Råd för väderrelaterade händelser
Vårt samhälle måste fungera vid olika samhällsstörningar - det vill säga olyckor, kriser eller krig. Här fokuserar vi på väderrelaterade händelser: Hur vi på bästa sätt hanterar exempelvis översvämningar, åsk- och snöoväder samt värmebölja som kan störa oss som personer och vårt samhälle.
Störningar blir vanligare
En kris kan göra att samhället inte fungerar som vi är vana vid. Ett förändrat klimat kan göra att översvämningar och skogsbränder blir vanligare. Händelser i omvärlden kan ge brist på vissa livsmedel. Störningar i viktiga IT-system kan påverka elförsörjningen. Efter bara en kort tid kan vardagen bli besvärlig. Här får du tips och råd för hur du kan hantera några vädersituationer som förväntas bli allt vanligare i och med att klimatet förändras.
Tips och råd för väderrelaterade händelser
En egen beredskap för upp till en vecka, så kallad hemberedskap, är grunden till ett robust samhälle vid kriser och i värsta fall krig. Som medborgare är det viktigt att man har en bra beredskap hemma så att man är förberedd när en kris inträffar.
MSB broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” Är en bra broschyr som ger vägledning i vad du behöver tänka på. Den finns att ladda ner från MSB webbplats, du kan även hitta den på de flesta av våra bibliotek samt i kontaktcenter i kommunhuset.
Om krisen eller kriget kommer, broschyr MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Är du som medborgare förberedd har kommunen en bättre förutsättning för att klara de kriser vi ställs inför. Det finns mycket information på internet och även genom flera frivilliga försvarsorganisationer kan man lära sig mer om hur man hanterar sin egen hemberedskap.
Hemberedskap, Sjöbo kommun
Folkhälsomyndigheten har omfattande information om vad du kan göra och behöver tänka på vid värmebölja för särskilt utsatta grupper såsom äldre, kroniskt sjuka, funktionsnedsatta, små barn och de som tar vissa mediciner. På deras hemsida kan du läsa mer om detta.
Råd vid en värmebölja
Sommarvärmen kan vara farlig för alla – särskilt för äldre, kroniskt sjuka och personer med funktions¬nedsättning men även för små barn, gravida och personer som tar viss medicin. Ta hjälp av dessa råd.
- VAR UPPMÄRKSAM PÅ INOMHUSTEMPERATUREN. Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Riskerna ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 °C eller mer under tre dagar i följd.
- DRICK MER. Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat som till exempel grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att dricka.
- ORDNA SVAL MILJÖ. Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.
- ORDNA SVALKA. En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.
- TA DET LUGNT. Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.
- FÖRVARA LÄKEMEDEL RÄTT. Om ditt läkemedel är temperaturkänsligt finns information om förvaring på förpackningen eller i bipacksedeln.
- VAR UPPMÄRKSAM. Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, till exempel vätskedrivande, kan dosen behöva justeras.
Kontakta sjukvården för specifika råd kring just din eller dina närståendes hälsa. Ring 1177 för sjukrådgivning eller hjälp med att hitta rätt i vården. Du kan ringa eller besöka webbplatsen 1177.se dygnet runt.
Före stormen
- Förbered dig för strömavbrott. Ett långvarigt strömavbrott kan drabba din tillgång på vatten, värme, mat och kommunikation..
- Ta in eller surra fast lösa föremål på uteplatser och balkonger, till exempel studsmattor, trädgårdsmöbler, redskap och annat som kan blåsa iväg.
- Dra in markiser.
- Se till att till datorer, surfplattor, mobiltelefoner och powerbanks (bärbara laddare) är laddade när en stormvarning utfärdas.
- Tappa upp vatten i bringare, dunk eller vad ni har. Fyll upp termosar med varmvatten och någon med kaffe.
- Livsmedel som kräver kort eller ingen tillagning är bra att ha hemma. Om möjligt är det bästa att ha lite extra hemma av det man gillar att äta i vardagen. Soppa på burk, pulvermos och nudlar är exempel som har kort tillagningstid.
- För matlagning är gasolkök med tillhörande ett bra alternativ. Tänk på att ALDRIG använda en kolgrill inomhus eller i slutet utrymme, förutom brandrisken så utvecklas koloxid som är dödlig.
