Åsums förskola
SJÖBO, kommunal
Åsums förskola är den lilla förskolan - här lägger vi stort fokus på att bygga trygga relationer. Men också att skapa glädje och gemenskap tillsammans.
Trygghet, glädje och nyfikenhet
Åsum förskola ligger alldeles intill naturområdet Stenänga. En kort promenad bort så är vi i centrala Sjöbo. För oss är barnens trygghet, glädje och nyfikenhet viktig. Därför lägger vi stor vikt vid att låta barnen möta material och miljöer som förundrar och förbluffar dem; här har vi låga möbler och lätttillgängliga material och saker. Åsum förskola är byggd för barnen, här vill vi att de ska vara delaktiga ha inflytande över sin vardag och lära för livet.
Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar.
Våra avdelningar
Åsums förskola är uppdelad i två hemvister Björken 1 - 2 åroch Linden 3 - 5 år.
Lärmiljö
Våra lärmiljöer är ständigt föränderliga utifrån barnens behov och intresse.
Utemiljö
Förskolans utemiljö erbjuder en naturgård som ger barnen ett flertal olika möjligheter till naturupplevelser ut efter varje årstid. Grinden från gården som leder ut i skogen blir en naturlig förlängning av gårdens utemiljö. Denna möjliggör att de yngsta barnen får möta skogen i tidig ålder.
Hitta hit
Åsumsgatan 38, Sjöbo
Åsum förskola har öppet 6 - 18.
- Sammanslagning mellan Björken och Linden är på morgonen från 6 - 7.30 på Björken.
- Frukost serveras 7.30.
- Vid niotiden delas barnen i mindre grupper för projektinriktad undervisning.
- Cirka 9.30 serveras frukt.
- Lunch serveras för Björken 11.00, Linden delar sig i två sittningar 11.00 och cirka 11.45.
- Mellanmål serveras 14.30.
- På eftermiddagarna sker sammanslagning efter mellanmål cirka 15.00.
Utedag
Varje vecka får 5-åringarna möjlighet att besöka Stenänga naturområde tillsammans med en utepedagog. Tillsammans upptäcker och utforskar barnen och pedagogerna det som naturområdet erbjuder. Lunchen serveras ute på förskolans gård.
På Åsums förskola förespråkar vi en två veckors föräldraaktiv inskolning. En veckas inskolning är avgiftsfri. Vårdnadshavarna delta aktivt i inskolningen för att öka barnens trygghet och få en inblick i verksamheten. Tiderna för inskolningen bestäms utifrån verksamheten, i samråd mellan pedagogerna och vårdnadshavarna.
Genom den pedagogiska dokumentationen är det möjligt att se och lyssna in barnens tankar och åsikter. Utifrån den pedagogiska dokumentationen finns ett medvetet arbetssätt att utforma lärandemiljön kontinuerligt.
Barnets miljö ska vara trygg
Förskolan och pedagogisk omsorg ska vara en trygg och säker plats. Ingen ska behöva känna sig diskriminerad eller mobbad. Förskolan har ansvar för att utreda, dokumentera och åtgärda när något händer.
Du kan alltid anmäla diskriminering eller kränkande behandling till ansvarig förskolechef. Om du inte känner att du blir lyssnad till, så kan du kontakta familjeförvaltningen.
Barn i behov av särskilt stöd
Den pedagogiska verksamheten ska anpassas till alla barn i förskolan. Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd och stimulans än andra ska få detta stöd utformat med hänsyn till egna behov och förutsättningar så att de utvecklas så långt som möjligt (Läroplanen för förskolan, Lpfö 18 och Skollagen).
På Grimstofta förskoleenhet arbetar vi utifrån framtagen Barnhälsoplan där vi säkerställer varje barns behov. På enheten finns två specialpedagoger.
Förskolan kan upprätta en "Pedagogiskt kartläggning" som leder till "Plan för särskilda stödinsatser i förskolan" för att på bästa sätt kunna ge förutsättningarna för barns möjlighet att utvecklas så långt som det är möjligt.
Förskolan kan också vara ett stöd till familjen för att skapa kontakter med andra yrkesprofessioner när detta behov finns.
Modersmål, när barnet talar ett annat språk
Förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Arbetet sker kontinuerligt i förskolans vardag och i leken där allt är möjligt. Biblioteket tillhandahåller språkpåsar till förskolan för att barn ska kunna utveckla sitt språk. I förskolan finns tillgång till olika IT verktyg, TAKK och bilder som stöd i detta arbete.
Kontakt
-
Sofie Stagevik
Rektor
-
Pontus Carlström
Biträdande rektor, Anpassad Grundskola
Besöksadress
Anpassad grundskola och Samverkansgruppen
-
Eva-Karin Oldén
Biträdande rektor, Tofta förskola, Blockflöjtens förskola, Åsum förskola, Pedagogisk omsorg
-
Camilla Birgersson
Skolhandläggare
-
Åsums förskola
Besöksadress
Åsumsgatan 38
Postadress
275 37 Sjöbo