Familjeproblem
Familjeproblem påverkar oss alla i varierande grad. Det kan vara allt ifrån missbruk i familjen till att känna sig orättvist behandlad av sina föräldrar.
Här finns informationen som kan hjälpa dig med dessa problem och på så sätt underlätta din vardag.
Våld i familjen kan vara flera saker. Ibland är det en förälder som utsätter ett barn. Ibland är det ett syskon som slår. Det kan också vara andra släktingar. Våldet kan vara både psykiskt och fysiskt.
Det kan handla om att någon:
- kallar dig för något fult och elakt eller att man får höra att man är dålig och jobbig
- sparkar, slår eller misshandlar på något annat sätt
- låser in dig
- hotar till exempel att skicka iväg dig eller kasta ut dig hemifrån
- hotar eller utsätter ditt husdjur för plågeri
- tvingar dig till något sexuellt
- tvingar dig att se på när någon onanerar
- tvingar dig att följa vissa regler för att skydda familjens rykte
- använder våld mot någon annan i familjen
Det står också i lagen att vuxna måste ta hand om sina barn på ett bra sätt. Det räknas som barnmisshandel om du till exempel får gå hungrig, inte har kläder, inte har någonstans att sova. Det är också olagligt om någon i familjen tar dina pengar eller om du inte får omtanke och kärlek.
Du har rätt att må bra och känna dig trygg i din vardag. Därför är det viktigt att söka hjälp om det inte är så. Du kan berätta för någon du litar på, så kan den personen hjälpa till att söka hjälp på rätt ställen. Ring polisen på nummer 112 om det är akut, till exempel om någon hotar dig hemma.
De här personerna kan du prata med, om du behöver hjälp:
- en skolkurator, skolsyster eller lärare
- någon på en vårdcentral
- de som jobbar på socialtjänsten
- polisen
- någon på en ungdomsmottagning
Att vara gravid kan vara både en spännande och skrämmande upplevelse, särskilt om man är ett barn själv. Om du tror att du är gravid kan du köpa ett graviditetstest på apoteket, i en mataffär eller testa dig hos på en ungdomsmottagning. För att få ett så säkert svar så tidigt som möjligt kan du vänta en vecka efter mensen uteblivit.
Om du är gravid finns det två vägar att gå; antingen föder du barnet eller så gör du abort.
Innan du bestämmer dig för att behålla ett barn är det viktigt att fråga dig själv om du kan ge barnet en bra framtid. Att bli förälder innebär ansvar för ett annat liv tills barnet blir myndig (18 år). Kan du bo hemma? Har du någon som kan ta hand om barnet när du går i skolan eller jobbar? Det finns massor av saker att tänka på innan man bestämmer sig för att skaffa barn!
Abort: Abort betyder att avbryta en graviditet. I Sverige har vi fri abort enligt lag. Den som är gravid bestämmer själv om den vill göra abort och behöver inte förklara sig för någon annan, oavsett anledning. Det finns ingen åldersgräns för att göra abort och en abort gör inte att det blir svårare att bli gravid i framtiden.
Det finns olika sätt att göra abort. Det är du som är gravid som bestämmer om du vill göra abort. Du har fri abort fram till vecka 18. Abort utförs alltid på sjukhus eller gynekologiska mottagningar. Om du vill veta mer om abort kan du kontakta ungdomsmottagningen eller läsa på Umos hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Det är inte konstigt att bli arg på sina föräldrar ibland. Ju äldre du blir, desto mer frihet vill du ha rätt till. Du behöver också ta mer och mer ansvar, som att hjälpa till hemma. Ibland kan man känna att ens föräldrar har höga krav och förväntningar på hur man ska vara, som inte stämmer överens med hur man själv vill vara.
Du kan:
- Prata med dina föräldrar. Om du tycker det är jobbigt kan du skriva ett brev till dem där du berättar hur du känner. Du kanske kan behöva sätta dig in i din förälders situation samtidigt som den behöver sätta sig in i din?
- Du kan ta kontakt med BRIS om du vill prata anonymt med någon.
- Om situationen får dig att må dåligt kan du ta kontakt med skolkurator och skolsköterska eller kontakta en kurator på Umo.
- Om du känner dig hotad kan du prata med en vuxen du litar på som kan hjälpa dig polisanmäla.
- Om du är i en kritisk situation kan du ringa 112, då blir du kopplad till polisen eller socialjouren som är skyldiga att hjälpa dig i en nödsituation.
Att ha en förälder, ett syskon eller en släkting som missbrukar kan vara väldigt jobbigt. Missbruket förändrar ofta människor och de kan göra eller säga saker som de aldrig skulle annars. Därför är det ytterst viktigt att ta kontakt med en vuxen eller en myndighet för att både du och den som missbrukar ska få hjälp.
Lägg aldrig skulden på dig själv, det är inte ditt fel att någon i din familj missbrukar! Kontakta någon som kan hjälpa dig. Detta kan göras via socialtjänsten eller skolan. I den grå rutan finns länkar till mer information och kontaktuppgifter till personer som kan hjälpa dig i din situation.
Här kan du läsa mer om att bo med en missbrukare. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Många har föräldrar som har skilt sig eller som ska skilja sig. Meningen med en skilsmässa är att en situation som inte har varit bra ska bli bättre. Hur det känns när ens föräldrar skiljer sig är olika. Man kan känna både oro, ilska, lättnad och sorg. Ibland kan man känna skuld över att föräldrarna skiljer sig och tänka att det är ens eget fel för att man har varit jobbig eller så. Det är aldrig sant. Det är aldrig barnens fel att föräldrarna skiljer sig och det är alltid föräldrarnas uppgift att ordna sina egna och barnens liv. Alla skolelever har möjlighet att vända sig till skolans Elevhälsa. Inom Elevhälsan arbetar flera olika yrkeskategorier som finns där enbart för din skull.
Relaterade länkar
Kontakt
-
Råd och stödenheten
Besöksadress
Planteringsgatan 29
Endast bokade besökTelefontider: måndag-fredag 10.00- 12.00