- Radio som är batteridriven eller en vevradio, för att få tillgång till viktig information via Sveriges Radio P4.
- Stearin- och värmeljus, tändare, ficklampa och batterier. Kontrollera regelbundet att batterierna i exempelvis ficklampor fungerar.
- Powerbank (bärbar laddare) till datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Se till att den är laddad om till exempel en stormvarning utfärdas.
Under stormen
- Stanna inomhus. Det finns risk att du kan skadas av exempelvis fallande träd eller grenar som hårda vindar bär med sig.
- Se till att fönster och dörrar är ordentligt stängda.
- Gå inte i närheten av elledningar som hamnat på marken, de kan vara livsfarliga.
- Undvik att köra bil. Stormar kan orsaka störningar i trafiken och det finns även risk för att exempelvis träd och lyktstolpar faller på vägen.
- Följ SMHI:s väderprognoser och vädervarningar.
- Lyssna på Sveriges Radio P4 för att följa med i vad som händer.
- Aktivera och skapa trygghet om det behövs genom att exempelvis spela spel eller kort.
Att tänka på när det åskar
- Stanna inomhus.
- Undvik att befinna dig på öppet fält.
- Dra ur sladdar ur vägguttag.
- Undvik att stå under träd eller andra höga föremål.
- Undvik att befinna dig i och på vatten.
Checklista – säkra platser
Även om det inte finns någon plats som ger ett hundraprocentigt skydd så kan det vara bra att känna till följande:
- Det är i allmänhet säkrare inuti byggnader, ju större desto bättre.
- Undvik att röra eller stå nära lampor eller andra elektriska produkter, vattensystem, (kranar och duschar) eller eldstäder (om det blir blixtnedslag i skorstenen).
- Stänga alla fönster och dörrar (för att undvika glassplitter och hindra eventuell brandspridning).
- Undvik att gå ut på exempelvis balkonger och verandor.
Bilar och andra stängda fordon av metall är i allmänhet säkra, men:
- Stora fönster och andra stora ytor som inte är i metall minskar säkerheten.
- Rör inga metalldelar eller radion när du sitter i bilen.
- Däcken har ingen skyddande effekt.
- Ett blixtnedslag kan skada bilens elektronik och däck.
Vistelse i tält, öppna båtar och segelbåtar (om de inte är ordentligt skyddade) eller på cyklar och motorcyklar kan också vara farligt. Ett paraply, golfklubba, ett metspö eller en flygande drake i snöre kan fungera som åskledare och bör undvikas när det åskar.
Skydda dig och din el vid åska, Elsäkerhetsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skyfall uppstår oftast i samband med åskoväder och kommer hastigt. Man kan oftast märka att ett skyfall är på gång genom att det blir en hastig förändring i vinden.
Ett skyfall i sig är oftast ingen fara. Det är det som kan komma efter i form av hastigt stigande vattenflöde som kan innebära problem. Var därför uppmärksam om du befinner dig i ett område nära vattendrag.
Checklista vid risk för översvämning
Före
- Kolla vad din hemförsäkring säger om skador orsakade av översvämning.
- Gör en utrymningsplan och fundera på vad du behöver ta med dig och vart du skulle ta vägen.
- Håll kontakten med grannarna. Ni kan behöva hjälpa varandra.
- Placera bilen på en hög plats.
- Täta källarfönster och ventilationsöppningar.
- Bygg en tillfällig barriär av sand eller jord – den kan stoppa en mindre översvämning.
- Installera en länspump - det går att hyra om man inte behöver den permanent.
Precis innan
- Flytta möbler och elektriska apparater högre upp i huset eller ställ dem på någon form av förhöjning.
- Ta bilder på rummen i huset för att kunna visa försäkringsbolaget vid behov.
- Följ nyhetsrapporteringen i medierna.
- Ha mobiltelefonen fulladdad.
- Täpp igen golvbrunnar och toalettstolar med sandpåsar eller liknande. Om avloppsledningarna blir översvämmade kan vatten komma upp den vägen.
- Stäng av strömmen med huvudströmbrytaren.
Under
- Stanna kvar på ett högt ställe där ni kan bli hämtade av räddningspersonal om ni inte kan utrymma på grund av översvämningen.
