Barn som leker bland träd och buskar.

Utflykt till Oran.

Tofta förskola

SJÖBO, kommunal
Tofta förskola ligger belägen i naturskönt villaområde i närheten av centrala Sjöbo. Vi har gångavstånd till bibliotek, olika lekplatser och fina strövområden i Oran. Vi erbjuder en trygg och inspirerande utvecklingsmiljö. De nationella läroplanerna och Reggio Emilias pedagogiska filosofi ligger som en grund för arbetet.

"Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska skapa glädje, trygghet, gemenskap och vara lärorik för alla barn som deltar tillsammans"

Våra avdelningar

Tofta förskola är indelat i tre avdelningar:

  • Förens avdelning för de yngre barnen,
  • Ankarets avdelning för mellanbarnen och
  • Akterns avdelning för äldre barnen.

De tre avdelningarna är indelade i åldershomogena grupper. På Fören finns Grodor och Sälar. På Ankaret finns Grön grupp. På Aktern finns Rosa och Blå grupp.

Barnen är uppdelade i dessa grupper främst under förmiddagarna, övrig tid är man tillsammans allihop på respektive avdelning.

Personal

Alla pedagoger är högskoleutbildade och behöriga. Vi har höga kvalitetskrav på verksamheten.

Lärmiljö

Våra lärmiljöer är ständigt föränderliga utifrån barnens behov och intressen.

Utemiljö

På Tofta förskola har vi utemiljö både på framsidan och baksidan av huset. På framsidan har vi en mindre gård med sandlådor, rutschkana, en buss barnen kan leka med, hopp-hagar, äppelträd, trädgårdsland och bänkar. Där har vi också mycket sol och där brukar oftast vara väldigt vindstilla.

På baksidan har vi en större gård till vårt förfogande. Där finns en gräsmatta där barnen kan spela fotboll och leka lekar, en träddunge, lek vid björkarna, cykla på våra cykelbanor där de kan cykla igenom biltvätten. Vi har även sandlådor, gungor och utekök för lek. På baksidan finns även en grillplats.

På hösten brukar vi ordna en fixarkväll där vi tillsammans med föräldrar hjälps åt att utforma vår gård efter vår barngrupps behov och intresse.

Sova på förskolan

För de barn som sover, erbjuder vi ett sovdäck i ett inglasat uterum, där barnen sover i en personlig sovsäck med sele som förskolan tillhandahåller.

Kuddar, filtar med mera får gärna tas med hemifrån så barnen även har något personligt när de ska sova. Fungerar inte sovdäcket för just ditt barn, så hittar vi tillsammans en annan lösning.

Måltider

Vi har ett eget kök med en kock som lagar nästan all vår mat på förskolan från grunden.
Köket serverar frukost, lunch och mellanmål i våra respektive restauranger. Barnen som är i Oran i veckorna får sin mat transporterad dit från Färsingskolan.

Förskolans matsedel finns tillgänglig via appen "Skolmaten".

Om ert barn behöver specialkost på grund av exempelvis allergier, kontakta förskolans personal.

Hitta hit

Långdansgatan 6, Sjöbo

Tofta förskola har öppet mellan 6 -18.

  • Frukost serveras 7:30.
  • De olika åldersgrupperna har sina möten/samlingar 9:00 där frukt erbjuds.
  • Lunch serveras 11:00 på Fören, 11:30 på Ankaret och Aktern.
  • Mellanmål serveras 14:00 på Fören, 14:30 på Ankaret och Aktern.
  • Sammanslagning mellan Fören, Ankaret och Aktern sker på morgnar från cirka 6 -7:30 på Fören. Klockan 7:30 öppnas Aktern och cirka 8:15 öppnas även Ankaret.
  • På eftermiddagar sker sammanslagning från 16:30 - 18.00 inne på Fören.

Några veckor under sommarmånaderna, samt under julen, är Tofta förskola sammanslagen med övriga förskolor i Grimstoftas förskoleenhet. På vilken förskola sammanslagningen sker, variera beroende på barnantal.

Vi har turen att ha härliga närmiljöer på gångavstånd till förskolan, så som bibliotek, flera lekplatser och fina strövområden i Oran. Mellanbarnen på Ankaret har en utedag en dag i veckan, under denna förmiddag besöks förskolans närområde. De äldre barnen på Aktern besöker Orans strövområde gruppvis varje vecka. Då befinner barnen sig där större delen av dagen och får även sin lunch levererad till Oran. Där finns en fantastisk skogsmiljö, vandringsleder och tillgång till en värmestuga med toaletter och en lärandemiljö.

På våren erbjuder vi en barngrupp i taget att åka på lammutflykt.

