Elfstrands krukmakeri

Elfstrands krukmakeri, bostaden.

Elfstrands krukmakeri ligger på Valsgatan 1 på Grimstoftaområdet. Under sommaren är museet öppet fyra dagar i veckan från 13 juni till och med 29 augusti.

Öppettider: Onsdag-lördag kl 12-16.

Sjöbo var en av Skånes viktigaste krukmakarorter runt sekelskiftet 1900. En rest från denna tid kan beskådas på Elfstrands krukmakeri, ett arbetslivsmuseum som tillhör Sjöbo kommun. Sommartid arrangeras även utställningar av samtida keramiker i den gamla krukmakeriverkstaden.

Elfstrands är ett unikt arbetslivsmuseum genom att den gamla keramikverkstaden är så gott som intakt. Den levandegör den gamla hantverksmiljön och det tar vi till vara i vår utställningsverksamhet.

I bostadshuset finns en permanent utställning av Axel och sonen Albert Elfstrands bruks- och prydnadskeramik. Axel Elfstrand arbetade som lärling hos keramiker Nils T Lundholm. År 1888 flyttade Lundholm sin verksamhet till Grimstofta utanför Sjöbo centrum och ett år senare sålde han krukmakeriet till sin lärling Axel. Sonen Albert fortsatte i sin fars fotspår. Krukmakarna tillverkade främst bruksföremål för hushållen. Albert var verksam fram till sin död 1987.

Nu i Corona-tider på Elfstrands

Under en vanlig sommar så kan man boka visningar för grupper (se information nedan). På grund av rådande omständigheter har vi begränsat guidade turer till 4 personer åt gången, för att man ska kunna hålla avståndet inne i bostadshuset såväl som i verkstaden. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bevakar händelseutvecklingen kring coronaviruset och covid-19.

Vi ber dig som är sjuk att stanna hemma och inte besöka våra lokaler.

 

För bokning av visning ( under vår och sommar), ring tel: 0416-270 00.
För sällskap upp till 15 personer är kostnaden för visning 750 kr, större sällskap 1 500 kr.

Unable to render Vue app.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 augusti 2020
Sidan publicerad av: Paula Brante
Uppleva och göra