Livsmedel

Information om livsmedelskontroll och i den rådande situationen med coronavirus (covid-19)

Den rådande coronapandemin påverkar alla delar av samhället. Här är några punkter som är bra att känna till för dig som har ett företag i livsmedelsbranschen och därför får någon form av kontroll.

De inspektörer som genomför kontroll hos dig har förståelse för att situationen just nu kan vara mycket ansträngd för er. Prata med din inspektör om hur ni bäst löser kontrollen för just ditt företag.

Om du på grund av rådande läge har svårt att betala din kontrollavgift, hör av dig till din kontrollmyndighet för att se om det går att skjuta upp betalningen.

Verksamheter där personer ur riskgrupper vistas, till exempel äldreboenden, kommer inte att kontrolleras i dagsläget.

Bufféserveringar, lösgodisförsäljning och liknande behöver inte upphöra och kommer inte att kontrolleras särskilt med anledning av corona (covid-19). Vanliga hygien- och städrutiner räcker, utifrån vad vi vet idag, även under rådande läge med corona (covid-19).

Den som är sjuk ska aldrig hantera livsmedel.

Kunskapsläget för coronaviruset förbättras hela tiden. För uppdaterade råd, kan företag alltid besöka Livsmedelsverkets fråga-svarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om corona för företag

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Regler och ny lag för servering av mat och dryck
För att undvika smittspridning av covid-19 gäller nya regler för restauranger och caféer och andra verksamheter som serverar mat och dryck. Från och med den 1 juli gäller även ny lag (2020:526).

För att en verksamhet ska få ha fortsatt öppet gäller det att följa lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Det allra viktigaste är att känna till att ni som företag - restauranger, caféer, uteserveringar, konditorier och pubar - har ansvar att se till att det inte blir trängsel i era lokaler eller på er servering. Ni ska också se till att det inte uppstår trängsel i köer innanför eller utanför dörren till ert matställe.

Från och med den 7 juli ska besökare kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap, istället för en armslängsa avstånd som tidigare var rekommendationen. Mat och dryck får endast serveras till besökare som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk. Serveringsställen ska erbjuda möjlighet till handtvätt eller till att använda handsprit.

För besökare till restauranger, barer eller caféer är det nu viktigt att hålla avstånd och undvika trängsel. Om det är fullt i en restaurang är det bättre att du kommer tillbaka vid en annan tidpunkt, eller väljer ett annat favoritställe.

Med Vänlig hälsning
Miljöenheten i Sjöbo kommun

Vi nås via kommunens växel 0416-27 000 – be att få prata med miljöenhetens livsmedelsinspektörer i första hand, men det går också bra att prata med någon av de övriga miljöinspektörerna.

Du kan också mejla in dina funderingar på miljo@sjobo.se.

På livsmedelssidorna kan du hitta information om bland annat vad som krävs för att starta livsmedelsförsäljning, men även hur man på ett säkert sätt hanterar livsmedel.

Som konsument kan man får reda på hur man ska göra om man misstänker att man blivit matförgiftad eller i övrigt har frågor kring livsmedelskontrollen i kommunen.

Miljöenhetens enkät

Vi på miljöenheten vill erbjuda dig så god service som möjligt och dina åsikter hjälper oss att bli bättre. Vi uppskattar om du vill besvara vår enkät.

Unable to render Vue app.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 juli 2020
Sidan publicerad av: Annika Jeppsson
Bygga, bo och miljö