Anmälan och bygglov

Här ansöker du om mark-, rivnings och bygglov eller skickar in din anmälan. Du blir guidad från ansökan till slutbesked.

Skicka in anmälan eller mark-, rivnings- och bygglov

Om du vet vad som krävs för ditt projekt och har alla handlingar klara, kan du skicka in din anmälan eller lovsansökan direkt.

  • Vill du rådgöra med oss först - välkommen att höra av dig, vi hjälper gärna till.
    E-post bygglov

Tidsbegränsat bygglov

Tidsbegränsat bygglov är ett bygglov för en åtgärd som ska finnas under en begränsad tid.

Tidsbegränsat bygglov kan beviljas för olika byggprojekt, både inom och utanför detaljplanerat område.

  • Det är viktigt att veta att denna typ av lov inte får användas för att kringgå planändringar, eller om marken behövs för annat enligt detaljplanen.
  • För att få tidsbegränsat bygglov måste åtgärden vara avsedd att vara temporär, det vill säga att behovet av den är tillfälligt. Sökanden måste också ansöka om just ett tidsbegränsat lov och slutligen måste vissa, men inte alla, krav för vanligt bygglov vara uppfyllda.
  • Det tidsbegränsade lovet kan gälla i upp till 10 år och förlängas med upp till 5 år i taget, men den totala tiden får inte vara längre än 15 år.
  • För att förlänga ett tidsbegränsat bygglov måste en ny ansökan göras, och vi ska granska det igen innan vi beslutar om förlängning. Det krävs dock inte nya start- och slutbesked vid förlängning.
  • Innan tiden för ett tidsbegränsat lov har gått ut ska platsen återställas.
  • Du söker på samma sätt som vid ett vanligt bygglov,

Handlingar som ska skickas in

Utöver några av de handlingar som behövs vid permanent bygglovsansökan:

  • karta/situationsplan, planritningar, fasadritningar, sektioner, behövs även:
  • redovisning av varför bygglovet behövs bara under en begränsad tid och hur avvecklingen ska gå till.

Vi hjälper gärna till

E-post bygglov

Så här går det till från start till mål

Vilken karta behövs, hur ska handlingen se ut, krävs det bygglov eller anmälan, vad säger detaljplanen om just min fastighet, vad händer efter förhandsbeskedet - här guidar vi dig igenom lovprocessen, steg för steg, från ansökan till slutbesked.

Kolla vad som gäller din fastighet

Som ett första steg kan du gå in i vår karttjänst. Där kan du ta reda på om din fastighet ligger inom detaljplan och vad du i så fall har för byggrätt.
Detaljplaner i Sjöbo kommun

Ibland krävs det bygglov

När du studerat kartan finns ytterligare vägledning hos Boverket.
Får jag bygga? - Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ibland krävs inte bygglov

Bygglovsbefriad tillbyggnad utanför detaljplan, Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bygglovsbefriad komplementbyggnad utanför detaljplan, Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kartunderlag

Ta sedan reda på vilket kartunderlag du behöver för din ansökan.
Nybyggnadskarta och situationsplan

Dubbelkolla

Att bygga är ofta en stor investering. Innan det är dags att skicka in din ansökan kan det vara lönt att gå igenom alla handlingar och fundera på om allt är med och om ritningarna motsvarar det du vill bygga. Ta gärna hjälp av en arkitekt, konsult eller en kontrollansvarig om du behöver en sådan.
Handlingar och ritningar, hjälp och exempel

Om du behöver hjälp

Behöver du hjälp att bedöma om du behöver skicka in en anmälan eller söka bygglov för den åtgärd du planerar, kan du mejla eller ringa oss.
E-post om bygglov
eller ring oss på 0416-27177, telefontid måndag - onsdag 10 -12.

  • Vi gör en förgranskning

När din ansökan kommit in gör vi en första granskning av de. Då kontrollerar vi om ansökan är komplett, det vill säga om alla handlingar som behövs för prövningen finns med. Om ansökan är ofullständig skickar vi ett föreläggande till dig om att komplettera din ansökan. Om föreläggandet inte följs kan vi avvisa eller besluta ärendet ändå.

  • Du får ett mottagningsbevis

När din ansökan är fullständig skickar vi ett mottagningsbevis till dig. Mottagningsbeviset innehåller bland annat information om hur lång tid det får ta innan beslut om bygglov tas.

  • Prövning av din ansökan

Vid prövningen av din ansökan kontrollerar vi bland annat om eventuell detaljplan eller områdesbestämmelser tillåter att du bygger det du ansökt om, om byggnaden är lämplig för sitt ändamål och om platsen är lämplig för det du vill bygga.

Vi ska i vissa fall underrätta sakägare, till exempel grannar, som berörs av ansökan och ge dem tillfälle att lämna synpunkter.

Du ska få ett beslut från oss senast tio veckor efter att din ansökan blev komplett. Om vi behöver mer tid för att utreda ditt ärende kan vi besluta om förlängd tidsfrist, dock inte mer än tjugo veckor totalt.

  • Om åtgärden uppfyller alla krav ska vi ge lov. Om du får lov för åtgärden ska dina grannar och andra sakägare få reda på det så att de får möjlighet att överklaga. Om ingen överklagar vinner beslutet laga kraft. Det betyder att beslutet inte längre kan överklagas.
  • Om kraven inte uppfylls ska vi avslå din ansökan. Om du får ett avslag kan du överklaga beslutet till länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan då välja att ändra kommunens beslut eller att avslå ditt överklagande.

Tänk på!

  • Ditt lov slutar gälla om du inte har påbörjat byggnadsarbetet inom två år, eller om du inte har avslutat byggnadsarbetet inom fem år, räknat från dagen då beslutet vann laga kraft.
  • Du får inte påbörja byggandet förrän du har fått ett startbesked från oss. Det räcker alltså inte med ett beviljat lov.

När vi har beviljat lov för åtgärden ska du komma överens med inspektören om tid för tekniskt samråd. Då går vi igenom hur du ska planera och organisera arbetet, ditt förslag till kontrollplan och handlingar i övrigt. Om det inte behövs något tekniskt samråd ska vi ge dig startbesked redan i lovet, eller så snart som möjligt därefter.

När du har fått ditt startbesked kan du börja de åtgärder som du har fått lov för. I startbeskedet finns förutsättningarna för att få slutbesked. Startbeskedet är giltigt i två år.

Oftast håller vi ett slutsamråd när projektet avslutas. Under slutsamrådet går vi bland annat igenom att kontrollplanen har följts. Vi bedömer också om vi kan ge slutbesked.

Slutbesked

  • Vi ger ett slutbesked när du har visat att alla krav är uppfyllda och vi inte har funnit någon anledning att ingripa. Du får inte börja använda det du byggt förrän du har fått ett slutbesked.

Du kan få slutbesked även om mindre brister finns kvar. Vi gör i så fall anmärkningar om bristerna i slutbeskedet. Vid större brister kan vi ge ett tillfälligt slutbesked (interimistiskt slutbesked) som gäller fram tills du åtgärdat bristerna eller gjort en nödvändig kontroll. När bristerna är avhjälpta eller kontrollen är gjord, prövar samhällsbyggnadsnämnden slutligt frågan om slutbesked.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 september 2024