Verksamheter

De flesta verksamheter ger upphov till avfall av olika slag. Som verksamhetsutövare är du skyldig att känna till vilka lagar och regler som gäller.

Som verksamhetsutövare är du skyldig att utnyttja möjligheterna till återanvändning och återvinning. Det innebär att du så långt det är möjligt ska sortera ut avfall som går att återanvända eller materialåtervinna.

Förpackningsavfall

Enligt lagstiftningen ingår inte hämtning av förpackningsavfall hos verksamheter i kommunens uppdrag. Detta innebär att Sjöbo kommun inte hämtar förpackningsavfall hos verksamheter (förutom samlokaliserade verksamheter).

Du som är verksamhetsutövare har tre alternativ:

 1. Du kan teckna abonnemang med en privat transportör för hämtning av avfallet. Tänk på att säkerställa att din valda transportör lämnar förpackningsavfallet till godkänt system enligt Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
 2. Du kan lämna förpackningsavfall kostnadsfritt på en mottagningsplats. Du hittar information om mottagningsplatser på Hitta mottagningsplats - NPA Länk till annan webbplats.
  Observera att verksamheter inte får lämna förpackningsavfall på återvinningsstationerna eftersom dessa enbart är för hushållen. Detta gäller dock inte samlokaliserade verksamheter som kan nyttja återvinningsstationerna för att lämna sitt förpackningsavfall.
 3. Har du en samlokaliserad verksamhet så kan du välja att dela kärl med hushållen i fastigheten. Detta förutsätter att din fastighetsägare tillåter det och att du anmäler samlokalisering till Sjöbo kommun. Tänk på att du behöver anmäla samlokalisering även om du redan idag delar kärl med hushållen i en flerfamiljsfastighet.

Restavfall, matavfall och tidningar

Har din verksamhet matavfall, restavfall och tidningar som liknar avfall från hushållen är det Sjöbo kommun som hämtar eftersom det räknas som kommunalt avfall. Kommunalt avfall uppstår normalt från till exempel kontor, personalmatsalar, restauranger, storkök och butiker.

Matavall som uppstår vid livsmedelsproduktion eller hos en livsmedelsgrossist är däremot inte kommunalt avfall och hämtas därför inte av Sjöbo kommun. För detta får du anlita valfri entreprenör med tillstånd att transportera avfall.

 

Kontakt

 • Kundtjänst tekniska förvaltningen

  Kundtjänst tekniska förvaltningen

  0416 - 271 53

  kundtjanstteknik@sjobo.se

  Besöksadress

  Ommavägen 30

  Postadress

  275 33 Sjöbo

  Expeditionstider Ommavägen 30:

  Måndag till fredag 10:00 - 12:00. Övriga tider enligt överenskommelse.

  Telefontider:

  Måndag till fredag 10:00 - 12:00

  Vill du komma i kontakt med en handläggare på vår förvaltning kan du välja mellan att ringa till vår kundtjänst eller till kommunens växel och be att bli kopplad eller lämna ett meddelande så ringer vi upp dig.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 11 mars 2024