På Tofta förskola förespråkar vi en två veckors föräldraaktiv inskolning. En veckas inskolning är avgiftsfri. Vårdnadshavarna deltar aktivt i inskolningen för att öka barnens trygghet och få en inblick i verksamheten.

Tiderna för inskolning bestäms utifrån verksamheten, i samråd mellan pedagoger och vårdnadshavare.

Lärandet bygger på samspelet mellan barnen, miljön och pedagogerna. Det är upplevelser och den egna nyfikenheten som utgör grunden för lärande. Därför måste pedagogen inta en medforskande ställning och ha lusten och viljan att ständigt lära nytt tillsammans med barnen.

Den pedagogiska dokumentationen är grunden för barnens och verksamhetens utveckling. Barnen erbjuds många tillfällen i vardagen att uttrycka sina tankar och åsikter samtidigt som de ges tillfälle att lyssna på andras synpunkter. På så sätt kan vi reflektera över vår vardag och ge barnen möjlighet att tillsammans med oss vuxna ta ansvar för sig själva, varandra och påverka sin vardag i förskolan.

Barnens intresse och nyfikenhet utmynnar i tema/projekt där barnen och inte ämnet är det viktigaste. Estetiska uttrycksformer är viktiga, därför intar ateljén en central plats i verksamheten. Arbetssättet är ingen metod utan representerar ett synsätt, ett förhållningssätt till barns lärande och till individens inneboende förmågor och rättigheter.

Projekt/Temaarbete

Vi tar vår utgångspunkt i vår verklighet och i våra traditioner i Sjöbo, Skåne, Sverige och världen och i de barn vi har. Vårt arbetssätt är utforskande, tema/projketinriktat och pedagogerna är medforskare tillsammans barnen. Upplevelsen är i fokus där inga färdiga svar finns. Lärprocessen är av större betydelse än resultatet.

En gång per läsår erbjuds det föräldramöte. Då informerar förskolans personal kring verksamheten och dess innehåll.

Familjeträff erbjuds en kväll i maj månad, i samband med att Förskolans dag firas.

En gång per läsår erbjuds varje barn utvecklingssamtal. Ansvarspedagogen som håller i utvecklingssamtalet är också den pedagog som barnet dagligen möter i verksamheten.

Förskolan har ansvar för att utreda, dokumentera och åtgärda när något händer. Tofta förskola har ett väl fungerade och kontinuerligt pågående arbete mot mobbing och mot diskriminerande och kränkande behandling. Du kan läsa mer om detta i vår
Plan mot diskriminering och kränkande behandling , 235 kB.

Du kan alltid anmäla diskriminering eller kränkande behandling till ansvarig förskolechef. Om du inte känner att du blir lyssnad till, så kan du kontakta familjeförvaltningen.

Förskolan ska även erbjuda barnen en i förhållande till deras ålder och vistelsetid väl avvägd dagsrytm och miljö. Såväl omvårdnad och omsorg som vila och andra aktiviteter ska vägas samman på ett balanserat sätt.
Barnhälsoplan , 684.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Barn i behov av särskilt stöd

Barn som tillfälligt eller varaktigt behöver mer stöd och stimulans än andra ska få detta stöd utformat med hänsyn till egna behov och förutsättningar så att de utvecklas så långt som möjligt.

På Grimstofta förskoleenhet arbetar vi utifrån framtagen Barnhälsoplan där vi säkerställer varje barns behov. På enheten finns två specialpedagoger.

Förskolan kan upprätta en "Pedagogiskt kartläggning" som leder till "Plan för särskilda stödinsatser i förskolan" för att på bästa sätt kunna ge förutsättningarna för barns möjlighet att utvecklas så långt som det är möjligt.

Förskolan kan också vara ett stöd till familjen för att skapa kontakter med andra yrkesprofessioner när detta behov finns.

Modersmål, när barnet talar ett annat språk

Förskolan ska medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Arbetet sker kontinuerligt i förskolans vardag och i leken där allt är möjligt. Biblioteket tillhandahåller språkpåsar till förskolan för att barn ska kunna utveckla sitt språk. I förskolan finns tillgång till olika IT verktyg, TAKK och bilder som stöd i detta arbete.

Säkerhet och sekretess

Förskolan arbetar kontinuerligt med att dokumentera och följa upp tillbud och har en utarbetad krisplan.

"Grimstofta förskoleenhet ska vara en mötesplats för gemensamt lärande, en demokratisk arbetsplats som värnar om värden som olikhet, lyssnande och delaktighet."
"På Grimstofta förskoleenhet arbetar vi utifrån tanken att ompröva förskoletraditionens idé om att försöka förstå vem barnet "ÄR" till att öppna sig för vad ett barn "kan BLI".

Tofta förskolas vision:
"Tillsammans upplever vi glädje, trygghet och får ett livslångt lärande."

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 november 2024