Kommunens brottsförebyggande arbete

Sjöbo ska vara en trygg kommun att bo, besöka och verka i. Kommunen har en tät samverkan med polismyndigheten och andra aktörer för att kunna arbeta brottsförebyggande. Här finns aktuell lägesbild och information om lokala BRÅ.

Kartlägga och samordna

Kommunens ansvar för det brottsförebyggande arbetet är lagstiftat. Det innebär bland annat att vi behöver kartlägga brottsligheten i kommunen, göra en lägesbildsanalys och ta fram åtgärdsplaner för prioriterade områden. Kommunen ansvar också för samordningen av det brottsförebyggande arbetet i kommunen.

Lägesbilden består av:

  • kartläggning över brottsligheten inom kommunens geografiska område
  • analys som förklarar brottsligheten
  • beskrivning över hur brottsligheten påverkar de som bor, arbetar och besöker Sjöbo.

Hela lägesbilden
Lägesbild över brott och otrygghet i Sjöbo 2024 , 297.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Prioriterade områden

Lägesbilden visar att Sjöbo är en trygg kommun att bo, besöka och verka i. Den anmälda brottsligheten i kommunen är relativt låg och generellt är den upplevda tryggheten hög. Lägesbilden visar också att vi har områden vi behöver fokusera lite extra på.

Våra prioriterade områden för perioden september 2024 – juni 2026 är:

  • Förebyggande arbete kopplat till barn och unga med särskilt fokus på missbruksproblematik, motorburen ungdom samt skadegörelse.
  • Förebyggande arbete kopplat till våld i nära relationer, med särskilt fokus på barn och unga, äldre samt personer med funktionsnedsättning.

Åtgärder

De åtgärder kommunen gör, baseras alltid på lägesbilden och aktuell forskning. Våra insatser syftar till att minska brottslighet och öka tryggheten i kommunen. Under perioden kommer vi bland annat att:

  • Uppdatera kommunens policy för alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar. Vi kommer även fortsätta vårt förebyggande arbete mot alkohol och narkotika genom hundsök, avloppsmätningar, informationssatsningar och kompetenshöjande aktiviteter. Barn och unga i riskzon fångar vi upp genom kartläggningar, orossamtal och utveckling av samarbetet med Maria mottagning.

  • Bidra till ökad trygghet och minskad skadegörelse genom att införa en digital trygghetsvandring och skapa fler meningsfulla aktiviteter för barn och unga.

  • Stärker vårt arbete med motorburen ungdom genom att utveckla samverkan med grannkommuner och andra viktiga aktörer i kommunen. Vi arbetar också med strategisk samhällsplanering med fokus på motorburen ungdom och vidtar trygghetsskapande åtgärder på platser med problematik.

  • Utvecklar vårt förebyggande arbete mot våld i nära relation genom att implementera En plan fri från våld i samtliga förvaltningar och kommunala bolag. Vi arbetar också med metoden Huskurage och stärker samverkan mellan polis och socialtjänst.

Lokala BRÅ är kommunens organisation för det brottsförebyggande arbetet. Lokala BRÅ består av två delar: Strategiska rådet samt Operativa gruppen. Arbetet samordnas av kommunens trygghetssamordnare.

Strategiska rådet

I det strategiska rådet deltar kommunstyrelsens ordförande, oppositionsråd, kommundirektör, samtliga förvaltningschefer, socialchef, trygghetssamordnare, folkhälsostrateg, Sjöbohem samt polisen. Vid behov och tillfälle kan även andra samverkansaktörer bjudas in.

Rådet träffas för möte ungefär fyra gånger per år där man beslutar vilka fokusområden arbetet ska ha över tid utifrån aktuell lägesbild. Det strategiska rådet beslutar även om åtgärdsplaner för det brottsförebyggande arbetet och bereder samverkansöverenskommelser inom området till kommunstyrelsen.

Operativa gruppen

Den operativa gruppen består av, förutom trygghetssamordnare och folkhälsostrateg, även av representanter från samtliga kommunens förvaltningar. Även representanter från Sjöbohem och Polisen medverkar i gruppen.

Gruppen träffas regelbundet och arbetar aktivt med framtagande av kartläggning, lägesbildsanalyser och de åtgärder som det strategiska rådet beslutat.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 september 2024