Driva livsmedelsanläggning

Om du har planer på att starta verksamhet där du hanterar eller säljer livsmedel ska du ta kontakt med miljöenheten i ett tidigt stadium. I stort sett samtliga verksamheter där livsmedel på något sätt är inblandat kräver registrering hos samhällsbyggnadsnämnden. I vissa fall krävs godkännande från Livsmedelsverket.

Miljöenheten ger råd och information om vad som gäller för just din verksamhet. Det går bra att kontakta oss redan då du ska utse lämplig lokal för din verksamhet. För att kunna bedöma vilka krav och regler som gäller för just din verksamhet är det bra om du har klart för dig vilket sortiment du vill erbjuda. Likaså är en skiss på tänkt lokal bra att ha som diskussionsunderlag vid planering av lokalens utformning.

Anmälan och registrering med eventuella bilagor (framgår av blanketten) lämnas till samhällsbyggnadsnämnden minst 2 veckor innan verksamheten påbörjas.

Årlig kontrollavgift ska betalas till samhällsbyggnadsnämnden enligt en livsmedelstaxa som fastställts av kommunfullmäktige (kf/60/2017). Beloppet beräknas enligt en riksklassningsmodul där hantering, storlek, erfarenhet med mera vägs in. Taxan indexregleras, och för närvarande är timavgiften 1000 kr/timme och timavgiften för extra offentlig kontroll samt registrering uppgår till 910 kr - se vidare under ruriken "Relaterade länkar".

Avser du att under ett enstaka tillfälle eller under kortare period att hantera/försälja livsmedel på annat ställe än i godkänd livsmedelsanläggning finns det möjlighet att få en tidsbegränsat registrering.

Du lämnar anmälan, i god tid innan försäljningstillfället, till samhällsbyggnadsnämnden som utfärdar en tidsbegränsad registrering.

Livsmedelshantering på marknad
Livsmedelsverksamhet under marknaden i Sjöbo ska, i första hand, registreras av miljönämnden i företagarens hemkommun. Det gäller både marknadsstånd och vagnar. Tag kontakt med miljönämnden i aktuell kommun i god tid. Registreringsintyget ska kunna uppvisas för miljöenhetens kontrollanter under marknaden.

Samhällsbyggnadsnämndens befogenheter
Om en anmälan inte är komplett begär samhällsbyggnadsnämnden kompletterande uppgifter. Om de inte inkommer avslås begäran om registrering.

Om verksamheten skulle starta utan att anmälan om registrering gjorts har samhällsbyggnadsnämnden möjlighet att utfärda förbud mot fortsatt verksamhet. Förbudet kan förenas med vite (avgift).

När en konsument ska bilda sig en uppfattning om en varas kvalitet, är märkningen av största vikt. Speciellt viktigt är detta för allergiker, som måste kunna lita på uppgifterna om vad en matvara innehåller.

Det är du som företagare som ansvarar för att de varor du säljer är korrekt märkta. Även varor som du själv tillverkat och förpackat, till exempel ett konditori som säljer kex färdigförpackade i påsar, ska vara märkta.

Obligatoriska uppgifter som ska finnas på förpackade livsmedel är:

  • varans beteckning
  • ingrediensförteckning
  • nettokvantitet
  • datummärkning
  • speciella anvisningar för förvaring eller användning
  • namn eller firmanamn, adress, telefonnummer
  • Observera att märkningen ska tydlig och på svenska.

Det finns undantag och livsmedelsslag som har specialregler.

Regler om livsmedelsinformation, inklusive märkning, finns i förordning (EU) nr 1169/2011, den så kallade informationsförordningen.

Egenkontroll är ett sätt att arbeta förebyggande med livsmedelssäkerhet. En god och genomtänkt egenkontroll innebär att du minskar riskerna för kunders hälsa och att du kan garantera säkra livsmedel i din restaurang eller livsmedelsbutik.

Det är ditt ansvar som livsmedelsföretagare att se till att du har ett fullständigt och väl fungerande system för egenkontroll. Enligt svensk livsmedelslagstiftning måste du ha ett system för egenkontroll.

Syftet med egenkontrollen är både att förebygga hälsorisker och att säkerställa redlighet. Egenkontrollen ska baseras på principerna i HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point, eller riskanalys och kritiska styrpunkter). Följer du inte lagen riskerar du att föreläggas med vite.

Vid upprättande av egenkontroll för din verksamhet kan det vara bra att ta hjälp av branschriktlinjer. Om du vill ha hjälp med din egenkontroll kan du vända dig till någon konsult inom området eller ta hjälp av de branschorganisationer som finns inom olika områden.

I ditt system för egenkontroll ska följande ingå:

  • Uppgifter om företaget och en verksamhetsbeskrivning
  • Beskrivning av de rutiner som är en grundförutsättning för din verksamhet
  • Ett flödesschema som visar hanteringen av livsmedel i din verksamhet - från inköp till servering/försäljning
  • En faroanalys där du kartlägger riskerna i din livsmedelshantering, från inköp till servering/försäljning. Du måste också bestämma de kritiska styrpunkterna, det vill säga de steg i din hantering som måste vara under kontroll för att din mat ska vara säker att äta.
Skaffa en pärm med register för ditt system för egenkontroll. I pärmen ska dina skriftliga rutiner finnas. Här ska du också spara dokumentationen av kontroller (journal för egenkontroll) och beskrivning av hur du hanterat eventuella problem (avvikelser och korrigerande åtgärder). Spara dokumentationen i minst två år och var beredd att visa upp den vid kontroll av Miljöenheten.

Som livsmedelsföretag räknas alla företag eller organisationer som på något sätt producerar, hanterar eller säljer livsmedel. Företaget behöver inte ha något vinstsyfte. Detta innebär bland annat att även föreningar räknas som livsmedelsföretag.

Nästan alla regler inom livsmedelsområdet är utarbetade inom EU, och de gäller också inom hela EU. Det finns regler av många olika slag:

  • EU-förordningar som publiceras i Europeiska unionens officiella tidning, EUT, och som gäller som svensk lag.
  • Livsmedelslagen och livsmedelsförordningen som publiceras i svensk författningssamling, SFS.
  • Livsmedelsverkets föreskrifter i Livsmedelsverkets författningssamling, LIVSFS (tidigare SLVFS).
  • EU-beslut som i arbetas in i Livsmedelsverkets föreskrifter eller som föreskrifterna hänvisar till.


Det är livsmedelsföretagarens ansvar att informera kontrollmyndigheten (samhällsbyggnadsnämnden) om att hantering av livsmedel förekommer. Företagen ska därefter antingen godkännas eller registreras. De flesta verksamheter ska registreras, men det finns några som kräver godkännande, och detta görs i så fall av Livsmedelsverket.

Registreringen är knutet till en person (eller företag). Om en lokal byter ägare eller organisationsnummer skall den registreras på nytt.
I förordningarna skiljer man på inspektion och revision. Inspektion är när miljöinspektören kommer oanmäld till en verksamhet och kontrollerar hantering och lokal. Vid revision ska miljöinspektören boka en tid med verksamheten, då ska tyngdpunkten ligga på kontroll av egenkontrollprogrammet.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 1 november 2018
Sidan publicerad av: Annika Jeppsson
Bygga, bo och miljö