- Undvik att gå eller köra bil genom översvämmade områden. Det kan räcka med en halvmeter strömmande vatten för att dra omkull dig eller få bilen att driva iväg.
- Vid en nödsituation - ring 112!
- Översvämning i min fastighet, fler råd om ditt hus drabbats av översvämning
Efter
- Kontakta ditt försäkringsbolag så fort som möjligt.
- Gör en förteckning över skadorna och dokumentera allt noga genom att fotografera och filma.
- Be en elektriker kontrollera att det är säkert att slå på strömmen om du har haft vatten i bostaden.
- Dricksvattnet kan förorenas av bakterier vid en översvämning. Säkerställ därför med din kommun att kranvattnet är drickbart. Om du har egen brunn för dricksvatten bör du bedöma om vattnet är påverkat. Är du osäker kan du lämna in ett vattenprov för analys. Mer information om dricksvattnet på Livsmedelsverket.se.
Du kan vanligtvis bedöma om vattnet är påverkat genom att titta, lukta och smaka på vattnet. Om du misstänker att något är fel på vattnet ska du koka det innan du använder det till mat och dryck. - Vädra ut fukten genom att öppna fönster och dörrar.
Det är oftast små barn, äldre och de med nedsatt rörelseförmåga som drabbas hårdast av svår kyla. Även vissa sjukdomar ger en försämrad förmåga att hantera kyla. På 1177 kan du läsa mer om de olika riskgrupperna och hur du hanterar dem.
Så gör du vid nedkylning - 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om det i samband med någon minusgrad är vind, blir köldeffekten större och det behöver man vara uppmärksam på. Nedkylning kan vara ett mycket allvarligt tillstånd. Många onödiga dödsfall och tillbud skulle kunna undvikas genom bättre förberedelser.
- Använd mössa.
- Löst sittande kläder i flera tunna lager är bättre än ett tjockt lager.
- Använd inte bomull närmast kroppen.
- Vindtätt yttersta lager.
- Ta med extra sockor och vantar (blöta vantar och sockor snabbar på nedkylning).
- Undvik föremål av metall mot bar hud (Klocka, smycken, glasögon), metall leder kyla och kan ge ytliga köldskador.
Mer att läsa om hur du kan förebygga nedkylning och hantera köldskador finns på 1177.
Köldskador - 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I trafiken
Vägtrafiken kan drabbas hårt vid vinteroväder som till exempel halka och dålig sikt. Därför är det viktigt att följa väderprognoserna och trafikinformationen innan du ger dig ut på vägarna.
Trafikinformation, Trafikverket Länk till annan webbplats.
Om du kör i vinterväglag
- Planera din resa och var ute i god tid.
- Se över bilens vinterutrustning, kolla vinterdäcken och förbered dig för hur du ska göra om du skulle bli stående längs vägen.
- Följ väderleksprognoser och trafikinformation i radio.
- Kör med hänsyn, håll avstånd till fordonet framför och anpassa hastigheten efter väglag och sikt.
- Se upp för frosthalka i dalgångar och sänkor. Vägbanan på broar kyls både uppifrån och nerifrån och längs med vattendrag med öppet vatten kan risken för halka vara större.
- Ta det lugnt i omkörningsfilen på mitträckesvägar. Där fungerar vägsaltet sämre.
- Undvik att köra om plogbilar som tandemplogar.
Ta helst ett annat färdmedel än bilen om vädret ser ut att bli riktigt dåligt. Följ alltid myndigheters eller polisens uppmaningar om att undvika att ge sig ut i trafiken.
Mer information om trafik i vinterväglag
Vinterdäck, Trafikverket Länk till annan webbplats.
Regler för vinterdäck, Transportstyrelsen Länk till annan webbplats.
SMHI, varningar Länk till annan webbplats.
Vägtrafikkarta, Trafikverket Länk till annan webbplats.
Snö i kombination med storm ökar risken för nedkylning och köldskador.
Om du skall ut och köra i vinterväglag kan detta vara bra att ta med:
- extra varma kläder, vatten, något att äta, eventuella mediciner som är livsviktiga, filt/sovsäck
- snöskyffel, sand, en gammal matta (eller liknande som ger fäste om du kör fast).