Livsmedel

Information om livsmedelskontroll och i den rådande situationen med coronavirus (covid-19)

Den rådande coronapandemin påverkar alla delar av samhället. Här är några punkter som är bra att känna till för dig som har ett företag i livsmedelsbranschen och därför får någon form av kontroll.

De inspektörer som genomför kontroll hos dig har förståelse för att situationen just nu kan vara mycket ansträngd för er. Prata med din inspektör om hur ni bäst löser kontrollen för just ditt företag.

Om du på grund av rådande läge har svårt att betala din kontrollavgift, hör av dig till din kontrollmyndighet för att se om det går att skjuta upp betalningen.

Verksamheter där personer ur riskgrupper vistas, till exempel äldreboenden, kommer inte att kontrolleras i dagsläget.

Bufféserveringar, lösgodisförsäljning och liknande behöver inte upphöra och kommer inte att kontrolleras särskilt med anledning av corona (covid-19). Vanliga hygien- och städrutiner räcker, utifrån vad vi vet idag, även under rådande läge med corona (covid-19).

Den som är sjuk ska aldrig hantera livsmedel.

Kunskapsläget för coronaviruset förbättras hela tiden. För uppdaterade råd, kan företag alltid besöka Livsmedelsverkets fråga-svar om corona för företag

Folkhälsomyndighetens nya föreskrift för att förhindra smitta på restauranger och caféer

De nya föreskrifterna innebär krav på att förhindra trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer och bardiskar. Det finns inget förbud mot bufféservering eller take away i föreskriften.

För att hålla din bufféservering öppen måste du uppfylla kraven i ”Folkhälsomyndighetens föreskrift om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m." samt fortsätta att följa verksamhetens ordinarie hygienrutiner.

Den nya föreskriften ska förhindra trängsel mellan människor, men den ska inte utläsas som ett förbud mot bufféserveringar. Folkhälsomyndigheten poängterar att det inte får förekomma trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar, utan besökare ska kunna hålla avstånd till varandra.

Av föreskriften framgår att:

· besökaren endast får äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning

· stående servering vid barer inte är tillåtet

Finns det frågor kring ovanstående så tveka inte att kontakta oss för närmare information.

Med Vänlig hälsning
Miljöenheten i Sjöbo kommun

Vi nås via kommunens växel 0416-27 000 – be att få prata med miljöenhetens livsmedelsinspektörer i första hand, men det går också bra att prata med någon av de övriga miljöinspektörerna.

Du kan också mejla in dina funderingar på miljo@sjobo.se.

På livsmedelssidorna kan du hitta information om bland annat vad som krävs för att starta livsmedelsförsäljning, men även hur man på ett säkert sätt hanterar livsmedel.

Som konsument kan man får reda på hur man ska göra om man misstänker att man blivit matförgiftad eller i övrigt har frågor kring livsmedelskontrollen i kommunen.

Miljöenhetens enkät

Vi på miljöenheten vill erbjuda dig så god service som möjligt och dina åsikter hjälper oss att bli bättre. Vi uppskattar om du vill besvara vår enkät.

Unable to render Vue app.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 mars 2020
Sidan publicerad av: Annika Jeppsson
Bygga, bo och miljö