Livsmedel

Information om livsmedelskontroll och i den rådande situationen med coronavirus (covid-19)

Den rådande coronapandemin påverkar alla delar av samhället. Här är några punkter som är bra att känna till för dig som har ett företag i livsmedelsbranschen och därför får någon form av kontroll.

De inspektörer som genomför kontroll hos dig har förståelse för att situationen just nu kan vara mycket ansträngd för er. Prata med din inspektör om hur ni bäst löser kontrollen för just ditt företag.

Om du på grund av rådande läge har svårt att betala din kontrollavgift, hör av dig till din kontrollmyndighet för att se om det går att skjuta upp betalningen.

Verksamheter där personer ur riskgrupper vistas, till exempel äldreboenden, kommer inte att kontrolleras i dagsläget.

Bufféserveringar, lösgodisförsäljning och liknande behöver inte upphöra och kommer inte att kontrolleras särskilt med anledning av corona (covid-19). Vanliga hygien- och städrutiner räcker, utifrån vad vi vet idag, även under rådande läge med corona (covid-19).

Den som är sjuk ska aldrig hantera livsmedel.

Kunskapsläget för coronaviruset förbättras hela tiden. För uppdaterade råd, kan företag alltid besöka Livsmedelsverkets fråga-svarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om corona för företag

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Regler och ny lag för servering av mat och dryck
För att undvika smittspridning av covid-19 gäller nya regler för restauranger och caféer och andra verksamheter som serverar mat och dryck. Från och med den 1 juli 2020 gäller även ny lag (2020:526). Vissa skärpningar har införts som började gälla från 3 november 2020 och ytterligare skärpningar infördes den 24 december 2020.

För att en verksamhet ska få ha fortsatt öppet gäller det att följa lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Det allra viktigaste är att känna till att ni som företag - restauranger, caféer, uteserveringar, konditorier och pubar - har ansvar att se till att det inte blir trängsel i era lokaler eller på er servering. Ni ska också se till att det inte uppstår trängsel i köer innanför eller utanför dörren till ert matställe.

Besökare ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap, istället för en armslängds avstånd som tidigare var rekommendationen. Mat och dryck får endast serveras till besökare som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk. Serveringsställen ska erbjuda möjlighet till handtvätt eller till att använda handsprit. Från och med den 24 december gäller att restaurangen får duka så att ett sällskap består av max 4 personer.

För besökare till restauranger, barer eller caféer är det nu viktigt att hålla avstånd och undvika trängsel. Om det är fullt i en restaurang är det bättre att du kommer tillbaka vid en annan tidpunkt, eller väljer ett annat favoritställe.

Med Vänlig hälsning
Miljöenheten i Sjöbo kommun

Vi nås via kommunens växel 0416-27 000 – be att få prata med miljöenhetens livsmedelsinspektörer i första hand, men det går också bra att prata med någon av de övriga miljöinspektörerna.

Du kan också mejla in dina funderingar på miljo@sjobo.se.

Minska risken för smittspridning runt buffeer på din restaurang

Ska du ha buffe på din restaurang? Här har vi listat regler och rekommendationer som förhindrar trängsel och minskar risken för smittspridning av Covid-19.

Självbetjäning är ok – men förhindra trängsel
Det är tillåtet att låta gästerna själva hämta sin mat vid en buffé. Restaurangen ansvarar då för att det inte uppstår trängsel i kön till eller framme vid buffén. Gäster som hämtar mat måste kunna stå minst en meter från närmast sittande gäster.

Du kan förhindra trängsel genom att markera på golvet var gästerna ska stå i kö eller erbjuda flera olika bord där gästerna kan hämta mat.

Alla måste sitta när de äter eller dricker
Gästerna måste sitta ner när de dricker och äter. Det gäller även välkomstdrink, mingel eller liknande. Det är dock tillåtet att låta gästerna hämta maten eller drycken vid en bardisk eller en buffé, under förutsättning att de sedan kan gå till sitt bord utan att riskera att trängas med andra gäster.

Dela upp stora sällskap på flera bord
Stora sällskap ska delas upp på flera bord. Det får sitta max fyra gäster från samma sällskap vid varje bord. Det ska dessutom finnas möjlighet att hålla avstånd till varandra vid bordet. Det är alltså viktigt att möblera så att varje gäst får gott om utrymme.

Informera dina gäster
Det ska finnas tydlig information till gästerna om att de ska:

· hålla avstånd till varandra

· stanna hemma vid symptom

· tvätta händerna

· sitta ned när de äter eller dricker

Ge förutsättningar för god handhygien
På restaurangen ska det finnas möjlighet för gästerna att tvätta händerna med tvål och vatten. Restaurangen ska även erbjuda handsprit.

Du ansvarar för att ha rätt tillstånd vid uppträdanden eller konserter
Vid uppträdanden som sker på ett serveringsställe kan det krävas tillstånd från Polismyndigheten. Det är verksamhetens eget ansvar att ta reda på vilka eventuella tillstånd som behövs.

Vid konserter och andra evenemang är det viktigt att gästerna ges möjlighet att hålla avstånd till varandra samt att de sitter ned.

Har du frågor, kontakta din miljöenheten

På livsmedelssidorna kan du hitta information om bland annat vad som krävs för att starta livsmedelsförsäljning, men även hur man på ett säkert sätt hanterar livsmedel.

Som konsument kan man får reda på hur man ska göra om man misstänker att man blivit matförgiftad eller i övrigt har frågor kring livsmedelskontrollen i kommunen.

Miljöenhetens enkät

Vi på miljöenheten vill erbjuda dig så god service som möjligt och dina åsikter hjälper oss att bli bättre. Vi uppskattar om du vill besvara vår enkät.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 mars 2021
Sidan publicerad av: Anna Lidholm
Bygga, bo och miljö