsägningstiden är två månader. Det datum som du anger har inte med uppsägningstiden att göra; datumet du anger är sista dagen som du vill att ditt barn ska vara på förskolan/fritidshemmet. Om du vill att ditt barn ska kunna använda platsen under uppsägningstiden, skriver du in ett datum som ligger två månader framåt i tiden.
Uppsägning plats förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sjöbo kommun har fem dagars spärrtid vilket innebär att du inte kan lägga in ett nytt schema förrän tidigast sex dagar framåt i tiden.

Från 1 september det år ditt barn fyller 3 år, har barnet möjlighet att ha en avgiftsfri allmän förskoleplacering.

  • För att placeringen ska vara avgiftsfri får du lämna ditt barn i förskolan max 15 timmar per vecka. Dagar och tider för dessa 15 timmar bestäms av respektive förskola.
  • Placeringen följer skolans läsår och det är endast under skolans läsårstider som barnet får använda platsen för att den ska vara avgiftsfri. Det innebär att barnet ska vara ledigt och hemma när skolan till exempel har lov.

De barn som lämnas mer än 15 timmar per vecka har en ordinarie plats. På fakturan görs ett avdrag för 15 timmar med 3/8 av avgiften. Under juni, juli och augusti görs inget avdrag utan full avgift faktureras (utifrån hushållets inkomster).

När ett barn får ett syskon får det äldre barnet vara på förskolan max 15 timmar per vecka. Det börjar gälla omgående när syskonet har fötts.

Om barnet är folkbokfört i Sjöbo kommun och har en placering utanför kommunen, kallas det för en interkommunal placering. Samma sak gäller tvärtom, om barnet är folkbokfört utanför Sjöbo kommun och har en placering inom kommunen. Den kommun som barnet är folkbokfört i, fakturerar familjen för platsen. Om man vill ansöka om, eller säga upp en interkommunal plats, måste man som vårdnadshavare ta kontakt med båda kommunerna.

Om vårdnadshavarna förvärvsarbetar eller studerar, har man möjlighet att ansöka om en fritidsplats till sitt barn. Vid föräldraledighet eller sjukskrivning upphör rätten till fritidsplats. Mer information finns i våra regler.
Regler förskola, fritids och pedagogisk omsorg , 263.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Antal timmar regleras av rektor på förskolan.

Du kan lägga in aktuell inkomstuppgift via appen Edlevo eller via Sjöbo kommuns hemsida, e-tjänster. Lägg in din aktuella månadsinkomst före skatt. I reglerna står vad som räknas som inkomst. Du kan bara lägga in din egen aktuella inkomst eftersom du måste identifiera dig med personligt bank-id. Du kan endast lägga in aktuell inkomst från den första dagen i kommande månad.
Förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg, lämna inkomstuppgift Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Regler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg , 263.7 kB, öppnas i nytt fönster.

 

  • Alla vårdnadshavare är skyldiga att lägga in aktuell inkomst så fort inkomsten ändras på något vis. Om inkomsten har varit densamma under ett år kommer vårt digitala system att skicka ut en uppmaning om att det är dags att uppdatera inkomsten. Efter några dagar kommer en påminnelse. Om vårdnadshavaren inte uppdaterar inkomsten slår systemet om till maxtaxa. Detta innebär att maxavgift tas ut för platsen. Denna avgift återbetalas inte.

Om familjeförhållandena ändras i din familj, exempelvis genom en separation eller ny sambo, måste det meddelas till oss för att avgifter och fakturering ska vara korrekt.
Familjebild, ändring Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avgiften på din faktura baseras på hushållets gemensamma inkomster.
Regler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg , 263.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Avgiften på din faktura baseras endast på hushållets gemensamma inkomster och inte på hur mycket eller lite som ditt barn vistas i fritidshemmet eller på förskolan (förutom om ditt barn har en avgiftsfri allmän förskoleplacering).

Om avgiften på din faktura har ändrats och blivit högre från en månad till en annan beror det troligtvis på att du inte har lagt in en aktuell inkomst och att vårt digitala system har lagt in maxtaxa på grund av utebliven uppdatering av inkomsten.
Förskola, fritids och pedagogisk omsorg, lämna inkomstuppgift Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det kan också bero på att avdraget för allmän förskola inte görs.
Mer info under frågan ”Avgiftsfri allmän förskoleplacering”.

  • Avgiften för förskola är högre än avgiften för fritidshem.
  • Avgiften för hushållets yngsta barn är dyrare än avgiften för hushållets äldre barn.
  • Avgiften för det yngsta barnet i hushållet är 3 % av hushållets gemensamma inkomster om barnet går i förskolan, och 2 % av hushållets gemensamma inkomster om barnet går på fritids.
  • I taxan står ”barn 1”, ”barn 2” och ”barn 3”. Barn 1 är yngsta barnet i hushållet och därefter kommer de i åldersordning.

Om du vill betala din avgift med autogiro anmäl det via e-tjänst.
Autogiro, lämna medgivande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du vill betala din avgift med e-faktura loggar du in på din egen bank och anger det bankgiro du vill ha e-faktura från.

Om du är ansluten till Kivra kan du få din faktura dit.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 november 2024